Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σόκαρε ο πρόεδρος της καθολικής Αργεντινής, Milei… ασπάστηκε το ιερό Τείχος της Ιερουσαλήμ, σε έκσταση για τον Ιουδαϊσμό

Σόκαρε ο πρόεδρος της καθολικής Αργεντινής, Milei… ασπάστηκε το ιερό Τείχος της Ιερουσαλήμ, σε έκσταση για τον Ιουδαϊσμό
Πολλοί Εβραίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις του Milei
Στη βάση του ιερού Δυτικού Τείχους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος Javier Milei της Αργεντινής φαινόταν να βρίσκεται σε πνευματική έκσταση.
Με το κεφάλι και τα χέρια πιεσμένα στην αρχαία πέτρα, προσευχήθηκε με τον Ορθόδοξο ραβίνο που τον μύησε στον Ιουδαϊσμό πριν από τρία χρόνια.
Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε ως Ρωμαιοκαθολικός, ο Milei έχει δείξει όλο και περισσότερο δημόσιο ενδιαφέρον για τον Ιουδαϊσμό και μάλιστα έχει εκφράσει τις προθέσεις του να προσηλυτιστεί.
Μετά τη έκσταση… ο Milei αγκάλιασε τον Ραβίνο Σίμον Axel Wahnish, κλαίγοντας στον ώμο του.
«Εκείνη τη στιγμή, ένιωσα περήφανος που έχουμε τόσο αποφασιστικό ηγέτη, με τόσο βαθιές πνευματικές αξίες», είπε ο Wahnish στο Associated Press σε πρόσφατη συνέντευξή του, θυμίζοντας το κρατικό τους ταξίδι στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο.
Για πολλούς Αργεντινούς, αυτή η υπερηφάνεια ήταν γεμάτη κινδύνους.

Η υποστήριξη στο Ισραήλ

Καταρρίπτοντας το προηγούμενο δεκαετιών πολιτικής, ο Milei έχει προχωρήσει περισσότερο στην υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του δεξιού Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu από οποιονδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη απομόνωση λόγω του βομβαρδισμού και της εισβολής στη Γάζα που σκότωσε περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους και ώθησε τους ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας.
Η στάση του δεν μπορούσε να είναι σε πιο έντονη αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής - όπου η Βολιβία και η Κολομβία έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με το Ισραήλ και τουλάχιστον πέντε περιφερειακές χώρες, πιο πρόσφατα η Βραζιλία, έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές από το Τελ Αβίβ.
«Μεταξύ των μεγάλων εθνών που θα έπρεπε να είναι πυλώνες του ελεύθερου κόσμου, βλέπω αδιαφορία σε μερικούς και φόβο σε άλλους να σταθώ στο πλευρό της αλήθειας», είπε ο Milei στους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας σε εκδήλωση τον περασμένο μήνα για τον εορτασμό της 81ης επετείου από την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας.
Ήταν μια συγκαλυμμένη επίθεση στις δυτικές δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - επειδή επέκριναν τη στρατιωτική συμπεριφορά του Ισραήλ.
Το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Θρησκεία και εξωτερική πολιτική

Οι υποστηρικτές του προέδρου επιμένουν ότι η νέα εβραϊκή ζέση του δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική του πολιτική.
Όμως, ο ενθουσιασμός του Milei με τον Ιουδαϊσμό και η ειλικρινής υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει δημιουργήσει φόβους και έχει εκθέσει ρωγμές στην εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής, μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο, και έχει αναστατώσει τις σχέσεις με τους γείτονές της.
Οι Εβραίοι της Αργεντινής παραμένουν βαθιά πληγωμένοι από ένα μπαράζ θανατηφόρων βομβιστικών επιθέσεων που στόχευαν την πρεσβεία του Ισραήλ το 1992 και την Αργεντινή Εβραϊκή Αμοιβαία Ένωση, ένα κοινοτικό κέντρο γνωστό με το ισπανικό ακρωνύμιο AMIA, το 1994.
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι το Ιράν σχεδίασε τις επιθέσεις και τις πραγματοποίησε η μαχητική ομάδα της Hezbollah του Λιβάνου. Κανείς δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος. Η έρευνα της Αργεντινής έχει βυθιστεί σε διαμάχες.

Σύγχυση…

Η περιέργεια του Milei για τον Ιουδαϊσμό ξεκίνησε ως ένα είδος μετάνοιας το 2021, όταν αντιμετώπισε κατηγορίες ότι τρέφει φιλοναζιστικές συμπάθειες και θέλησε να αποδείξει στην ομιλία του ότι δεν έτρεφε έχθρα για τους Εβραίους.
Συνδέθηκε με τον ηγέτη των Σεφαραδιτών, Ραβίνο Wahnish για να έχει «μια συνομιλία που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε 10 λεπτά και τελείωσε δύο ώρες αργότερα», είπε ο Wahnish.
Καθώς ο Milei εξελίχθηκε από τηλεοπτικός γνώστης σε «αναρχοκαπιταλιστή» πρόεδρος, ο Wahnish τον καθοδήγησε στη μελέτη της Τορά.
Αναζητώντας κοινό έδαφος μεταξύ του οράματός του για τον ριζοσπαστικό ελευθερισμό και την προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης, το περιστασιακό ενδιαφέρον του Milei μετατράπηκε σε μια τακτική θρησκευτική πρακτική.
Ο Wahnish, που διορίστηκε πρόσφατα πρεσβευτής της Αργεντινής στο Ισραήλ, αρνήθηκε να σχολιάσει τη μεταστροφή του Milei.
«Στον Ιουδαϊσμό και τον Μωυσή, ο Milei βλέπει μια πολιτιστική και πνευματική επανάσταση προς την ελευθερία», είπε ο Wahnish.
Από την παιδική του ηλικία, πρόσθεσε, ο Milei «ένιωθε ότι ο Μωυσής ήταν το είδωλό του, ο ήρωάς του».
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Milei παρέθεσε την Τορά, έκανε πολλά προσκυνήματα στο Μπρούκλιν στον τάφο του σημαντικού ηγέτη των Χασιδών Menachem Mendel Schneerson και ήχησε το σόφαρ, τη σάλπιγγα από το κέρατο του κριαριού που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια των Εβραίων Υψηλών Ημερών, για να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Πριν από τη νίκη του Milei, σχεδόν 4.000 Αργεντινοί Εβραίοι διανοούμενοι υπέγραψαν μια αναφορά εκφράζοντας ανησυχία για την «πολιτική χρήση του Ιουδαϊσμού» από τον Milei.
«Είναι διεστραμμένο… να χρησιμοποιείς το σοφάρ, το οποίο παίζεται κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών», δήλωσε ο Pablo Gorodneff, γενικός γραμματέας της προοδευτικής ομάδας Εβραϊκής Έκκλησης της Αργεντινής. «Με απογοητεύει πολύ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης