Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Στα 23,6 εκατ. ευρώ (+54%) τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο 2024 - Στα 3,1 δισ. το ανεκτέλεστο

tags :
Cenergy: Στα 23,6 εκατ. ευρώ (+54%) τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο 2024 - Στα 3,1 δισ. το ανεκτέλεστο
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση αναπροσαρμοσμένου EBITDA για το οικονομικό έτος 2024 σε επίπεδα μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Δυναμικό ξεκίνημα για το έτος πέτυχε η Cenergy Holdings με αύξηση 54% στα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου 2024, καθώς το ποσό διαμορφώθηκε σε 23,61 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 396 εκατ. ευρώ (4% αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023), ενώ η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 54,4 εκατ. ευρώ, 24% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους στο 13,7%.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024.
Τα σχέδια επέκτασης σε όλα τα κύρια εργοστάσια του Ομίλου βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τα χρονοδιάγραμμα που έχουν τεθεί.
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση αναπροσαρμοσμένου EBITDA (α-EBITDA) για το οικονομικό έτος 2024 σε επίπεδα μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε:
«Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οφείλεται στο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο και στην ικανότητά μας να εκτελούμε αποτελεσματικά απαιτητικά ενεργειακά έργα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από το όριο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ισχυρές δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η απαιτούμενη επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις κύριες μονάδες παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας τη στρατηγική μας για οργανική ανάπτυξη και εξυπηρετώντας το όραμά μας να χαράξουμε μια δυναμική πορεία στις υποδομές μεταφοράς ενέργειας».

Θετικές λειτουργικές επιδόσεις και στους δύο τομείς

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023 και ανήλθαν σε 396 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον τομέα των καλωδίων, όπου ο κύκλος εργασιών από ενεργειακά έργα αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων παρέμεινε ισχυρή, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις, εξασφάλισε υψηλότερο αναπροσαρμοσμένο EBITDA σε απόλυτα μεγέθη, επιτυγχάνοντας διψήφια περιθώρια κέρδους. Πωλήσεις α-EBITDA Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε στα 54,4 εκατ. ευρώ (+24% σε ετήσια βάση), καθώς και οι δύο τομείς βελτίωσαν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ συνέχισαν να εστιάζουν σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, γεγονός που οδήγησε σε ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων. Το περιθώριο α - EBITDA του Ομίλου ανήλθε στο 13,7%, σημαντικά υψηλότερο από αυτό που είχε επιτευχθεί το α' τρίμηνο του 2023. Η επιτυχής εκτέλεση των ενεργειακών έργων παραμένει ο κύριος μοχλός της λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς παρέχει μια σταθερή βάση σε ένα περίπλοκο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ποσά σε εκατ. ευρώ
Τα βασικά έργα που εκτελέστηκαν κατά την περίοδο αναφοράς ήταν τα ακόλουθα:
▪ Καλώδια: Προχώρησε σημαντικά η εγκατάσταση του έργου διασύνδεσης «με το κλειδί στο χέρι» Λαύριο - Σέριφος / Σέριφος - Μήλος (4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με συνολικό μήκος καλωδίων 170 χλμ.), ενώ ολοκληρώθηκε η παραγωγή των καλωδίων 66kV για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και η παραγωγή των πρώτων παρτίδων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στη Ταιβάν. Τέλος, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2024, προχώρησε η εκτέλεση αρκετών άλλων έργων, όπως το OstWind 3 για την 50Hertz, η παραγωγή καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Revolution στις ΗΠΑ και για τη διασύνδεση Σουηδίας-Δανίας.
▪ Σωλήνες Χάλυβα: Τα κύρια έργα που εκτελέστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αφορούσαν τους σωλήνες συνολικού μήκους 155 χλμ. για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar από την Chevron και έναν χερσαίο αγωγό στην Αυστραλία. Συνολικά, το μείγμα των έργων που εκτελέστηκαν από τη Σωληνουργεία Κορίνθου ήταν πιο ευνοϊκό σε όρους κερδοφορίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, οδηγώντας σε βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία για τον τομέα.

Τα επιτόκια παρέμειναν υψηλά καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου με το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος να παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (17,0 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν πάνω από 50% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023 και ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ (18,5 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2023). Τα κέρδη μετά από φόρους ακολούθησαν την ίδια πορεία και ανήλθαν στα 23,6 εκατ. ευρώ (15,4 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2023), αντιπροσωπεύοντας το 6,0% των εσόδων (έναντι 4,0% αντίστοιχη περσινή περίοδος).
Τέλος, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου συνεχίστηκε κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους:
▪ Η μεγάλη επέκταση του υπερσύγχρονου εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
▪ Οι παραγγελίες για πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμό στο εργοστάσιο της Θήβας ήδη τοποθετήθηκαν.
▪ Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα Βοιωτίας προχωρούν. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του έτους.
▪ Στη Θίσβη, δρομολογήθηκαν διάφορες στοχευμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου σωλήνων χάλυβα.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από 3 δισ. ευρώ Η Hellenic Cables και η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισαν τις επιτυχίες στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, διατηρώντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ. Στα έργα που ανατέθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνονται:
• Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η δοκιμή και η προμήθεια υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66kV συνολικού μήκους έως περίπου 205 χλμ. και των συναφών εξαρτημάτων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltyk II & Baltyk III στην Πολωνία.
• Η προμήθεια 27 χλμ. χαλυβδοσωλήνων υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW), για το υποθαλάσσιο έργο Utsira High στη Βόρεια Θάλασσα από την AkerBP, καθώς και έργα στην Ιταλία, τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ και
• Εντός Απριλίου, ανακοινώθηκε η ανάθεση δύο έργων από την Amprion GmbH για υπόγεια καλωδιακά συστήματα μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος AC 380kV που αφορούν τα έργα Borgholzhausen (BHH, ENLAG16) και Conneforde-Cloppenburg-Merzen (CCM, BBPIG6, Τμήμα Α και C) στη Γερμανία.

Ανάπτυξη της προβλεπόμενης εγκατάστασης κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

Στις 22 Απριλίου 2024, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, με την τελική επενδυτική απόφαση να μην έχει ληφθεί ακόμα. Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αυτής επένδυσης, η Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project).
Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων την ενημέρωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προαναφερθείσα μονάδα.
Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου, η Hellenic Cables Americas βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης ενός παραθαλάσσιου ακινήτου, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου (38 acres) στο Wagners Point της Βαλτιμόρης, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια εκτεταμένη διαδικασία δέουσας επιμέλειας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Μετά την τελική επενδυτική απόφαση, το νέο εργοστάσιο θα επικεντρωθεί στην κατασκευή υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία.

Προοπτικές

Ο τομέας καλωδίων αναμένεται να ωφεληθεί τόσο από τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων, όσο και από το ισχυρό χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων παραγγελιών της επιχειρηματικής μονάδας των έργων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε όλα τα εργοστάσια του τομέα, αλλά και την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου του Ελεώνα, θα βοηθήσουν την κερδοφορία του τομέα για το 2024. Ταυτόχρονα, η δυναμική της ηλεκτροκίνησης και του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και οι αυξανόμενες ανάγκες για διασυνδέσεις δικτύων αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα μέχρι το τέλος του έτους.
Στον τομέα των σωλήνων χάλυβα αναμένεται να συνεχιστεί η ανάπτυξη νέων δικτύων αερίων καυσίμων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενεργειακή μετάβαση σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια. Η παραπάνω τάση έχει σαν βασική κινητήρια δύναμη τη συνέχιση της έρευνας και εκμετάλλευσης νέων και υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, τα έργα που αφορούν αγωγούς δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) προχωρούν ως μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη λύση για την επίτευξη των θερμοκρασιακών στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, ενώ επιταχύνεται και η ανάπτυξη δικτύων σωλήνων για τη νέα εποχή του υδρογόνου.
Οι βελτιούμενες συνθήκες της αγοράς δίνουν ώθηση στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί θετικά τις προοπτικές του τομέα για το 2024.
Τα αποτελέσματα της Cenergy Holdings για το α' τρίμηνο του 2024 επιβεβαίωσαν περαιτέρω τα οφέλη που προκύπτουν από το σωστά τοποθετημένο χαρτοφυλάκιο έργων της, καθώς και την εστίασή μας στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών. Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο τομείς και την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Cenergy Holdings αναμένει το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2024 να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω προοπτικές υποθέτουν: (α) την ομαλή εκτέλεση των έργων και στους δύο τομείς, (β) την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα και (γ) τον περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-29_190923.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-29_190932.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-29_190950.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης