Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Το φιάσκο Μισέλ - Gate κλυδωνίζει την Ελλάδα ενόψει Ευρωεκλογών - Βαρύ το τίμημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Politico: Το φιάσκο Μισέλ - Gate κλυδωνίζει την Ελλάδα ενόψει Ευρωεκλογών - Βαρύ το τίμημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
«Διερευνάται η περαιτέρω εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας στο σκάνδαλο», τονίζει με νόημα το δημοσίευμα του Politico
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας καλείται να πληρώσει ένα βαρύ πρόστιμο επειδή δεν διασφάλισε τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων, ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα, μετά τη διαρροή στοιχείων των ψηφοφόρων σε μέλος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει με σημερινό (28/5) του δημοσίευμα το Politico.
Μάλιστα, το διεθνές δίκτυο αναδεικνύει το πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ που υποβλήθκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών και το αντίστοιχο των 40.000 ευρώ που εδέχθη η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «παραβίαση της ιδιωτικότητας των ψηφοφόρων».

«Οι ψηφοφόροι του εξωτερικού δεν συναίνεσαν ποτέ για τα mail της Ασημακοπούλου»

Προηγήθηκε ένα σκάνδαλο με επίκεντρο την Ασημακοπούλου, «η οποία έστειλε email σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό την 1η Μαρτίου για να προωθήσει την υποψηφιότητά της, με σκοπό την επανεκλογή της» επισημαίνει εν συνεχεία το Poltico.
Η καμπάνια της Ευρωβουλεύτριας συνέβη την ίδια μέρα με το μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών που ενημέρωνε τους ομογενείς ότι μπορούν να ψηφίσουν επιστολικά στις επόμενες εκλογές.
«Δεκάδες παραλήπτες του email της Ασημακοπούλου είπαν ότι δεν είχαν ποτέ προηγούμενη επικοινωνία μαζί της και δεν συναίνεσαν να λάβουν τα email της», εξηγεί το ενημερωτικό portal.
«Αδυνατώντας να εξηγήσει πώς υπέκλεψε τα δεδομένα, η Ασημακοπούλου —η οποία ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου την τελευταία θητεία— παραιτήθηκε στις 15 Μαρτίου από την εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας.
Επικεφαλής του κόμματος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

«Διερευνάται η περαιτέρω εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας στο σκάνδαλο»

Μετέπειτα, το ρεπορτάζ του Politico αναλύει τις νομικές επιπλοκές του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων, και προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στο στόχαστρο της Αρχής.
«Σύμφωνα με την έρευνα της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ένας φάκελος που περιείχε δεδομένα για όλους τους ψηφοφόρους οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι για τις εκλογές του Ιουνίου 2023 βρέθηκε στα χέρια της Ευρωβουλεύτριας», αναφέρει, επικαλούμενο την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής.
«Η λίστα εστάλη από έναν άγνωστο σε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας [ενν. τον Νίκο Σωτηρόπουλο] που χειρίζεται υποθέσεις της διασποράς», συνεχίζει.
Και προσθέτει: «Στη συνέχεια, ο αξιωματούχος το διαβίβασε στην Ασημακοπούλου, η οποία το χρησιμοποίησε για να στείλει τα email για την καμπάνια της, είπε η αρχή.
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξακολουθεί να διερευνά τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στο σκάνδαλο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καμπάνες.
Διακριτή έρευνα διενεργεί, επίσης, εισαγγελέας καθώς δεκάδες ομογενείς έχουν καταθέσει μηνύσεις τόσο κατά της Ασημακοπούλου όσο και κατά του υπουργείου Εσωτερικών. Ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργού Εσωτερικών παραιτήθηκε επίσης λόγω του σκανδάλου τον Μάρτιο».

«Άμεση παραίτηση Κεραμέως ζητεί η αντιπολίτευση»

Τέλος, το Politico αναδεικνύει και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη χώρα, λόγω της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής και συνακόλουθα της επιβολής προστίμου στο ΥΠΕΣ.
«Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα "μελετήσει διεξοδικά" την απόφαση της Αρχής πριν αποφασίσει για περαιτέρω νομικές ενέργειες», σημειώνεται από την συντάκτρια του δημοσιέυματος Νεκταρία Σταμούλη.
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κεντροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ζητούν τώρα την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως», επισημαίνεται στη συνέχεια.
Τέλος, το δημοσίευμα κάνει λόγο για οξείες ανακοινώσεις τις αντιπολίτευσης, οι οποίες άλλωστε αναφέρθηκαν σε «μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών σε εκλογικού κέντρου της Νέας Δημοκρατίας».

Politico_mitsotakis.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης