Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόβλεψη για ενεργειακό χάος - Κραχ του αιώνα στο πετρέλαιο με αρνητικές τιμές εποχής κορωνοϊού εκτιμά η ΙΕΑ

Πρόβλεψη για ενεργειακό χάος - Κραχ του αιώνα στο πετρέλαιο με αρνητικές τιμές εποχής κορωνοϊού εκτιμά η ΙΕΑ
Κορυφώνεται η παραγωγή το 2030...
Ιλιγγιώδες πλεόνασμα εκατομμυρίων βαρελιών σε ημερήσια βάση, που δύσκολα θα απορροφάται, βλέπει μέχρι το τέλος της δεκαετίας η International Energy Agency (IEA) δεδομένου ότι οι πετρελαϊκές αυξάνουν την παραγωγή υπονομεύοντας την ικανότητα του OPEC+ να διαχειρίζεται τις τιμές του αργού.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του για τη βιομηχανία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη 12/6, παρότι η ζήτηση προβλέπεται να κορυφωθεί πριν από το 2030, οι επενδύσεις από τους παραγωγούς, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, μέχρι τότε θα οδηγήσουν σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια b/d πλεονάζουσας ικανότητας.
Αυτό το «τεράστιο πετρελαϊκό μαξιλάρι» θα μπορούσε να «ανατρέψει» τις προσπάθειες του OPEC+ να διαχειριστεί την αγορά εγκαινιάζοντας μια εποχή χαμηλότερων τιμών, δήλωσε η ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι το επίπεδο της πλεονάζουσας δυναμικότητας θα ήταν άνευ προηγουμένου, ανάλογο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά την πανδημία.
«Οι εταιρείες πετρελαίου μπορεί να θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι επιχειρηματικές στρατηγικές και τα σχέδιά τους συνάδουν με τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα», δήλωσε ο Fatih Birol, διευθυντής του οργανισμού.
Line chart of (in millions of barrels a day) showing World's excess oil capacity is building
Η αρχή του τέλους…

Η ΙΕΑ, που ιδρύθηκε μετά τα αραβικά εμπάργκο πετρελαίου της δεκαετίας του 1970 με σκοπό να παρέχει συμβουλές ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε πέρυσι ότι ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων.
Έχει πει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα αρχίσει να μειώνεται πριν από το τέλος της δεκαετίας λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, οι προβλέψεις της έχουν γνωρίσει ισχυρή αποδοκιμασία από τη βιομηχανία πετρελαίου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, όπου οι παραγωγοί εντείνουν τις επενδύσεις τους προκειμένου να επιτύχουν άντληση περισσότερου αργού.
Οι παγκόσμιες κεφαλαιουχικές δαπάνες για πετρέλαιο και κοιτάσματα αυξήθηκαν στα 538 δισ. δολάρια το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 2019, σε πραγματικούς όρους.
Οι επενδύσεις σε μεγάλο βαθμό προήλθαν από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, οι οποίες αύξησαν τις δαπάνες τους σε διπλάσια επίπεδα από τα προ δεκαετίας επίπεδα, και την Κίνα.
Ο Haitham Al Ghais, γενικός γραμματέας του OPEC+, περιέγραψε τις προβλέψεις του ΔΟΕ ως «επικίνδυνες» και προειδοποίησε για «ενεργειακό χάος σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα» εάν οι παραγωγοί σταματήσουν να επενδύουν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στη νέα έκθεσή της, η ΙΕΑ έθεσε υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ο OPEC+ θα ήταν σε θέση να επεκτείνει την παραγωγή, καθώς συνέχισε να συμπιέζεται από χώρες εκτός της συμμαχίας, ειδικά τις ΗΠΑ.
«Φέτος, το συνολικό μερίδιο αγοράς πετρελαίου [OPEC+] μειώθηκε στο 48,5%, το χαμηλότερο από τότε που ιδρύθηκε το 2016, λόγω των εθελοντικών περικοπών παραγωγής», σημείωσε ο ΔΟΕ. Πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν ο OPEC+, ένας ευρύτερος όμιλος που περιλαμβάνει τη Ρωσία, συνέχιζε τις βαθιές περικοπές του, «θα υπερέβαινε τις απαιτήσεις για το αργό σε διάφορους βαθμούς από το 2025 έως το 2030».
Η ΙΕΑ ανέφερε ότι η πλειονότητα της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μέχρι το 2030 θα προέρχεται από την Ινδία, όπου θα υπάρξει αύξηση της χρήσης βενζίνης, καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί βγαίνουν στους δρόμους, και την Κίνα, η οποία κατασκευάζει τεράστια νέα πετροχημικά εργοστάσια.
Αντίθετα, η ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, η οποία κορυφώθηκε το 2007, θα πέσει στα επίπεδα του 1991 έως το 2030.

Ανάπτυξη

Η ΙΕΑ έχει υποθέσει ετήσια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 3% για το υπόλοιπο της δεκαετίας.
Επίσης προειδοποίησε ότι η πρόβλεψή της για συρρίκνωση της ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από «σχετικά μικρές αλλαγές» στα γεγονότα.
Για παράδειγμα, μια ετήσια αύξηση 0,3% στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, μια ετήσια πτώση 5 δολαρίων στις πραγματικές τιμές του πετρελαίου ή μια επιβράδυνση κατά 15% στην κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων θα ήταν αρκετή για να μετατρέψει την κατανάλωση πετρελαίου σε ανάπτυξη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης