Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ενισχύουν τη θαλάσσια συνεργασία με την πρώτη κοινή άσκηση – Ξεκάθαρο μήνυμα στην Κίνα

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ενισχύουν τη θαλάσσια συνεργασία με την πρώτη κοινή άσκηση – Ξεκάθαρο μήνυμα στην Κίνα

Κοινή άσκηση ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας

Σχετικά Άρθρα

Σκάφη της ακτοφυλακής της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν την εναρκτήρια κοινή τους άσκηση ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας την Πέμπτη (6/6/2024), ενισχύοντας τη θαλάσσια συνεργασία τους ως απάντηση στην αυξανόμενη διεκδίκηση της Κίνας στις εδαφικές διαφορές.
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου οι αψιμαχίες μεταξύ κινεζικών και φιλιππινέζικων ακτοφυλακών έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή ένοπλη σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μακροχρόνια σύμμαχος των Φιλιππίνων.
Αυτή η κοινή άσκηση αποτελεί συνέχεια μιας συμφωνίας που συνήψαν οι ηγέτες των τριών εθνών τον περασμένο Αύγουστο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, περιπολικά σκάφη από κάθε χώρα και δύο ελικόπτερα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της βόρειας ακτής του Maizuru στη νομαρχία του Κιότο.
Η άσκηση προσομοίωσε τη διάσωση μελών του πληρώματος από ένα νοτιοκορεατικό πλοίο που είχε πάρει φωτιά μετά από σύγκρουση.
Τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία έχει ενισχύσει σημαντικά την άμυνά της στις νοτιοδυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Οκινάουα και των εξωτερικών της νησιών, τα οποία είναι στρατηγικά σημαντικά λόγω της αυξανόμενης κινεζικής διεκδίκησης και των εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του.
Τον περασμένο μήνα, η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τη βελτίωση των δυνατοτήτων επιβολής του θαλάσσιου νόμου στην περιοχή.
Η Κίνα στέλνει συχνά σκάφη της ακτοφυλακής στα ύδατα που περιβάλλουν αμφισβητούμενα νησιά που ελέγχονται από την Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης