Ενέργεια

Πτώση πάνω από 2% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο - 17,9% ενισχύθηκε η παραγωγή - Ανησυχία στην αγορά

Πτώση πάνω από 2% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο - 17,9% ενισχύθηκε η παραγωγή - Ανησυχία στην αγορά

 Πως διαμορφώνονται τα μερίδια των προμηθευτών

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εντείνοντας τις ανησυχίες τόσο για την ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος, όσο και για την αύξηση των περικοπών της παραγωγής από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ η συνολική ζήτηση τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 2,05% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3.535 GWh, ενώ η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 17,9% στις 3.779 GWh.

Έτσι μεγάλο μέρος της ενέργειας που παρήχθη στη χώρα κατευθύνθηκε στις γειτονικές αγορές με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 79,57% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Εξαγωγές, που όπως αναφέρουν πλέον παράγοντες της αγοράς, γίνονται επί ζημία καθώς η ενέργεια που παράγεται ειδικά από ΑΠΕ πλεονάζει στο εγχώριο σύστημα. Μάλιστα σημαντική αύξηση κατά 89,39% σημείωσαν και οι λεγόμενες «φυσικές ροές», δηλαδή η ενέργεια που αφήνεται να «τρέξει» προς τις γειτονικές διασυνδεδεμένες χώρες αφού δεν μπορεί να απορροφηθεί από την εγχώρια ζήτηση.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η συνολική ζήτηση εκτός της άντλησης, δηλαδή της ενέργειας που χρησιμοποιείται για να λειτουργήσουν τα αντλητικά συστήματα στα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 3,08%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη κατά 8,49% ήταν η μείωση της ζήτησης στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στην οποία δεν περιλαμβάνεται η ενέργεια που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά που εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης