Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Η πρώτη νομισματική παρέμβαση από το 2022 με 62,25 δισ. δολ. για τη στήριξη του γεν

Ιαπωνία:  Η  πρώτη νομισματική παρέμβαση από το 2022 με 62,25 δισ. δολ. για τη στήριξη του γεν
Το χρονοδιάγραμμα της παρέμβασης συμπίπτει με την απότομη ανάκαμψη του ιαπωνικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πτώση του γεν στο χαμηλό 34 ετών στα 160,03 έναντι του δολαρίου στις 29 Απριλίου
Στοιχεία από το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσαν την πρώτη νομισματική παρέμβαση της χώρας από το 2022, αφότου το γιεν διολίσθησε σε χαμηλό 34 ετών τον Απρίλιο.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία δαπάνησε 9,7885 τρισεκατομμύρια γιεν (62,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για την παρέμβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος για το διάστημα μεταξύ 26 Απριλίου και 29 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική κυβέρνηση προβαίνει σε ένα τέτοιο μέτρο από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου.
Το χρονοδιάγραμμα της παρέμβασης συμπίπτει με την απότομη ανάκαμψη του ιαπωνικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πτώση του γεν στο χαμηλό 34 ετών στα 160,03 έναντι του δολαρίου στις 29 Απριλίου.
Λίγο αργότερα, το γιέν ανέκαμψε στο επίπεδο των 156 δολ., γεγονός που πυροδότησε φημολογίες για πιθανή παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές. Το νόμισμα ενισχύθηκε περαιτέρω κατά περισσότερο από 2% εντός των ημερών.
Αναλυτές της Bank of America Global Research υπολόγισαν ότι το μέγεθος της πρώτης πιθανής παρέμβασης θα μπορούσε να ήταν μεταξύ 5 τρισεκατομμυρίων γιεν και 6 τρισεκατομμυρίων γεν, με βάση τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.
Το γεν βρίσκεται υπό συνεχείς πιέσεις από τότε που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε τη νομισματική πολιτική αρνητικών επιτοκίων τον Μάρτιο.
Την παρασκευή (1/6)  κινήθηκε ενδοσυνεδριακά κοντά στο 157,25 έναντι του δολαρίου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki  υποστήριξε την ανάγκη για παρεμβάσεις, εάν οι απότομες νομισματικές διακυμάνσεις αρχίσουν να επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.
Αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν το υπουργείο είχε παρέμβει για να στηρίξει το γιεν.
«Όταν υπάρχει υπερβολική διακύμανση, μπορεί να είναι απαραίτητο να εξομαλύνουμε την ισοτιμία», επισήμανε πει ο υπουργός.
Η Ιαπωνία παρενέβη για τελευταία φορά για να σταθεροποιήσει το νόμισμα τον Οκτώβριο του 2022, όταν το γιεν έπεσε στο χαμηλό 152 ανά δολάριο.
Οι αρχές παρενέβησαν τρεις φορές εκείνο το έτος για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα, ξοδεύοντας σύμφωνα με πληροφορίες έως και συνολικά 9,2 τρισεκατομμύρια γιεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης