Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ρεκόρ 9 ετών στις εισροές Ελλήνων ιδιωτών στο Χρηματιστήριο – Πότε έβαλαν ξανά πολλά λεφτά και πως κινήθηκε η αγορά

Ρεκόρ 9 ετών στις εισροές Ελλήνων ιδιωτών στο Χρηματιστήριο – Πότε έβαλαν ξανά πολλά λεφτά και πως κινήθηκε η αγορά
Τον Μάιο έγιναν δύο σημαντικές διαθέσεις μετοχών από τους βασικούς μετόχους της Jumbo και της Μυτιληναίος
Μήνας ρεκόρ ήταν για τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές ο περασμένος Μάιος, καθώς φαίνεται πως επέστρεψαν μαζικά στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Axianumbers) συνολικά οι εγχώριοι επενδυτές είχαν εισροές 243 εκατ. ευρώ και οι ξένοι αντίστοιχα είχαν εκροές 243 εκατ. ευρώ.
Ο Μάιος ήταν μήνας με πωλήσεις πακέτων μετοχών από βασικούς μετόχους.
Υπενθυμίζεται πως τέλος Απριλίου είχε γίνει το placement της Austriacard και το Μάιο ο Απόστολος Βακάκης και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μέσω εταιρειών του εξωτερικού είχαν πουλήσει μετοχές.
Έτσι προφανώς οι εκροές των ξένων να μην είναι ακριβώς ξένων…
Ο Απόστολος Βακάκης είχε πουλήσει μετοχές της Jumbo αξίας 102 εκατ. ευρώ και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μετοχές της Μυτιληναίος (νυν Metlen) αξίας 255 εκατ. ευρώ.
Όπως παρουσιάζει το Axianumbers τις συναλλαγές, ημεδαποί ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις είχαν καθαρές εισροές 109 εκατ. ευρώ.
Το νούμερο αν κάποιος ανατρέξει στα προηγούμενα δελτία του χρηματιστηρίου είναι υψηλό και σπανίως το συναντάμε σε εισροές.
Για να βρει κάποιος ανάλογες εισροές θα πρέπει να ανατρέξει στον Μάρτιο του 2015 όταν οι ιδιώτες είχαν εισροές 128 εκατ. ευρώ.
Ήταν μετά τις εκλογές όπου σχηματίστηκε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Χ.Α. αντιδρούσε από τα χαμηλά του πριν βουλιάξει ξανά, λόγω capital controls και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
Αγοραστές ήταν οι ιδιώτες επενδυτές ξανά το 2020 αλλά για να ξεπεράσουμε τις τωρινές εισροές θα πρέπει να αθροίσουμε εισροές δύο μηνών.
Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, τότε δηλαδή που οι αγορές είχαν βουλιάξει λόγω πανδημίας, πάλι οι Έλληνες είχαν βάλει πλάτη και στήριξαν την αγορά και προφανώς βγήκαν κερδισμένοι, αφού μετά την ανακοίνωση ότι βρέθηκε το εμβόλιο για τον Covid 19 οι αγορές κατέγραψαν ράλι.
Στους τρεις μήνες είχαν παρατηρηθεί εισροές άνω των 50 εκατ. ευρώ ανά μήνα δηλαδή αθροιστικά πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε 3 μήνες.
Άλλες μεγάλες τοποθετήσεις ήταν τον Ιούνιο του 2023 με 71 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο του 2022 με 85 εκατ. ευρώ.
Λίγο μετά τον Ιούνιο του 2023 η αγορά έκανε διόρθωση από τις 1,300 μονάδες σχεδόν στις 1.100 αλλά μετά κατέγραψε νέα υψηλά.
Τον Μάρτιο του 2022 πάλι είχαν καλές εισροές 85 εκατ. ευρώ, όταν η αγορά είχε πάλι κάνει μία διόρθωση, αλλά μέχρι και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους δεν είχε δώσει κίνηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης