Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τα «χαστούκια» σε Νίγηρα και Τσαντ οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στην... Κένυα - Θα αρχίσει η Ρωσία τις «εκπτώσεις»;

Μετά τα «χαστούκια» σε Νίγηρα και Τσαντ οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στην... Κένυα - Θα αρχίσει η Ρωσία τις «εκπτώσεις»;
Προσώρας, έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η Κένυα θα λάβει 16 αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα και 150 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M1117 θα πρέπει να φτάσουν στην Κένυα τον Σεπτέμβριο του 2024
Μετά τις αποτυχίες στο Σαχέλ, όταν οι αρχές του Νίγηρα και του Τσαντ τερμάτισαν τις στρατιωτικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ζήτησαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναπροσανατολιστεί προς την Ανατολική Αφρική, συγκεκριμένα προς την Κένυα, η οποία παραδοσιακά θεωρείται σύμμαχος της Αμερικής και της Βρετανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden έκανε μια βαρυσήμαντη δήλωση κατά την επίσκεψη του Κενυάτη ομολόγου του στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας την Κένυα «μεγάλο μη ΝΑΤΟϊκό εταίρο», κάτι που συνεπάγεται πιο προνομιακή στρατιωτική συνεργασία, εξοπλισμό και όπλα αμερικανικής κατασκευής.

Μια αμφιλεγόμενη συμμαχία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη μια ναυτική βάση στο Manda Mahogany στη βορειοανατολική Κένυα, στην κομητεία Lamu. Το 2020, υπήρχαν μόνο περίπου 100 Αμερικανοί στρατιώτες εκεί, αλλά δυνάμεις από άλλες αφρικανικές χώρες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί ανά πάσα στιγμή, εάν χρειαζόταν.
Μια άλλη βάση βρίσκεται κοντά - στο Τζιμπουτί. Μέρος των δυνάμεων από τη Σομαλία μεταφέρθηκε εκεί (αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump το 2020 διέταξε την απόσυρση των δυνάμεων στο πλαίσιο των εχθροπραξιών).
Η βάση χρειάζεται κυρίως για την προστασία των βόρειων συνόρων της Κένυας με τη Σομαλία, επειδή γίνονται τακτικές επιθέσεις από μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας Al-Shabab (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, στρέφονται ιδεολογικά κατά της Αμερικής).
Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν επίσης ενεργά αστυνομικούς της Κένυας και επενδύουν σε σχετικά προγράμματα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κέρας της Αφρικής, Hassan Kannenier μίλησε στο Tass επί του θέματος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Κένυα και η ανάθεση του καθεστώτος του κύριου εταίρου στην υποσαχάρια Αφρική θα προκαλέσει ακόμη πιο προκατειλημμένη στάση απέναντι στο Ναϊρόμπι από τους γείτονές του. «Ορισμένες αφρικανικές χώρες θεωρούν ήδη την Κένυα μαριονέτα της Δύσης και τώρα θα είναι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση του Γουίλιαμ Ρούτο να αντιμετωπίσει αυτό το επιχείρημα», ανέφερε ο ειδικός. Αυτό έχει ήδη συμβεί στην περίπτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) και του Σουδάν, όπου η Κένυα προσπάθησε να ενεργήσει ως ουδέτερος διαπραγματευτής .
Αυτή η στάση υποστηρίζεται επίσης από το γεγονός ότι η Κένυα ήταν η μόνη αφρικανική χώρα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΟΗΕ να στείλει αστυνομικούς της στην Αϊτή για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Η ειρηνευτική αποστολή, η οποία θα περιλαμβάνει σώματα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί από την Κένυα, αναβλήθηκε για πολλοστή φορά λόγω υλικοτεχνικών δυσκολιών.
Πρέπει να διευκρινίσω ότι αυτή η ιδέα εμπνεύστηκε την Ουάσιγκτον και χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ruto στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρήθηκε ως δεδομένο ότι το σώμα από την Κένυα θα έφτανε στην ώρα του, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Στην Κένυα, η κοινωνία είναι αντίθετη στην ιδέα «να στείλει τους αστυνομικούς της να σκοτώσουν» για να πολεμήσουν ένοπλες συμμορίες.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει ακόμη να αμφισβητήσει την απόφαση αυτή στο δικαστήριο. Ο ίδιος ο Ρούτο πιστεύει ότι η συμμετοχή στην αποστολή προσδίδει στην Κένυα διεθνές κύρος και την κάνει «παγκόσμιο χωροφύλακα», όπως στην περίπτωση της συμμετοχής στην αποστολή στη ΛΔΚ, η οποία ωστόσο ηττήθηκε.
Στην Κένυα, από το 1964, λειτουργεί επίσης η βρετανική εκπαιδευτική βάση BATUK, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας στην πόλη Nanyuki (σε αυτήν την περιοχή, στην περιοχή του όρους Κένυα, η αντι -γεννήθηκε το αποικιακό κίνημα Mau Mau). Υπάρχουν 100 στρατιωτικοί που σταθμεύουν εκεί, συν περίπου 300 εκπαιδευτές (ο αριθμός ποικίλλει ανάλογα με την εναλλαγή). Οι δραστηριότητες του βρετανικού στρατού στη βάση προκαλούν αγανάκτηση στους ντόπιους, οι οποίοι δημιούργησαν μια επιτροπή για να εκδιώξουν την αποστολή, αλλά δεν το έχουν καταφέρει ακόμη.
Πριν από ένα χρόνο, οι αρχές της Κένυας ξεκίνησαν έρευνα για τις δραστηριότητες του βρετανικού στρατού και εξέτασαν το ενδεχόμενο αναθεώρησης της τρέχουσας αμυντικής συμφωνίας. Ο Βρετανικός στρατός κατηγορείται για φόνους, σεξουαλικές επιθέσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται η βάση. 
Οι Βρετανοί συνεισφέρουν περίπου 8,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην αμυντική συνεργασία με την Κένυα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ημιαγωγοί και νοσοκομεία

Προσώρας, έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η Κένυα θα λάβει 16 αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα και 150 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M1117 θα πρέπει να φτάσουν στην Κένυα τον Σεπτέμβριο του 2024.
Εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, η Κένυα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αναπτύξουν ενεργά το εμπόριο.
Ένας από τους στόχους της επίσκεψης του Ruto στις ΗΠΑ ήταν η παράταση του νόμου για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της Αφρικής (AGOA), ο οποίος παρέχει αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ για 1.880 προϊόντα από ορισμένες αφρικανικές χώρες και λήγει το 2025.
Επετεύχθη συμφωνία για την επέκταση αυτού του εμπορικού συμφώνου. Ένα άλλο από τα επιτεύγματα του Ruto είναι η φιλοξενία του Επιχειρηματικού Φόρουμ ΗΠΑ-Κένυας, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 30 εταιρείες της Κένυας και η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσελκύθηκαν επενδύσεις για ποσό ρεκόρ 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα επενδυτικά σχέδια της Κίνας στην Κένυα περιλαμβάνουν ένα αθλητικό κέντρο που πήρε το όνομά του από τον δεύτερο πρόεδρο, Daniel Toroitich arap Moi. έναν σιδηρόδρομο που συνδέει το Ναϊρόμπι και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μομπάσα, καθώς και έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, εμπορικά κέντρα, ηλιακούς και γεωθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής

Οι σχέσεις με Ρωσία
.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος «προμηθευτής» γιατρών για την Κένυα ήταν η Ρωσία: σύμφωνα με την Galina Krumkacheva, διευθύντρια του οργανισμού για ρωσικά πανεπιστήμια στην Κένυα, KenRus Medics, μεταξύ των γιατρών σε αυτή τη χώρα υπάρχουν 1,6 χιλιάδες απόφοιτοι Ρωσικά πανεπιστήμια.
8 στους 10 γιατρούς. Η Ρωσία παρέχει επίσης υποτροφίες σε φοιτητές της Κένυας, αλλά η ετήσια ποσόστωση για τους αιτούντες δεν υπερβαίνει τα 60 άτομα. Ένα σημαντικό ποσοστό των Κενυατών πηγαίνουν για σπουδές στη Ρωσία με δικά τους έξοδα.
«Η επίσκεψη του Προέδρου της Κένυας στις Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, είναι ένα απολύτως ακριβές μήνυμα ότι η Κένυα έχει ήδη αποφασίσει για την επιλογή ενός βασικού συμμάχου», λέει η Lyubov Demidova, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Strategic.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει αποδεδειγμένες μεθόδους - υπογράφοντας μεγάλες συμφωνίες, υποσχέσεις για επενδύσεις είναι πλέον επίσημα ένας νέος βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, όλα αυτά παρουσιάζονται με το πρόσχημα των καλών προθέσεων. αλλά καταλαβαίνουμε το πραγματικό υπόβαθρο αυτού που συμβαίνει».
Σύμφωνα με την Demidova, η Κένυα είναι επί του παρόντος μια βασική χώρα στην ανατολική Αφρική και η επιλογή των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη. «Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την κατάσταση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κένυα και να μην εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας, αλλά μόνο να τις χτίσουμε, γιατί καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική θέση δεν συμπίπτει πάντα με τη βούληση του λαού»;
Σύμφωνα με την ίδια, αξίζει να δοθεί προσοχή στον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην περιοχή - την Τανζανία.
«Είναι το καλύτερο για την ανάπτυξη συνεργασίας στο θέμα της δημιουργίας κόμβου μεταφορών και logistics και ζωνών βιομηχανικής παρουσίας και γενικά, η Τανζανία είναι μια υπέροχη και πολλά υποσχόμενη χώρα, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην ήπειρο», κατέληξε η ειδικός.
Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις, οι άνθρωποι εδώ είναι πρόθυμοι να συνεργάζονται με εκπροσώπους οποιασδήποτε εθνικότητας, εφόσον είναι χρήσιμοι σε αυτούς. Και η Ρωσία μπορεί να δώσει -και δίνει- πολλά στην Κένυα, κατέληξε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Strategic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης