Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Rosneft: Οι κυρώσεις σε Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα και η ενεργειακή μετάβαση προκαλούν ανισορροπίες στην προσφορά πετρελαίου

Rosneft: Οι κυρώσεις σε Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα και η ενεργειακή μετάβαση προκαλούν ανισορροπίες στην προσφορά πετρελαίου
Το μερίδιο του ρουβλίου στις πληρωμές για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχει υπερτριπλασιαστεί σε διάστημα δύο ετών και ξεπέρασε το 40%
Οι παράνομες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, της Βενεζουέλας, του Ιράν, καθώς και οι ελλείψεις ενέργειας ως αποτέλεσμα της  πολιτικής της ενεργειακής μετάβασης έχουν οδηγήσει σε ανισορροπία στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.
«Ο συνδυασμός των ελλείψεων ενέργειας που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση και ένα ευρύ φάσμα άμεσων κυρώσεων, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχουν οδηγήσει σε ανισορροπία στην αγορά», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αποφάσεις του OPEC+ του Ιουνίου δεν οδήγησαν σε σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου, αφού η αγορά λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες.
Ο Sechin πιστεύει ότι μια πτώση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε θεωρητικά να σημαίνει τη δυνατότητα άρσης του «ανώτατου ορίου» τιμών για τη Ρωσία.
«Θεωρητικά, για τη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου, μια μείωση της τιμής θα μπορούσε να σημαίνει τη δυνατότητα άρσης όλων των περιορισμών στο ανώτατο όριο τιμών, ενώ τα έσοδα του εγκεκριμένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού βασίζονται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι», είπε.
Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του ρουβλίου στις πληρωμές για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχει υπερτριπλασιαστεί σε διάστημα δύο ετών και ξεπέρασε το 40%, σημείωσε ο Sechin.
Η τοπική ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι οι κύριοι μοχλοί της κατανάλωσης πετρελαίου για τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Μοχλός κατανάλωσης οι αναπτυσσόμενες χώρες 

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι οι κύριοι μοχλοί της κατανάλωσης πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες. ΄
Έως το 2030, η αύξηση της ζήτησης σε αυτήν την ομάδα χωρών θα αγγίξει συλλογικά το 95% της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης»
, επισήμανε.
Η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται στις ασιατικές χώρες, που είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Sechin.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι χάρη στην πρώιμη επανεστίαση των εξαγωγών ενέργειας προς την Ανατολή, η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει τον ρόλο της ως ένας από τους ηγέτες στην παγκόσμια ενέργεια.
Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) πραγματοποιείται στις 5-8 Ιουνίου.
Το φετινό θέμα θα είναι «Ο σχηματισμός νέων περιοχών ανάπτυξης ως ο ακρογωνιαίος λίθος ενός πολυπολικού κόσμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης