Τελευταία Νέα
Πολιτική

Περιοδεία Μητσοτάκη στην Κρήτη ενόψει ευρωεκλογών – Η μαντινάδα στο Ηράκλειο και το μήνυμα για νίκη της ΝΔ στις 9/6

Περιοδεία Μητσοτάκη στην Κρήτη ενόψει ευρωεκλογών – Η μαντινάδα στο Ηράκλειο και το μήνυμα για νίκη της ΝΔ στις 9/6
Στην Κρήτη ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Από το Ηράκλειο ξεκίνησε την διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε σε συγκεντρωμένους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών σε μία εβδομάδα (9/6) και ευχήθηκε ο Ιούνιος να είναι και πάλι μήνας μια μεγάλης εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας.
«Ψηφίζω ευρωπαϊκά Νέα Δημοκρατία για να ΄ναι η Ελλάδα ισχυρή σε αυτή τη συμμαχία», ήταν η μαντινάδα που είπε στον  κ. Μητσοτάκη ο λυράρης Νίκος Σταυρακάκης, την οποία επανέλαβε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος  στους συγκεντρωμένους στον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, όπου βρίσκεται και το εκλογικό κέντρο της ΝΔ.
Αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία των ευρωεκλογών και σημείωσε πως η Κρήτη είναι γαλάζια, όχι λόγω της καταγωγής του, αλλά επειδή εκτίμησαν τη σκληρή δουλειά τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνοντας πως "θέλουμε να είμαστε ισχυροί την 9η Ιουνίου για να συνεχίσουμε  σε αυτό τον δρόμο της προκοπής" και πως η χώρα προοδεύει.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα είναι έτοιμο το 2027, ο ΒΟΑΚ προχωρά με μεγάλη ταχύτητα. 
Η απάντηση στην κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να είναι ηχηρή και" οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα προσέλθουν στο Ευρωκοινοβούλο φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, όχι τη φανέλα των κομμάτων τους", είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, ζητώντας τα επόμενα 3 χρόνια μέχρι τότε να τα διανύσει έχοντας καταγράψει μια ακόμη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές. 
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των πολιτών στις 9/6, λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνει η δυνατότερη προσπάθεια «για να αυξήσουμε τη συμμετοχή στην κάλπη της 9ης Ιουνίου απέναντι στους πολίτες οι οποίοι μας ψήφισαν και τον Μάιο, αλλα και τον Ιούνιο του 2023. Μπορεί σήμερα να είναι λίγο επιφυλακτικοί για να το ξανακάνουν, τους ζητώ όμως να δουν τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα, την αξιοπιστία την οποία έχει κερδίσει στην Ευρώπη και να αφήσουν στην άκρη τις όποιες δυσαρέσκειες».
«Να ξορκίσουμε αυτήν την εποχή την αίσθηση ότι οι εκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία, καθώς η κυβέρνηση κρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν να κυβερνήσουμε τη χώρα για μία τετραετία, αυτό δεν αμφισβητείται. Όμως έχει μεγάλη σημασία αυτόν τον δρόμο, τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2027, να τον βαδίσουμε έχοντας καταγράψει ακόμη μία μεγάλη εκλογική νίκη», συμπλήρωσε.
«Η Ευρώπη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην πατρίδα μας τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η εικόνα της χώρας από το 2019 έχει αλλάξει ριζικά. «Θυμηθείτε πού ήμασταν το 2019, όταν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν μία χώρα που ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Το προβληματικό παιδί της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μέσα σε πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε μία χώρα η οποία σε πολλούς τομείς είναι παράδειγμα προς μίμηση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Εξήγησε δε, πως τα επόμενα 5 χρόνια θα κριθούν πολλά στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ενώ οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα, κάνοντας -όπως ανέφερε, επίθεση σε φωνές λαϊκισμού «τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά».

Ευρωβουλευτές με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας

Υπογράμμισε πως «οι εκλογές αυτές τελικά έχουν μεγάλη εθνική αλλά και ευρωπαϊκή σημασία. Διότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποκρούσουμε τις φωνές του λαϊκισμού. Λαϊκισμός ο οποίος μας απειλεί και από τα δεξιά μας και από τα αριστερά μας.
Από τα δεξιά, με το περίβλημα των δήθεν πατριωτών ή αυτών που υποτίθεται ότι έχουν προνομιακές σχέσεις με την Εκκλησία, λες και η πίστη μπορεί να εργαλειοποιηθεί πολιτικά. Και από τα αριστερά μας, αυτοί οι οποίοι, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη του παρελθόντος, εξακολουθούν να τάζουν «λεφτόδεντρα» και παροχές με χρήματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.
Γι’ αυτό και η απάντηση στην κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να είναι μια απάντηση ηχηρή. Απέναντι σε όσους θέλουν να βγάλουν την χώρα από αυτόν τον δρόμο προκοπής και όσους -και θέλω να το τονίσω αυτό- χρησιμοποίησαν την Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια όχι για να προωθήσουν τις κομματικές τους θέσεις, αλλά για να υπονομεύσουν ουσιαστικά την ίδια την χώρα».
Κεκαθάρισε πως «οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα εκλεγούν, θα προσέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φορώντας, πρώτα και πάνω από όλα, με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, όχι τη φανέλα των κομμάτων τους».
«Ήταν Έλληνες Ευρωβουλευτές αυτοί οι οποίοι ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περικοπούν πόροι από την πατρίδα μας, μόνο και μόνο γιατί θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα έκαναν ζημιά στην κυβέρνηση.
«Δεν χρειαζόμαστε τέτοιους ευρωβουλευτές. Χρειαζόμαστε ευρωβουλευτές πατριώτες που θα αγωνίζονται να προωθήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αποκρούσουμε τις φωνές του λαϊκισμού που μας απειλεί και από τα δεξιά και από τα αριστερά μας. Από τα δεξιά με το περίβλημα των δήθεν πατριωτών ή αυτών που υποτίθεται ότι έχουν προνομιακές σχέσεις με την εκκλησία, λες και η πίστη μπορεί να εργαλειοποιηθεί πολιτικά, και από τα αριστερά μας τις φωνές που επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος και εξακολουθούν να τάζουν λεφτόδεντρα», υπογράμμισε.

Για ακρίβεια

Για την ακρίβεια, αφού σημειωσε πως δεν έκρυψαν ποτέ το πρόβλημα, εκτίμησε ότι μπορεί να είμαστε στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου του πληθωρισμού.
Όπως ανέφερε, «εμείς δεν κρύψαμε ποτέ ότι η χώρα έχει πρόβλημα ακρίβειας. Σταθήκαμε, όμως, δίπλα στους πολίτες, με έκτακτες ενισχύσεις, με παρεμβάσεις στην αγορά και κυρίως με διατηρήσιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
Και είδατε τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό: η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Είχαμε πληθωρισμό τροφίμων πολύ χαμηλότερο από την Ισπανία, την οποία κάποιοι φέρνουν ως παράδειγμα.
Προσέξτε, δεν λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα. Λέω, όμως, ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία. Και ότι πιθανώς να είμαστε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου του πληθωρισμού. Αλλά όταν οι τιμές υποχωρήσουν, να θυμάστε ένα πράγμα: οι μισθοί θα παραμείνουν υψηλότεροι από αυτό το οποίο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια και θα εξακολουθούν να αυξάνονται με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης».


Οι επισκέψεις


Τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 1/6 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στην Κρήτη. Συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΟΛΗ, Ιωάννη Βαρδάβα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Μηνά Παπαδάκη, για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο λιμάνι, το οποίο εντάσσεται στους λιμένες του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και συγκεκριμένα στο κεντρικό δίκτυο, όπως και για την επικείμενη μεγάλη επένδυση για την περαιτέρω δυναμική αξιοποίησή του.
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ο κ.  Μητσοτάκης εξέφρασε την  ικανοποίησή που επισκέφτηκε ως Πρωθυπουργός τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. και συνεχάρη τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα και ειδικά τον Μηνά Παπαδάκη για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχει κάνει  τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως το λιμάνι του Ηρακλείου, μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω.
«Και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο και ένα πολύ καλύτερο τίμημα στη διαδικασία της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, απομένει η κύρωσή της από τη Βουλή, και η ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας του λιμανιού, αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που θα γίνουν από έναν πολύ σημαντικό ξένο επενδυτή έναντι ενός επίσης πολύ σημαντικού τιμήματος.
Είναι ένα μόνο βήμα σε μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης των λιμένων μας. Ξεκίνησε επί της Υπουργίας του Γιάννη Πλακιωτάκη. Ξεχωριστή μνεία θέλω να κάνω στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έχει πραγματικά κάνει μια θαυμάσια δουλειά στο να μας βοηθήσει να αναδείξουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Και θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στο γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τελικά της τοπικής κοινωνίας. Ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιδράσεις. Και νομίζω ότι είναι ένδειξη ωριμότητας ότι πια αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να γίνουν με όρους που να είναι ωφέλιμοι και για το κράτος, τον τελικό ιδιοκτήτη των περιουσιακών στοιχείων, και για τον επενδυτή αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι σημαντικές επενδύσεις θα δρομολογηθούν στο λιμάνι, θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή διάσταση της Κρήτης, θα υποδεχθεί περισσότερα κρουαζιερόπλοια, ενώ επενδύσεις  έχουν ήδη δρομολογηθεί ως προς τη μετάβαση του λιμανιού σε ένα νέο πράσινο μέλλον.
Υπογράμμισε ότι «έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι οι οποίοι θα προέλθουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών μας, θα αξιοποιηθούν για να κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε άλλα λιμάνια, τις οποίες τόσο τα λιμάνια μας χρειάζονται. Διότι και η ανάδειξη των βασικών μας υποδομών αποτέλεσε μια κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.
Είμαστε μια χώρα, η οποία είναι ταυτισμένη με τη θάλασσα. Τα λιμάνια μας χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, είτε δημόσιες επενδύσεις, είτε ιδιωτικές επενδύσεις και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίζουμε να προχωράμε.
Οπότε, με το καλό και η επίσημη ανάληψη της διοίκησης από τον όμιλο Grimaldi, με τον οποίο έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, καθώς ήδη έχει αναλάβει και τη διαχείριση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Θα συνεχίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων μας, αξιοποιώντας διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διαφορετικά σχήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα».
Η Κοινοπραξία Grimaldi/Minoan Lines απέκτησε το 2023 το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η αξιοποίησή του λιμένα Ηρακλείου εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι.
Το λιμάνι του Ηρακλείου που συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συγκαταλέγεται και σε ένα από τα κορυφαία λιμάνια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο καταγράφοντας κάθε χρόνο σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας. Το 2022 επισκέφθηκαν το λιμάνι 275.536 επιβάτες με 226 κρουαζιερόπλοια, το 2023 αυξήθηκαν στους 368.485 με 253 κρουαζιερόπλοια και μόνο το 5μηνο του 2024 επισκέφθηκαν το λιμάνι του Ηρακλείου 85.518 επιβάτες με 60 κρουαζιερόπλοια.
kriti2.JPG
Στο Δημαρχείο Ηρακλείου

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο Ηρακλείου και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο.
«Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι αυτό το ιστορικό κτίριο, το Δημαρχείο του Ηρακλείου, για να επανεπιβεβαιώσω την εξαιρετική συνεργασία την οποία ήδη έχουμε δρομολογήσει.
Χρέος της κυβέρνησης είναι να συνεργάζεται άψογα με τις τοπικές αρχές, πόσω μάλλον σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες.
Πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη με απίστευτο δυναμισμό, πρέπει όμως να οργανώσει σωστά αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική. Και εκεί προφανώς η συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, με πολλά επιμέρους Υπουργεία, είναι απολύτως απαραίτητη. Έχουμε μια πλούσια ατζέντα θεμάτων τα οποία ήδη συζητούμε, για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τον Δήμο στους σημαντικούς στόχους που έχει θέσει.
Μια καλή ένδειξη αυτής της συνεργασίας είναι και η επίσκεψη την οποία μόλις έκανα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, όπου έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Στο παρελθόν ήταν πάντα η εντύπωσή μου ότι το λιμάνι ήταν λίγο αποκομμένο από την πόλη.
Σκοπός μας είναι να έρθουμε πιο κοντά, το λιμάνι και η πόλη. Και βέβαια ο νέος επενδυτής, σε συνεννόηση πάντα με την τοπική κοινωνία και με τον Δήμο, να δρομολογήσει τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα χτίσουν πάνω στην εξαιρετική δουλειά η οποία έχει γίνει ήδη για να αναπτύξει και το λιμάνι του Ηρακλείου από τη μια τη μεγάλη οικονομική του δυναμική και από την άλλη, να αναδειχθεί ως ένας πολύ σπουδαίος ιστορικός λιμένας, τοπόσημο της πόλης και σημείο αναφοράς για την τουριστική κίνηση.
Επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Λέγαμε στο αεροδρόμιο ότι έχουμε σχεδόν 16% αύξηση στις αφίξεις από πτήσεις του εξωτερικού.
Και βέβαια, και η οργάνωση του τουρισμού στην πόλη: από τη μια φέρνει πολλά χρήματα ο τουρισμός, είναι αιμοδότης της οικονομίας, από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι η εμπειρία των επισκεπτών θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον, χωρίς επιβάρυνση στη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Και αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε από κοινού.
Δεν θα πω περισσότερα, παρά μόνο να επαναλάβω ότι και με τον Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη προφανώς έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και ότι η δέσμευσή μου για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα αλλάξουν την όψη της Κρήτης ισχύει στο ακέραιο.
Είτε μιλάμε για το αεροδρόμιο το οποίο προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχουμε θέσει ως στόχο να παραδοθεί εντός του 2027, είτε μιλάμε για τον ΒΟΑΚ, όπου έχουμε πια ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και έχουμε απόλυτη βεβαιότητα πια για την χρηματοδότηση του έργου.
Οπότε πολλά πράγματα γίνονται στην Κρήτη, σημαντικά και σπουδαία, και αυτό προφανώς μου δίνει μεγάλη χαρά και ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Κρητικός», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.
«Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με μεγάλο δυναμισμό, αλλά πρέπει να οργανώσει την δυναμική της. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση σήμερα. Ήδη, και μιλώ ως ένας νέος Δήμαρχος, έχουμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνεργασία με την κυβέρνηση. Η αποτελεσματική συνεργασία νομίζω ότι δηλώνει και μια προοπτική η οποία ανοίγεται και την οποία βεβαίως θέλουμε να αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο Δήμαρχος από την πλευρά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης