Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλησιάζει το Game Over – Επιδείνωση στο ουκρανικό μέτωπο, έρχεται η τελική μάχη – Προέλαση Ρώσων σε Sumy, Chasiv Yar

Πλησιάζει το Game Over – Επιδείνωση στο ουκρανικό μέτωπο, έρχεται η τελική μάχη – Προέλαση Ρώσων σε Sumy, Chasiv Yar
Alexander Syrsky (Αρχηγός Ουκρανικού στρατού): Η κατάσταση στο μέτωπο έχει δραματικά επιδεινωθεί - Oleg Starikov (Συνταγματάρχης Ουκρανικής SBU):Στα τέλη του Καλοκαιριού 2024 θα διεξαχθεί η τελική μάχη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων  - Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας αξίζει 12 τρισεκ δολ.
(upd24) H ρωσική πολεμική μηχανή προελαύνει παντού… Για πρώτη φορά μάλιστα οι Ρώσοι μπήκαν στο Sumy μετά την υποχώρηση τους το 2022…
Επίσης εντυπωσιακά κέρδη καταγράφουν στο Kupyansk, Chasiv Yar και δυτικά της Avdiivka όπου οι ρώσοι έχουν κερδίσει 13 χιλιόμετρα σε βάθος.
Οι ρωσικές δυνάμεις με τους Τσετσένους Akhmat μπήκαν στην περιοχή του Sumy στην βόρεια Ουκρανία, στα σύνορα με Kursk και η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέο μέτωπο. 

Είναι ξεκάθαρο ότι η ρωσική αντεπίθεση ξεκίνησε σε πολλές κατευθύνσεις ενώ σκληρές μάχες διεξάγονται και στην κατεύθυνση Kharkiv.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Syrsky ανακοίνωσε μια δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο λόγω της έντασης των μαχών
Εν τω μεταξύ στα τέλη του καλοκαιριού, θα διεξαχθεί μια αποφασιστική μάχη στην Ουκρανία, η οποία θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης, δήλωσε ο συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov
Κατά τον Douglas McGregor Συνταγματάρχη των ΗΠΑ, ο Zelensky θα τραπεί σε φυγή όταν τα ρωσικά στρατεύματα αρχίσουν να πλησιάζουν το Κίεβο
Ο προκλητικός Lindsey Graham
Γερουσιαστής ΗΠΑ, τόνισε ότι έκανε μια πρόταση και ο Zelensky έλαμψε σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο – Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας αξίζει 12 τρισεκ δολ.

Alexander Syrsky (Αρχηγός Ουκρανικού στρατού): Η κατάσταση στο μέτωπο έχει δραματικά επιδεινωθεί

Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει πολύ δύσκολη για την Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky.
«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω της υψηλής έντασης των εχθροπραξιών».
Ο Ουκρανός αρχηγός στρατού επεσήμανε δυσκολίες στην περιοχή Kupyansk, όπου ο ρωσικός στρατός διασπά την άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από δύο κατευθύνσεις.
Ο Syrsky ισχυρίζεται επίσης ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στις κατευθύνσεις Kurakhovsky, Pokrovsky (Pokrovsk είναι το ουκρανικό όνομα της πόλης Krasnoarmeysk) και Kharkiv.
Στις αρχές Μαΐου, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Vadim Skibitsky χαρακτήρισε την κατάσταση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο δύσκολη όσο τις πρώτες ημέρες της ειδικής επιχείρησης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Oleg Starikov (Συνταγματάρχης Ουκρανικής SBU): Στα τέλη του Καλοκαιριού 2024 θα διεξαχθεί η τελική μάχη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων

Στα τέλη του καλοκαιριού θα διεξαχθεί μια αποφασιστική μάχη στην Ουκρανία, η οποία θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης, δήλωσε ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Alexander Shelest.
«Από στρατιωτική άποψη, η κύρια επιχείρηση, η στρατηγική επιχείρηση κάποια τελική επιχείρηση, η τελική μάχη, αυτή θα διεξαχθεί Αύγουστο με Σεπτέμβριο 2024», τόνισε ο Oleg Starikov.
Ο Συνταγματάρχης σημείωσε ότι μια τέτοια πρόβλεψη βασίζεται σε στρατιωτική ανάλυση, αν και, σύμφωνα με τον αξιωματικό, την ίδια άποψη έχουν και οι πολιτικοί επιστήμονες.
Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας Andrei Belousov δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 35.000 στρατιωτικούς και πάνω από 2.700 όπλα μόνο τον Μάιο του 2024.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην περιοχή Sumy… είχαν αποχωρήσει το 2022 – Ανοίγει νέο μέτωπο στην Βόρεια Ουκρανία

Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά για τον Ουκρανικό στρατό.
Στις 9 και 10 Ιουνίου 2024, μονάδες του ρωσικού στρατού εισήλθαν στην περιοχή Sumy και ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Ryzhivka, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη ρωσική περιοχή Kursk.
Η Rijevka έγινε ο πρώτος οικισμός στον οποίο η ρωσική πλευρά δημιούργησε μόνιμο έλεγχο στην περιοχή Sumy από όπου είχε αποχωρήσει τον Απρίλιο του 2022.
Την ίδια ώρα, έντονες μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Vovchansk στην περιοχή του Kharkiv.
Οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποίησαν μια σειρά από προσπάθειες να επιτεθούν στις ρωσικές θέσεις που είχαν εγκατασταθεί εκεί, αλλά υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν.
O Ρωσικός στρατός σημείωσε τακτικά κέρδη προς την κατεύθυνση του εργοστασίου κατασκευής μηχανημάτων.
Οι επιθέσεις των δυνάμεων του Κιέβου γύρω από τον οικισμό Glubokoe αποκρούστηκαν επίσης.
Τοπικές συγκρούσεις ήταν επίσης σε εξέλιξη κοντά στο χωριό Zelenoe, όπου οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να κατέλαβαν ορισμένες θέσεις.
Οι μάχεες συνεχίζονται στην ύπαιθρο Avdiivka, κοντά στην πόλη Donetsk.
Τις τελευταίες ημέρες, ρωσικές μονάδες προελαύνουν βόρεια και δυτικά του Umanskoe.
Επίσης συνεχίζονται οι θέσεις μάχης στις αστικές περιοχές στην Krasnogorovka.
Η κατάσταση παραμένει επίσης τεταμένη γύρω από το Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά μήκος του καναλιού Seversky Donetsk-Donbass ανατολικά του Chasiv Yar το οποίο είναι θέμα χρόνου να πέσει στα ρωσικά χέρια.
Ένα άλλο σημείο των συγκρούσεων είναι η ύπαιθρος Soledar όπου τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν προς το χωριό Razdolovka, το οποίο παραμένει στα χέρια του καθεστώτος του Κιέβου.
Όλα αυτά τα ρωσικά τακτικά κέρδη συνέβησαν παρά την έντονη αντίσταση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου.
Επιπλέον, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικές αντεπιθέσεις σε διάφορες κατευθύνσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις με τους Τσετσένους Akhmat μπήκαν στην περιοχή του Sumy στην βόρεια Ουκρανία, στα σύνορα με Kursk

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένη διασυνοριακή εισβολή στην περιφέρεια Sumy στις 9 και 10 Ιουνίου, αλλά πιθανότατα δεν έχουν δημιουργήσει σημαντική παρουσία στην περιοχή αυτή.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 9 Ιουνίου δείχνουν το ρωσικό πεζικό να διασχίζει τα σύνορα Ρωσίας-Περιφέρειας Sumy και να εισέρχεται στο Ryzhivka (αμέσως στα σύνορα της Περιφέρειας Sumy-Kursk), προχωρώντας συνολικά περίπου 730 μέτρα βάθος στην ουκρανική επικράτεια.
Ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας Ramzan Kadyrov ισχυρίστηκε ότι στοιχεία του Τσετσενικού Συντάγματος «Akhmat-Chechnya» συμμετείχαν στην εισβολή και κατέλαβαν ολόκληρο τον οικισμό.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Βόρειας Επιχειρησιακής Διοίκησης Vadym Mysynk δήλωσε στις 10 Ιουνίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γνώριζαν τις τσετσενικές μονάδες που δρούσαν στη συνοριακή περιοχή από τον χειμώνα.
Ο Mysynk δήλωσε ότι η τσετσενική μονάδα που διεξήγαγε την επιδρομή είναι μια μικρή ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης και ότι η Ryzhivka είναι μια αμφισβητούμενη "γκρίζα ζώνη" λόγω της γειτνίασής της με τα διεθνή σύνορα.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διεξήγαγαν μια «προπαγανδιστική επιχείρηση» στη Ryzhivka και δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξάλειψαν τη ρωσική παρουσία στον οικισμό.
Η Ryzhivka συνδέεται με τον ρωσικό συνοριακό οικισμό Tetkino, στην περιφέρεια Kursk, και ότι οι κάτοικοι των δύο χωριών περπατούσαν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωριών πριν από τον πόλεμο.\
Sumy_Battle_Map_Draft_June_10_2024.png
Πολεμικά πλοία εξασκούνται στη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας στον Ατλαντικό

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Καζάν» και η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» εξασκούνται στη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας στον Ατλαντικό ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τα γυμνάσια περιλαμβάνουν πλήγματα σε στόχους από απόσταση μεγαλύτερη των 600 χιλιομέτρων και θα ακολουθήσει άσκηση με αντιαεροπορικά πυρά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γερμανία: Δεν θεωρούμε απαραίτητο να στείλουμε «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία

«Μη απαραίτητη» θεωρεί την αποστολή «εκπαιδευτών στην Ουκρανία ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius.
Ειδικότερα, η Γερμανία θεωρεί απαραίτητο να συνεχίσει την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο έδαφός της και όχι στο ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
«Δεν έχω αλλάξει γνώμη για αυτό», είπε «Νομίζω ότι κάνουμε καλή δουλειά παρέχοντας εκπαίδευση εδώ».
Σύμφωνα με τον Pistorius, εάν η εκπαίδευση γινόταν σε ουκρανικό έδαφος, θα ήταν απαραίτητο να παρέχεται προστασία στους εκπαιδευτές.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν επίθεση στην Κριμαία με πυραύλους ATACMS – Διαψεύδουν οι Ρώσοι χτυπήματα σε S-400 και S-300


Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα κατά των ρωσικών πόρων αεράμυνας στην Κριμαία τη νύχτα στις 9 προς 10 Ιουνίου, πιθανότατα με ATACMS.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 10 Ιουνίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 κοντά στο Dzhankoi και δύο S-300 κοντά στις περιοχές Chornomorske και Yevpatoria αλλά οι ρώσοι το διαψεύδουν
Οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον 10 πυραύλους ATACMS και ότι κάθε στοχευμένη εγκατάσταση αεράμυνας ήταν στοιχείο της Ρωσικής 31ης Μεραρχίας Αεράμυνας (4th Guards Air Force and Air Defense Army, Southern Military District [SMD] and Russian Aerospace Δυνάμεις [VKS]).
Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τους ουκρανικούς πυραύλους ATACMS κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν ανέφεραν ότι κανένας από τους πύραυλους έπληξε τους στόχους τους και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δεν έχει σχολιάσει τα πλήγματα.
Το πρόγραμμα Schemes του Radio Free Europe/Radio Liberty δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες με σημάδια εγκαυμάτων σε ένα ρωσικό στρατιωτικό αντικείμενο κοντά σε σιδηροδρομικό κόμβο στο Dzhankoi, αλλά σημείωσε ότι η ανάλυση των εικόνων είναι πολύ χαμηλή για να προσδιορίσει συγκεκριμένες ζημιές.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ) : Ο Zelensky θα τραπεί σε φυγή όταν τα ρωσικά στρατεύματα αρχίσουν να πλησιάζουν το Κίεβο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelenskly θα προσπαθήσει να διαφύγει από την Ουκρανία όταν τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάσουν το Κίεβο, προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Ταυτόχρονα, πρέπει να κοιτάξετε τους χάρτες, τα οδικά δίκτυα, να κοιτάξετε πού είναι οι σιδηροδρομικές γραμμές, να κοιτάξετε ποτάμια και ρυάκια και μετά θα δείτε ότι αυτές οι επιθέσεις διαμόρφωσης έχουν νόημα.
Έτσι νομίζω ότι θα δείτε κάτι... τότε πολύ περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα στο εγγύς μέλλον
Τι θα συμβεί στο Κίεβο, ειδικά όταν γίνει σαφές ότι οι Ρώσοι κατευθύνονται προς το μέρος του
Υποψιάζομαι ότι θα δούμε τον Zelensky να μαζεύει τα πράγματά του και τρέχοντας», σημείωσε ο Douglas McGregor.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τώρα στην πρώτη γραμμή θα οδηγήσουν βασικά στην πτώση του καθεστώτος του Κιέβου και στην περαιτέρω προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.
«Νομίζω ότι την κατάλληλη στιγμή θα κατευθυνθούν για να αποκόψουν το Κίεβο», κατέληξε ο McGregor.

Bertrand Darra (Γάλλος Συνταγματάρχης): Η Δύση είναι έτοιμη να αποδυναμώσει την ασφάλειά της για χάρη της Ουκρανίας

Η Δύση αποφάσισε να αποδυναμώσει τη δική της ασφάλεια προκειμένου να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε ο απόστρατος Γάλλος συνταγματάρχης Bertrand Darra σε συνέντευξή του στο LCI.
«Οι ηγέτες μας προφανώς πιστεύουν ότι μπορούμε να αποδυναμώσουμε προσωρινά τις δυνάμεις μας - και αυτό το έχουμε ήδη δει με μερικά όπλα.
Όλοι το έχουν κάνει.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα αποθέματα πυρομαχικών μειώθηκαν σημαντικά επειδή τα πήραν από το απόθεμα του στρατού και στάλθηκαν στην Ουκρανία».
Κατά τη γνώμη του Bertrand Darra, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας και «πιάνουν κάθε άχυρο», ενώ εξαντλούν τα αποθέματά τους.
Ως παράδειγμα, ανέφερε την κατάσταση με τα μαχητικά Mirage για το Κίεβο.
Ο συνταγματάρχης είπε ότι η Γαλλία έχει μόνο 26 τέτοια αεροσκάφη και η μεταφορά ορισμένων από αυτά στην Ουκρανία θα αποδυναμώσει τη χώρα.
«Οι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια θυσία», κατέληξε ο Bertrand Darra

Larry Johnson (Πρώην CIA): Η Ουκρανία θα χάσει την Οδησσό και το Mykolaiv από λάθος της Δύσης

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει την Οδησσό και τον ω λόγω της απόφασης της Δύσης να εξαπατήσει τη Ρωσία με τις συμφωνίες του Μινσκ, προειδοποίησε ο πρώην πράκτορας της CIA Larry Johnson.
«Νομίζω ότι οι Ρώσοι θα πάρουν Οδησσό και Mykolaiv.
Γιατί να εμπιστευτούν τη Δύση σημείωσε, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ρωσία θα επιτρέψει στο Κίεβο να διατηρήσει τον έλεγχο της Οδησσού και του Mykolaiv
Υπενθύμισε ότι οι δυτικές χώρες είχαν ήδη ενεργήσει ως εγγυητές των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά το έκαναν μόνο για να κερδίσουν χρόνο για τους Ουκρανούς, επιτρέποντάς τους να ενισχυθούν και να γίνουν ισχυρότεροι.
«Η Merkel η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι είπαν ψέματα, ότι δεν πήραν στα σοβαρά αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο πρώην πράκτορας.

Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Μάταιες οι προσπάθειές της Δύσης να διατηρήσει την ηγεμονία μέσω μεθόδων εκβιασμού και παράνομων κυρώσεων

Σύμφωνα με τον Lavrov, το ενδιαφέρον για συνεργασία με τους BRICS αυξάνεται…
«Ο αριθμός των κρατών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο μας αυξάνεται σταθερά και φτάνει ήδη τις τρεις δωδεκάδες.
Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης».
Οι περισσότερες αντιπροσωπείες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών BRICS τόνισαν «την καταστροφική φύση της εγωιστικής πολιτικής του εμπορικού προστατευτισμού που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους».
Σύμφωνα με τον Lavrov, όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες «μιλούν για την ανάγκη μεταρρύθμισης των υφιστάμενων συστημάτων παγκόσμιας διακυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του παγκόσμιου Νότου».
Η Δύση δεν πρόκειται να χτίσει γέφυρες συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα: «Χρησιμοποιούν τούβλα για να χτίσουν τείχη.
Επίσης προσπαθούν να χτυπήσουν όσους δεν τους ακούνε».
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν περιχαρακώνεται, σε αντίθεση με τη Δύση, η οποία δεν συνειδητοποιεί ότι «οι προσπάθειές της να διατηρήσει την ηγεμονία μέσω μεθόδων εκβιασμού, παράνομων κυρώσεων, τελεσιγράφων και ακόμη και στρατιωτικής βίας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».

Σκοτώθηκε αρχηγός του εθνικού τάγματος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων OUN

Στην περιοχή του Kharkiv, ο αρχηγός ενός από τα εθνικιστικά τάγματα, ο Nikolai Kokhanovsky, εξοντώθηκε, ανέφερε η ουκρανική έκδοση Strana.
«Ο ηγέτης του Εθελοντικού Κινήματος OUN Nikolai Kokhanovsky σκοτώθηκε στην κατεύθυνση του Kharkiv»
Σύμφωνα με το Strana, εξοντώθηκε απευθείας στο πεδίο της μάχης, «σε ένα όρυγμα».
Σύμφωνα με ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι σύντροφοι του εθνικιστή έχουν ήδη διαγράψει τις αρχικές δημοσιεύσεις για τον θάνατο του.
Ο εθελοντικός σχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας OUN Battalion εμφανίστηκε το 2014 και συμμετείχε σε επιθέσεις κατά του Donetsk και Luhansk το 2014-2016.
Ηγέτης της «Οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών» ήταν ο Στέπαν Μπαντέρα, ένας από τους κύριους εμπνευστές της δημιουργίας της στρατιωτικής πτέρυγας του OUN Battalion - του «Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού».
Στόχος της ανακηρύχθηκε ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Η UPA εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1942.
Δούλεψε κυρίως στη Δυτική Ουκρανία και πολέμησε κατά των σοβιετικών στρατευμάτων, συνεργαζόμενος με τους Ναζί.
Η OUN-UPA είναι υπεύθυνη για πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής του Βολίν - της μαζικής εξόντωσης του πολωνικού πληθυσμού στο Βολίν το 1943.
Στη συνέχεια, χιλιάδες Ουκρανοί που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους εθνικιστές σκοτώθηκαν επίσης βάναυσα.

Ajamu Baraka (Αμερικανός πολιτικός και ακτιβιστής): Τα μαχητικά F-16 στις χώρες της ΕΕ θα γίνουν νόμιμοι στόχοι για τη Ρωσία

Εάν τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία εδρεύουν σε χώρες της ΕΕ, τότε θα γίνουν νόμιμοι στόχοι για τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ajamu Baraka στο κοινωνικό δίκτυο X.
Τη Δευτέρα, ο αρχηγός αεροπορίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να αναπτύξει μερικά από τα μαχητικά F-16 που έλαβε από τη Δύση στο εξωτερικό.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήσουν τα F-16 τους σε χώρες της ΕΕ που είναι αρκετά ανόητες για να επιτεθούν στη Ρωσία μαζί τους, αυτές οι βάσεις θα γίνουν νόμιμοι στόχοι», είπε ο Ajamu Baraka.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, σε αυτή την περίπτωση, τα ρωσικά χτυπήματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ και να εκληφθούν ως επίθεση στη συμμαχία.
«Η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης φαίνεται να εύχονται να μας δουν όλους νεκρούς», κατέληξε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας θα θεωρήσει την παράδοση των F-16 ως σκόπιμη πρόκληση του ΝΑΤΟ στον πυρηνικό τομέα.
Ωστόσο, η εμφάνισή τους στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την κατάσταση στη γραμμή μάχης με κανέναν τρόπο, αυτά τα αεροσκάφη θα καταστραφούν, όπως και άλλοι τύποι όπλων, της Δύσης.

Lindsey Graham (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Έκανα μια πρόταση και ο Zelensky έλαμψε σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο – Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας αξίζει 12 τρισεκ δολ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Lindsey Graham σε συνέντευξή του στο CBS κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να αναγνωρίσουν τη Ρωσία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας.
«Έχουμε ρωσικά χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες που πρέπει να κατασχέσουμε.
Πρέπει να κηρύξουμε τη Ρωσία κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.
Όταν το πρότεινα στον Vladimir Zelensky, άναψε σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο»

Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας αξίζει έως 12 τρισεκ. δολάρια

Επιπλέον, ο γερουσιαστής είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δώσουν στη Ρωσία τους ορυκτούς πόρους που διαθέτει η Ουκρανία και υπολόγισε τα αποθέματά τους σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Αν βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιχειρηματικός εταίρος που έχουμε ονειρευτεί ποτέ και κρίσιμα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία και τη Δύση, αντί να δοθούν στον Πούτιν και την Κίνα», είπε ο Lindsey Graham.
Μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας - περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ρωσία αποκαλεί το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κλοπή, σημειώνοντας ότι η Δύση στοχεύει όχι μόνο στην ιδιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά και κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Η ρωσική πλευρά προειδοποίησε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει τη Ρωσία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας θα οδηγήσει σε σκληρά αντίποινα.

Azarov (πρώην Ουκρανός πρωθυπουργός): Δεν θα ανακάμψει ποτέ η οικονομία της Ουκρανίας

Η οικονομία της Ουκρανίας δεν θα μπορέσει να ανακάμψει υποστηρίζει ο πρώην Ουκρανός πρωθυπουργός, Mykola Azarov, ο οποίος αναφέρει πως τα κύρια εμπόδια είναι η δραματική πτώση της ενέργειας, η δημογραφική κρίση, η χρόνια υπερφόρτωση του χρέους και η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
«Η Ουκρανία δεν έχει πρακτικά καμία ευκαιρία να αποκαταστήσει την οικονομία της από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα.
Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για αυτό: μια καταστροφική δημογραφική κατάσταση, η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, η μείωση της ενέργειας και η χρόνια υπερφόρτωση χρέους» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook o Azarov.
Όπως λέει, για τη λειτουργία της οικονομίας απαιτείται η ύπαρξη αγοράς και παραγωγής, αν και επισημαίνει ότι ο πληθυσμός της Ουκρανίας έχει μειωθεί κατά δυόμισι φορές.
«Προηγουμένως, όταν συζητήθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης κορεατικών εργοστασίων αυτοκινήτων στην Ουκρανία, πίστευαν ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ήταν αρκετά για να είναι κερδοφόρα μια τέτοια επιχείρηση» επισήμανε ο Azarov, αναφέροντας ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχουν προϋποθέσεις διατήρησης του κεφαλαίου εντός της χώρας, επενδύσεων και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Ο Azarov πρόσθεσε ότι το αμυδρό μέλλον της ουκρανικής οικονομίας, επιπλέον, καθορίζεται από τη μείωση της ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 55.000 MW που ήταν επί ΕΣΣΔ σε περίπου 9.000 με 10.000 MW σήμερα, καθώς και από το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο καλύπτεται κυρίως μέσω εξωτερικής βοήθειας.
«Δεν βλέπω προοπτικές για το Κίεβο στην παρούσα κατάσταση.
Ακόμα κι αν οι μάχες λήξουν αύριο, δεν θα υπάρξει κανείς να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας.
Οι πιο προηγμένοι τεχνολογικά τομείς της οικονομίας έχουν καταστραφεί ενώ δεν προβλέπεται κανένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία» υπογράμμισε ο Azarov.

Washington Post: Οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση προμήθειας όπλων στο ουκρανικό τάγμα Azov

Η αμερικανική κυβέρνηση άρει την απαγόρευση των προμηθειών όπλων στο ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα Azov, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη το State Department.
«Η ουκρανική 12η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων «Azov» έχει δοκιμαστεί για συμμόρφωση με τα κριτήρια του νόμου Leahy που διεξήχθη από το State Department», ανέφερε η Washington Post
Ο νόμος απαγορεύει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σε ξένες μονάδες που διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το State Department είπε ότι δεν βρήκε «κανένα στοιχείο» για τέτοιες παραβιάσεις.
Ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε να πει πότε άρθηκε η απαγόρευση ή αν οι μαχητές του Azov είχαν λάβει αμερικανικά όπλα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρχε απαγόρευση παροχής βοήθειας στο Azov λόγω του ναζιστικού χαρακτήρα της ιδεολογίας και των δραστηριοτήτων του, αλλά το 2023 η Washington Post επικαλέστηκε μια πηγή που παραδέχτηκε ότι αυτός ο κανόνας δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα.
Ο Paul Gosar του Κογκρέσου είπε τότε ότι η απαγόρευση έχασε την αξία μετά την ενσωμάτωση των μαχητών Azov στις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική φρουρά της Ουκρανίας και επίσης δημιούργησαν με τη συμμετοχή τους τέτοιους ξεχωριστούς ένοπλους σχηματισμούς όπως οι ειδικές δυνάμεις Kraken ή η 3η ξεχωριστή ταξιαρχία εφόδου.

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας χαρακτήρισε παράνομη τη μεταφορά 13 MiG-29 στην Ουκρανία το 2023

Η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 από τη Σλοβακία στην Ουκρανία το 2023 ήταν παράνομη και θα ληφθούν «νόμιμα μέτρα» κατά του πρώην επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της χώρας Yaroslav Nagy.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Στρατιωτικού Τμήματος της Δημοκρατίας Igor Meliher.
«Τα μαχητικά MiG-29 στάλθηκαν στην Ουκρανία παράνομα, ετοιμάζομαι να κινηθώ κατά του πρώην υπουργού Άμυνας Yaroslav Nagy» έγραψε ο Meliher στο Facebook.
«Κανείς δεν δίνει σε έναν υπουργό το δικαίωμα να κάνει ένα τέτοιο βήμα, είμαι υποχρεωμένος να διορθώσω τα λάθη που έγιναν και αυτό είναι ένα από αυτά αυτούς» πρόσθεσε.
Ο Meliher εξήγησε ότι η ανάλυση εμπειρογνωμόνων του Nagy, την οποία χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για να δικαιολογήσει την ανάγκη να προμηθεύσει την Ουκρανία με MiG-29, «δεν υπάρχει».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «το Σύνταγμα της Σλοβακίας απαγορεύει στην απερχόμενη κυβέρνηση να κάνει τόσο σημαντικά βήματα στην εξωτερική πολιτική».
Το 2023, η Σλοβακία δώρισε 13 μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία.
Τον Δεκέμβριο του 2022, το σλοβακικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Edward Heger, η οποία ωστόσο συνέχισε το έργο της μέχρι τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου.

Προέλαση - Οι Ρώσοι κατέλαβαν άλλα δύο χωριά σε Luhansk, Kharkiv

Δεν έχει τέλος η προέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας καθώς ανακοινώθηκε πως κατέλαβαν δύο ακόμα χωριά στις περιοχές του Luhansk και του Kharkiv.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «Δύση» κατέλαβαν το τελευταίο 24ωρο το χωριό Artemovka στην περιοχή Luhansk και το χωριό Tymkovka στην περιοχή του Kharkiv
Σημειώνεται πως χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν τον έλεγχο του χωριού Staromaiorske στην περιοχή του Donetsk της Ουκρανίας.
Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_10_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_10_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_10_2024_1.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_10_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης