Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κίνηση πολιτικής αυτοκτονίας από τον Μητσοτάκη: Καρατόμησε τον Stan Greenberg, αρχιτέκτονα της κυριαρχίας της ΝΔ

Κίνηση πολιτικής αυτοκτονίας από τον Μητσοτάκη: Καρατόμησε τον Stan Greenberg, αρχιτέκτονα της κυριαρχίας της ΝΔ
H σύμβαση του Μαξίμου με τον Greenberg τελειώνει και δεν θα ανανεωθεί, όπως αποκάλυψε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισαν να μη συνεχίσουν τον κοινό τους δρόμο με τον επικοινωνιολόγο Stan Greenberg, τον αρχιτέκτονα των εκλογικών νικών της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και το 2023.
H σύμβαση του Μαξίμου με τον Greenberg τελειώνει και δεν θα ανανεωθεί, όπως αποκάλυψε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Μάλιστα, ερωτηθείς για τον τρόπο πληρωμής του Αμερικανού επικοινωνιολόγου και μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής (όπου αναφερόταν ότι «θρυλείται ότι αποδέχεται ή δεν αποδέχεται ως δωρεά από σύγχρονη ελληνική θεότητα – και όχι από τη φτωχή και ταπεινή ΝΔ») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι «ο κ. Greenberg, ήταν με σύμβαση η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου με τη ΝΔ και πληρωνόταν μηνιαίως με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία».
Πάντως, ο Παύλος Μαρινάκης δεν σχολίασε το παραμικρό όσον αφορά την «ελληνική θεότητα» και τις αποδοχές που φημολογείται ότι λαμβάνει.

Πως ο Grenberg βοήθησε τη ΝΔ να χτίσει το αφήγημα της μεσαίας τάξης

Ο 78χρονος Stan Greenberg συνέβαλε ως σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές 2019 και κινείται στη γραμμή του λεγόμενου Τρίτου Δρόμου, που εξέφρασαν πολιτικοί όπως ο Bill Clinton, o Tony Blair και ο Gerhard Schröder, οι οποίοι κυβέρνησαν σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία αντίστοιχα τη δεκαετία του 1990.
Οι πολιτικές του Τρίτου Δρόμου -υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα από τον Κώστα Σημίτη- υπερβαίνουν τον παραδοσιακό σοσιαλισμό και βάζουν στο επίκεντρο την παραγωγή πλούτου, με όρους ελεύθερης αγοράς, και μετέπειτα την διανομή του στα μεσαία στρώματα.
Η εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας από τον Greenberg βασίζεται στην ιδέα ότι η ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης και, κατ' επέκτασιν, του αποκαλούμενου μεσαίου χώρου, αποτελεί τη βάση για την κυριαρχία των ηγετών της Κεντροαριστεράς.
Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική ακολούθησε άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2019, πείθοντας το εκλογικό κοινό ότι μπορεί να ισχυροποιήσει τη μεσαία τάξη - ακόμα και αν τέλικα δεν την ... όρισε ποτέ.

fewffeewweff.JPG
Τίτλος βιβλίου του Greenberg ... ενδεικτικός για το αφήγημα που ακολούθησε η ΝΔ στις εκλογές του 2019

Το ... παλμαρέ του «μύστη της Πολιτικής Επικοινωνίας»

Ο Greenberg, λοιπόν, εργάστηκε ως κορυφαίος εκλογικός αναλυτής του Clinton στη νικηφόρα εκλογική καμπάνια του '92, ενώ χρημάτισε σύμβουλος κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων του 1997, του 2001 και του 2005.
Επισημαίνται ότι ο Greenberg σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι κι έκανε το διδακτορικό του στο Χάρβαρντ.
Ο Greenberg ξεκίνησε να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά και την πολιτική όντας ακόμη καθηγητής στο Yale, αλλά δεν ακολούθησε ποτέ ακαδημαϊκή καριέρα.
Εγκατέλειψε τα ακαδημαϊκά έδρανα και ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην Ουάσιγκτον την Greenberg Quinlan Rosner Research, μια εταιρεία πολιτικών ερευνών.
Η επιτυχία του το 1988 να βοηθήσει τον Jo Lieberman να εκλεγεί στη Γερουσία, κίνησε το ενδιαφέρον του Clinton, στην εκλογή του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο.
«Όταν συνάντησα τον Bill Clinton αυτό που ήταν το πιο ενδιαφέρον, ήταν ότι ήταν απίστευτα ‘πολιτικός’. Του άρεσε η όλη διαδικασία, του άρεσε να κερδίζει ανθρώπους με το μέρος του. Μερικοί σύμβουλοι με αντιλήψεις τείνουσες περισσότερο στις δημόσιες σχέσεις, το θεωρούν αυτό αδυναμία ως ηγετικό προσόν, αλλά εγώ διέκρινα μία ιδιαίτερη δυναμική σε αυτό, το να θέλει δηλαδή ένας πολιτικός να εμπλέκεται με το κοινό και να φέρνει τους ανθρώπους με το μέρος του», έχει τονίσει.
Το παλμαρέ των συνεργασιών του Greenberg περιλαμβάνει επίσης τον Nelson Mandela, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore , τον πρώην προεδρικό υποψήφιο στις ΗΠΑ, John Kerry, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Gerhard Schroder και εκατοντάδες άλλους υποψηφίους.
Αν και επιλέγει κατά κύριο λόγο να εργάζεται με ανθρώπους που σε γενικές γραμμές συμφωνεί, δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζει τις πολιτικές του διαφωνίες.
Ενδεικτική περίπτωση ήταν η στάση του Tony Blair και των «Νέων Εργατικών» στην περίπτωση της εισβολής στο Ιράκ.
«Όταν διεξαγόταν η κοινοβουλευτική ψηφοφορία, μέσα μου πανηγύριζα για κάθε ψήφο κατά της εισβολής», έχει εξηγήσει σε συνέντευξή του.
«Αλλά δούλεψα για τον Blair. Τον εμπιστευόμουν. Και δεν ήταν μόνο η υπόθεση του Ιράκ που αφορούσε τη συνεργασία μας. Προσπαθούσαμε να κάνουμε τη Βρετανία μία χώρα με καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και μια χώρα με μεγαλύτερη ισότητα. Ομως το θέμα που μας δίχασε περισσότερο από κάθε τι άλλο ήταν αυτό του Ιράκ».

Ελληνική Λύση: Η εσπευσμένη αποπομπή Greenberg δεν παραγράφει τις λαθροχειρίες και την αδιαφάνεια γύρω από την δράση και την αμοιβή του

Με την ανακοίνωση της αποπομπής του Stan Greenberg από το επιτελείο του Μαξίμου, δεν άρχισαν να έρθουν οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η σύμβαση του κυρίου Γκρίνμπεργκ λήγει στο τέλος Ιουλίου. Η πανικόβλητη αυτή ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την απαίτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα οι διαβόητες συμβάσεις συνεργασίας του κ. Γκρίνμπεργκ με τη ΝΔ», αναφέρει η Ελληνική Λύση.
Μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του κόμματος «προειδοποιεί τη ΝΔ ότι η εσπευσμένη αποπομπή του Γκρίνμπεργκ δεν παραγραφεί τις λαθροχειρίες και την αδιαφάνεια γύρω από την δράση και την αμοιβή του».
Τέλος, η Ελληνική Λύση επισημαίνει: «Αντίθετα, δεσμευόμαστε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους και η όποια διασπάθιση δημοσίου χρήματος, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης