Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα σφαλιάρα στους εργαζόμενους προανήγγειλε ο Πατέλης: Καταργούνται και συγχωνεύονται ειδικά επιδόματα ανεργίας

Νέα σφαλιάρα στους εργαζόμενους προανήγγειλε ο Πατέλης: Καταργούνται και συγχωνεύονται ειδικά επιδόματα ανεργίας
Ο κ. Πατέλης χαρακτήρισε ως "αντικίνητρο" για την είσοδο στην αγορά εργασίας το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό...
Την κατάργηση ή συγχώνευση εποχικών επιδομάτων, με τις αλλαγές που θα γίνουν συνολικά για τα επιδόματα ανεργίας και τη σύνδεση του κεντρικού επιδόματος με τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων, προανήγγειλε χθες μιλώντας σε συνέδριο του ΤΣΜΕΔΕ ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες είναι η τόνωση του ανταγωνισμού στις τράπεζες και στους υπόλοιπους κλάδους της, ενώ προανήγγειλε μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ.
Για παράδειγμα, μελέτη του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.
Ο κ. Πατέλης χαρακτήρισε ως "αντικίνητρο" για την είσοδο στην αγορά εργασίας το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
Τι είναι το ειδικό εποχικό επίδομα είναι βοήθημα που δίνεται άπαξ σε μια σειρά κλάδους, όπως είναι βοηθοί χειριστή κινηματογράφου,
Ελεγκτή, οικοδόμοι, λοτόμοι και άλλοι ομοιοεπαγγελματικοί κλάδοι, ενώ στην κατηγορία των εργαζομένων στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο περιλαμβάνονται και όσα άτομα έχουν παραχωρηθεί από επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης για να εργαστούν σε έμμεσους εργοδότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν.
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 644,5€ έως 1.25,03 €.
Σύμφωνα με το σενάριο το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας και σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχεται στα 479 ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα.
Σε αυτή την περίπτωση η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-4 μήνες.
Δηλαδή αν κάποιος λαμβάνει μέσο όρο μισθό τριετίας 1.200 ευρώ, το επίδομα θα κινείται στα 900 ευρώ τα οποία ο δικαιούχος άνεργος θα λαμβάνει ως 4 μήνες και από τους επόμενους θα μειώνεται ποσοστιαία, στο 60%-50% μέχρι το ύψος του σημερινού επιδόματος.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης