Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ απέρριψε την ρεαλιστική πρόταση Putin για ειρήνη – Η Δύση να προετοιμαστεί 700.000 Ρώσοι έτοιμοι για χάος στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ απέρριψε την ρεαλιστική πρόταση Putin για ειρήνη – Η Δύση να προετοιμαστεί 700.000 Ρώσοι έτοιμοι για χάος στην Ουκρανία
Οι ρώσοι ήδη διαθέτουν στην Ουκρανία 700.000 στρατιώτες και όπως αποκάλυψε ο Putin… ή η Ουκρανία θα δεχθεί τους ρωσικούς όρους ή η Ουκρανία θα χάσει ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς και μαζί και νέα εδάφη…
(upd 30) Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin… για πρώτη φορά υπέβαλε μια ξεκάθαρη και ρεαλιστική πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία…
Ζητάει άνευ όρων παράδοση, αποχώρηση από τους Ουκρανούς των περιοχών που ελέγχουν δηλαδή το 40% της Περιφέρειας Donetsk, το 25% της Περιφέρειας Kherson, το 25% της περιφέρειας Zaporizhia και το 1% της Περιφέρειας Luhansk που δεν ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Να διακηρύξει ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ… και τότε στο επόμενο λεπτό… θα υπάρξει ολική κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό μέτωπο…
Η πρόταση του Putin μπορεί στην υστερική Δύση να φαίνεται μαξιμαλιστική αλλά στην πράξη είναι ρεαλιστική.
Αντιθέτως η πρόταση ειρήνης του Zelensky του Ουκρανού Προέδρου είναι ουτοπία, ζητάει την απόσυρση των Ρώσων από το έδαφος της Ουκρανίας, μη αναγνωρίζοντας τις μεγάλες νίκες και προέλαση των Ρώσων στρατιωτών...
Η πρόταση ειρήνης του Zelensky που θα εξεταστεί στην Ελβετία είναι αποτυχία και προφανώς δεν πρόκειται να αποτελέσει σε καμία περίπτωση βάση διαπραγμάτευσης...
Το ΝΑΤΟ πάντως έσπευσε να αξιολογήσει την πρόταση Putin ως ανεδαφική και την απέρριψε... οπότε πάμε στο σενάριο δύο... δηλαδή το χάος...
Ο Zelensky επίσης χαρακτήρισε την πρόταση Putin τελεσίγραφο και την απέρριψε...

Οι ρώσοι ήδη διαθέτουν στην Ουκρανία 700.000 στρατιώτες και όπως αποκάλυψε ο Putin… ή η Ουκρανία θα δεχθεί τους ρωσικούς όρους ή η Ουκρανία θα χάσει ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς και μαζί και νέα εδάφη…
Ως μέτρο σύγκρισης μόνο με 2.500 ρώσους στρατιώτες κατέλαβαν οι Ρώσοι 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα Ουκρανικού εδάφους στην περιοχή του Kharkiv πρόσφατα...

Ο Ρωσικός στρατός είναι απόλυτα αληθές έχει πλήρως την πρωτοβουλία κινήσεων στο έδαφος, προβαίνει σε επιθετικές κινήσεις χαμηλής έντασης έως τώρα αλλά… όπως προβλέπουν οι ουκρανοί… η μεγάλη αντεπίθεση σοκ και δέος που θα τρομάξει και την Δύση – ΝΑΤΟ είναι προ των πυλών…
Παρά την... γενική άρνηση Δύσης, ΝΑΤΟ, Zelensky στην πρόταση Putin, η ουκρανική βουλή (Verkhovna Rada) κάνει την ανατροπή, αφού όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της  Vyacheslav Volodin βουλευτές συζητούν ήδη τις ειρηνευτικές προτάσεις Putin, για το καλό του λαού και της Ουκρανίας.

Η πρόταση ειρήνης Putin είναι ρεαλιστική – Τι ζητάει η Ρωσία ώστε άμεσα να υπάρξει κατάπαυση πυρός…

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin υπέβαλλε μια άκρως ρεαλιστική πρόταση ειρήνης για την Ουκρανία… σε αντίθεση με την εξωπραγματική πρόταση ειρήνης Zelensky που θα εξεταστεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Ειρήνης στην Ελβετία.
Ο Putin δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) στις 14 Ιουνίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αρχίσουν να «αποσύρονται πλήρως» από εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία στις περιφέρειες Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson (τις οποίες η Ρωσία νόμιμα τις προσάρτησε τον Σεπτέμβριο του 2022) και ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείπει επίσημα τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προτού η Ρωσία συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο Putin δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μόλις η Ουκρανία συμφωνήσει να αποσυρθεί από το σύνολο των περιφερειών Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson που είναι συνολικά το 18% του εδάφους της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν επί του παρόντος το 75% της συνολικής έκτασης των περιφερειών Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson και ο Putin ζήτησε ουσιαστικά από την Ουκρανία να εκχωρήσει το 40% της Περιφέρειας Donetsk, το 25% της Περιφέρειας Kherson, το 25% της περιφέρειας Zaporizhia και το 1% της Περιφέρειας Luhansk που δεν ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευουσών της επαρχίας Zaporizhia και Kherson.
H Ουκρανία πρέπει να παραδώσει τις στρατηγικές επαρχιακές πρωτεύουσες Zaporizhia και Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη Kherson τον Νοέμβριο του 2022.
Ο Putin υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιβάλουν «αμέσως» την κατάπαυση του πυρός και θα εγγυηθούν την «ανεμπόδιστη και ασφαλή» αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις περιφέρειες.
Ο Putin ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τις 4 περιφέρειες ως μέρος της Ρωσίας και να άρει όλες τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας σε περίπτωση ειρηνικής επίλυσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Vyacheslav Volodin (Κρατική Δούμα Ρωσίας): Ορισμένοι Ουκρανοί βουλευτές συζητούν την πρόταση Putin για ειρήνη

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin ανέφερε στο κανάλι Telegram ότι ορισμένοι βουλευτές του Verkhovna Rada της Ουκρανίας έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου Putin.
«Είναι σωστό για τους Ουκρανούς βουλευτές να αρχίσουν να συζητούν τις προτάσεις του Putin εάν σκέφτονται τους πολίτες τους και θέλουν να διατηρήσουν το κράτος, παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας που έρχονται μέσω της κοινοβουλευτικής γραμμής, ορισμένοι βουλευτές του Verkhovna Rada έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν αυτό».
Ο Vyacheslav Volodin σημείωσε ότι όσο περισσότερο οι Ουκρανοί βουλευτές ελπίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λύσουν όλα τα ζητήματα για αυτούς, τόσο λιγότεροι πολίτες θα μείνουν στην Ουκρανία.
«Όσο περισσότερο ελπίζουν οι Ουκρανοί βουλευτές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λύσουν όλα τα ζητήματα για αυτούς, τόσο λιγότεροι πολίτες της χώρας θα παραμείνουν, που είναι μόνο αναλώσιμα για την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, και το έδαφος της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας.

Harris (Αντιπρόεδρος ΗΠΑ): O Putin δεν θέλει διαπραγματεύσεις, θέλει άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προτάσεις για την επίλυση της ουκρανική κρίση ισοδυναμούν την άνευ όρων παράδοση του Κιέβου δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris από τη διάσκεψη της Ελβετίας για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Harris, «o Putin δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά παράδοση».
«Ο πρόεδρος Joe Biden και εγώ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία.
Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη βούληση του λαού της Ουκρανίας» είπε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος κατά την πρώτη μέρα των εργασιών το Σάββατο (15/6/2024).
Η Harris τόνισε ότι ο Zelensky και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται το ίδιο όραμά για το τέλος αυτής της σύγκρουσης.
Πρόσθεσε ότι τίποτα για το τέλος αυτής της σύγκρουσης δεν θα πρέπει να αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία.
«Η Αμερική στέκεται δίπλα στην Ουκρανία όχι από φιλανθρωπία αλλά επειδή είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον», σημείωσε η Harris.


Nigel Farage (Βρετανός Πολιτικός): Ο Zelensky πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

Ο ηγέτης του βρετανικού κόμματος Reform UK, Nigel Farage, συμβούλεψε τον Zelensky να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, γράφει η Daily Mirror.
«Θα έλεγα στον Zelensky: «Άκου, η Δύση εξακολουθεί να σε στηρίζει και θα συνεχίσει να σε στηρίζει, αλλά το ποσοστό των νέων που χάνεις τώρα είναι πολύ μεγάλο.
Δεν είναι καιρός να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να διαπραγματευτούμε;» ανέφερε ο Βρετανός πολιτικός.
Σύμφωνα με τον Farage, το Κίεβο θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη ρωσική ηγεσία, παρόλο που αυτό πιθανότατα θα σημαίνει απώλεια εδάφους.

Konstantin Bondarenko (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη για να δεχθεί το σχέδιο Putin

Ο Vladimir Zelensky, όπως και η Ουκρανία στο σύνολό της, δεν έχουν την ανεξαρτησία να αποδεχθούν την πρόταση του Ρώσου ηγέτη Putin για επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας του Κιέβου Konstantin Bondarenko.
«Υπάρχουν δύο λόγοι για την απόρριψη των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών της Ρωσίας.
Ο πρώτος είναι τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του Zelensky.
Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη ανεξαρτησίας του Zelensky και της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε ο Konstantin Bondarenko.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πολιτικό επιστήμονα, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συνάψει ειρηνευτικές συμφωνίες με τη Ρωσία.
Η σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη «δεν είναι δικός του πόλεμος», πιστεύει ο Konstantin Bondarenko… είναι πόλεμος που διεξάγει η δύση κατά της Ρωσίας.
Σε συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Putin είπε ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από ολόκληρη την επικράτεια των νέων περιοχών της Ρωσίας - τις περιφέρειες Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporozhye.
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν αμέσως αφού το Κίεβο συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο.
Επίσης, σύμφωνα με τον Putin η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει επίσημα τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία χρειάζεται ένα ουδέτερο, αδέσμευτο, απαλλαγμένο από πυρηνικά καθεστώς για την Ουκρανία για μια ειρηνική διευθέτηση.
Ο Zelensky απέρριψε αυτή την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «τελεσίγραφο».

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Το ειρηνευτικό σχέδιο του Putin θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς από τον θάνατο

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ρώσου προέδρου Putin για την Ουκρανία θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές Ουκρανών, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Αυτό στο οποίο θα οδηγούσε είναι ότι θα έσωζε τις ζωές δεκάδων και ίσως εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών.
Αλλά θα συνεχίσουν να πεθαίνουν επειδή αυτές οι προτάσεις ειρήνης απορρίφθηκαν.
Σε αυτές τις συνθήκες το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις δυτικές δυνάμεις, όσο αυτές οι χώρες καθοδηγούνται από τους σημερινούς κυβερνώντες.
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, εάν η σύγκρουση επιλυόταν με βάση τις αρχές που πρότεινε η Ρωσία, τα συμφέροντα όλων των μερών θα γίνονταν σεβαστά και η Ουκρανία θα μπορούσε να υπάρξει ειρηνικά.

Tuomas Malinen (Φινλανδός επιστήμονας): Η άρνηση της ειρήνης με ρωσικούς όρους από την Ουκρανία… μεγάλο λάθος, η ιστορία διδάσκει

Η Ουκρανία βρέθηκε σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία επειδή έχει μετατραπεί σε στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο Φινλανδός επιστήμονας Tuomas Malinen.
«Μερικά μαθήματα ιστορίας για ανθρώπους που δεν δέχονται την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.
Η Φινλανδία και η Ρωσία (Σοβιετική Ένωση) πολέμησαν δύο πολέμους μεταξύ 1939 και 1944, που τελικά οδήγησαν στη Φινλανδία να χάσει το 12% της επικράτειάς της.
Σύμφωνα με τον Malinen, η σύγκρουση με τον ανατολικό γείτονά σου μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για αυτόν.
Η Ουκρανία απέτυχε σε αυτό το έργο, σημείωσε ο καθηγητής.
«Η Φινλανδία είναι επίσης έτοιμη να αποτύχει σε αυτό το θέμα», κατέληξε ο Tuomas Malinen.

Chey Bowes (Ιρλανδός Δημοσιογράφος): Ο Putin έχει περιγράψει ξεκάθαρα τι χρειάζεται για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin περιέγραψε ξεκάθαρα τα βήματα που απαιτούνται για τον πλήρη τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Chey Bowes.
Ο Putin περιέγραψε ξεκάθαρα τι πρέπει να γίνει για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν η Ουκρανία και οι «χορηγοί» της δεν είχαν καταχραστεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και είχαν εφαρμοστεί, τα περισσότερα από αυτά οι συνθήκες θα υπήρχαν εδώ και καιρό και θα είχε επιτευχθεί ειρήνη», τόνισε ο Chey Bowes.

Julian Roepke (Γερμανός Δημοσιογράφος): Οι ρωσικές δυνάμεις στο Donetsk προχωρούν γρήγορα, ο Ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να τις σταματήσει

 Ο ρωσικός στρατός στο Donetsk προχωρά γρήγορα και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να τους σταματήσουν, τόνισε ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Roepke.
«Οι Ρώσοι κινούνται και πάλι όλο και πιο γρήγορα, παίρνοντας τον έλεγχο πολλών χωριών στο Donetsk αι τα ουκρανικά στρατεύματα, παρ' όλη τη συζήτηση, δεν είναι ακόμη σε θέση να τους σταματήσουν».
Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η ομάδα Vostok των ρωσικών στρατευμάτων απελευθέρωσε το Staromayorskoye .
Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 35.000 στρατιωτικούς και πάνω από 2.700 όπλα μόνο τον Μάιο του 2024

Alexander Dubinsky (Ουκρανός Βουλευτής): Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία συγκλήθηκε μόνο για τον Zelensky

Ο Λευκός Οίκος κατάλαβε ότι το Κίεβο συγκάλεσε διάσκεψη στην Ελβετία για τα προσωπικά συμφέροντα του Zelensky, οπότε ο Biden το παρέλειψε "με ήρεμη ψυχή", αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο βουλευτής της Ουκρανίας, Alexander Dubinsky, ο οποίος είναι υπό κράτηση ως ύποπτος προδοσίας.
Όπως είπε ο βουλευτής στο κανάλι του στο Telegram, το γραφείο του Zelensky «δεν θα είναι πολύ απογοητευμένο αν όλα τελειώσουν μόνο με φωτογραφίες και ένα κοινό γεύμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρητορική της ηγεσίας του Κιέβου υποδηλώνει ότι «δεν θέλουν ειρήνη εκεί και δεν σχεδιάζουν να μιλήσουν για αυτό το θέμα» και ο κύριος στόχος της συνόδου ήταν «η διεθνής αναγνώριση των δυνάμεων του Zelensky».
«Όλοι εξαπατήθηκαν ξανά.
Ο πρώτος, παρεμπιπτόντως, που το κατάλαβε αυτό ήταν ο Biden, ο οποίος με ήρεμη ψυχή πήγε σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων στο Χόλιγουντ.
Ο Λευκός Οίκος έχει καταλάβει από καιρό ότι αυτό το φόρουμ είναι προς το συμφέρον του Zelensky προσωπικά και κανενός άλλου, τόνισε ο Alexander Dubinsky.
Όπως σημείωσε ο βουλευτής, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Macron πήγαν στη σύνοδο με την ελπίδα να δείξουν την επιτυχία της «πολιτικής κλιμάκωσης» τους, αλλά έχασαν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αυτές τους τις πολιτικές….
Ακόμα κι αν στο Κίεβο μετά τη σύνοδο κορυφής θα «πιούν σαμπάνια», αυτό δεν σημαίνει ότι σε άλλες παγκόσμιες πρωτεύουσες μετά το συμβάν δεν θα ληφθεί απόφαση για «επιτάχυνση της εξόδου από το «ουκρανικό ζήτημα», κατέληξε ο βουλευτής.
Η λεγόμενη διάσκεψη «για την ειρήνη στην Ουκρανία» ανοίγει στις 15 Ιουνίου στο ελβετικό θέρετρο Μπέργκενστοκ με τη συμμετοχή εκπροσώπων 92 κρατών και οκτώ διεθνών οργανισμών, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και χωρίς καν να συζητηθεί το θέμα της κατάπαυσης του πυρός.
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Βραζιλίας δεν θα παραστούν στη διάσκεψη.
Η Ρωσία δήλωσε ότι η αναζήτηση τρόπων εξόδου από την κατάσταση στην ουκρανική σύγκρουση χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι απολύτως παράλογη και μάταιη.

Piskorski (Πολωνός αναλυτής): Ανεδαφικά και ανέφικτα τα σχέδια NATO για νέες βάσεις σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία

Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να δημιουργήσει τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία «για να συντονίσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban εκφράζοντας την ανησυχία του στο Radio Kossuth.
"Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια λεγόμενη αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ώστε να συντονίσει τη μεταφορά των όπλων που προμηθεύονται στην Ουκρανία.
Θα δημιουργήσουν τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις όπου θα μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία και εδώ στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ — στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», είπε ο Orban, προσθέτοντας πως, «προφανώς, μας ασκείται κολοσσιαία πίεση από τις [άλλες] 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για να μας παρασύρουν από τη θέση της ειρήνης στην πλευρά του πολέμου» και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχει σε τέτοια δραστηριότητα..
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για νέες στρατιωτικές βάσεις  στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία δεν θα γίνουν πραγματικότητα σύντομα, δήλωσε ο πολιτικός παρατηρητής Mateusz Piskorski στο Sputnik.

Η δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων γενικά απαιτεί χρόνο και απαιτεί κατάλληλη υποδομή, σημείωσε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Mysl Polska (Πολωνική Σκέψη).


Σχετικά με την πιθανή λειτουργικότητα που μπορεί να έχουν τέτοιες πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ, ο Piskorski θεωρεί ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε προς το παρόν στην «εντατικοποίηση εκείνων των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα».
«Πρώτον, αυτό είναι, φυσικά, ένας κόμβος μεταφορών για τη μεταφορά πρόσθετων όπλων στην Ουκρανία.
Δεύτερον, υπάρχει το θέμα της εκπαίδευσης του στρατού της Ουκρανίας. και,
Τρίτον, ίσως αυτά να είναι κέντρα συντονισμού στρατιωτικών ενεργειών στο έδαφος της Ουκρανίας», σημείωσε.
Επισήμανε ότι είναι γνωστό ότι τέτοια κέντρα συντονισμού «βρίσκονται όχι μόνο στο έδαφος της ίδιας της Ουκρανίας, αλλά και εκτός των συνόρων της.
Επομένως, αυτές είναι τουλάχιστον τρεις διαφορετικές λειτουργίες, οι περισσότερες από τις οποίες εκτελούνται ήδη από υποδομές που υπάρχουν ήδη εδώ και πολύ καιρό.»
Η πλειονότητα του πολωνικού πληθυσμού, κατά τη γνώμη του Piskorski, μπορεί να είναι «αρκετά προβληματισμένη και σκεπτική σχετικά με τυχόν απόπειρες κλιμάκωσης της σύγκρουσης και σίγουρα για απόπειρες εμπλοκής της Πολωνίας σε κάποιου είδους δραστηριότητες απευθείας στο έδαφος της Ουκρανίας».
Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν θέλει, όπως δεν θέλει και η Σλοβακία, ενώ η Ρουμανία ακόμη δεν μπορεί, οπότε μοιάζουν «ανεδαφικά και ανέφικτο» να γίνουν σύντομα τέτοια σχέδια πραγματικότητα.

Πραγματοποιείται υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού στην περιοχή Sumy στην βόρεια Ουκρανία

Οι ουκρανικές αρχές πραγματοποιούν υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού από οκτώ ακόμη οικισμούς στην περιοχή Sumy, που βρίσκεται εντός ζώνης 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία, αναφέρει το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Public.
«Πραγματοποιείται υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού από άλλους οκτώ οικισμούς εντός της ζώνης των 10 χιλιομέτρων στην περιοχή Sumy».
Όπως ειπώθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Sumy, πραγματοποιείται υποχρεωτική εκκένωση από οκτώ οικισμούς της κοινότητας Belopol, όπου παραμένουν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοινώνουν τακτικά αναγκαστικές εκκενώσεις σε διάφορες περιοχές.
Συγκεκριμένα, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν από την Avdiivka στο Donetsk, αλλά ορισμένοι κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν.
Επιπλέον, οι άνθρωποι εκκενώνονται επειγόντως στις περιοχές Kharkiv και Sumy της Ουκρανίας, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει ορισμένες περιοχές.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι ρωσικό Su – 24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της

Η Σουηδία ισχυρίζεται ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας κοντά στο νησί Gotland.
«Tο απόγευμα της Παρασκευής (14/6), ένα ρωσικό Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σουηδίας ανατολικά του νησιού Gotland» ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της σκανδιναβικής χώρας.
Λέγεται ότι το αεροσκάφος δεν παρέκκλινε από την πορεία του παρά τις προφορικές προειδοποιήσεις της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι χρειάστηκε να απογειώσουν δύο μαχητικά JAS-39 Gripen για να αναγκάσουν το στρατιωτικό αεροσκάφος να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της χώρας.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Tobias Billstrom δήλωσε πως το υπουργείο του διατηρεί στενή επαφή με τους συμμάχους και ότι θα έρθει σε επαφή με τη ρωσική πρεσβεία για αυτό το θέμα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα δηλώσει πως τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποιούν τις εξόδους τους σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο του αέρα.

Ένα αμερικανικό UAV ΜQ-4C Triton που συμμετείχε σε αναγνώριση κοντά στην Κριμαία εξέπεμψε σήμα έκτακτης ανάγκης

Ένα ΜQ-4C Triton του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που συμμετείχε σε αναγνώριση κοντά στην Κριμαία έδωσε σήμα έκτακτης ανάγκης πριν προσγειωθεί στη Σικελία, σύμφωνα με στοιχεία από τον πόρο παρακολούθησης RadarBox.
Το ΜQ-4C Triton με διακριτικό κλήσης BLKCAT6 βρίσκεται στην ενότητα με τη λίστα των αεροσκαφών που έχουν κάνει κλήση έκτακτης ανάγκης τις τελευταίες ημέρες.
Μετά από μια αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία, το drone επέστρεψε στη ναυτική βάση Sigonella του ΝΑΤΟ στη Σικελία.
Κατά την προσέγγιση στην Ιταλία , σύμφωνα με το RadarBox, το ΜQ-4C Triton έστειλε τον κωδικό 7700 μέσω του αναμεταδότη, ο οποίος, σύμφωνα με το πρότυπο του ICAO, σημαίνει έκτακτη ανάγκη επί του σκάφους.
Περίπου στις 19:00 ώρα Μόσχας, το UAV προσγειώθηκε σε βάση στη Σικελία.
Εκτός από το RadarBox, εξειδικευμένα ρομπότ Flight Emergency Alerts και SquawkAlert ανέφεραν επίσης το σήμα έκτακτης ανάγκης από το drone.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ICAO, η λίστα των τυπικών κωδικών έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει 7700 (κύριος κωδικός έκτακτης ανάγκης), 7600 (αστοχία επικοινωνίας) και 7500 (πειρατεία αεροσκάφους).
Το ΜQ-4C Triton είναι ένα αναγνωριστικό UAV μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκε για το Ναυτικό των ΗΠΑ με βάση το στρατηγικό drone RQ-4 Global Hawk.

Ουκρανός αποκάλυψε πως εκτελούσε επί τόπου τους συντρόφους του που υποχωρούσαν στο Volchansk


Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν έναν Ουκρανό, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών ο οποίος σκότωνε επί τόπου όσους στρατιώτες υποχωρούσαν στο μέτωπο των μαχών! Αυτές ήταν οι διαταγές του. O συγκεκριμένος είναι στέλεχος της GUR και λειτουργεί ως ένα είδος Σοβιετικού κομισάριου.
Οι κομισάριοι τότε, πυροβολούσαν οποιονδήποτε στρατιώτη δεν μάχονταν με το απαιτούμενο «σθένος».

Βαριές απώλειες για τον ουκρανικό στρατό – Έχασε 495 στρατιώτες σε μάχες με τη δυτική ρωσική στρατιά

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 495 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής ομάδας μάχης «Δύση» τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (15/6/2024).
Οι Ουκρανοί έχασαν επίσης τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, εννέα οχήματα, πέντε οβιδοβόλα, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο και ένα όχημα μάχης Grad.
Η ρωσική ομάδα μάχης «Κέντρο» απέκρουσε πέντε αντεπιθέσεις από την 23η και 24η μηχανοκίνητη ταξιαρχία της Ουκρανίας.
Στις συγκρούσεις οι Ουκρανοί έχασαν έως και 320 στρατιώτες.
Παράλληλα η ρωσική ομάδα Νότος βελτιώνει τις θέσεις στην πρώτη γραμμή.
Πραγματοποίησε χτυπήματα σε προσωπικό και εξοπλισμό από τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες.
Εν τω μεταξύ η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 54 ουκρανικά drones, τέσσερις βόμβες Hammer και 10 ρουκέτες HIMARS.

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε 19 ομαδικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας... - Οι Ουκρανοί έχασαν 13.000 στρατιώτες σε μια εβδομάδα


Τα 19 ομαδικά πλήγματα - μέσα σε μια εβδομάδα - πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε «προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να καταστρέψει ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις» και «χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας από αέρα και επίγεια, καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV)».
«Ενεργειακές εγκαταστάσεις που συμμετείχαν ατο έργο των επιχειρήσεων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας χτυπήθηκαν», ανέφεραν οι ρώσοι στην εβδομαδιαία ενημέρωσή τους.
«Επιπλέον, η υποδομή στρατιωτικών αεροδρομίων, οι αποθήκες πυραύλων κρουζ Storm Shadow και άλλων αεροπορικών όπλων, αποθήκες πυρομαχικών και εκρηκτικών, εργαστήρια παραγωγής UAV επίθεσης, χώροι προετοιμασίας για τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών καθώς και προσωρινές τοποθεσίες εθνικιστών επηρεάστηκαν σχηματισμοί και ξένοι μισθοφόροι».
Η τελευταία επίθεση έλαβε χώρα νωρίς στις 14 Ιουνίου, με εκρήξεις που αναφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, καθώς και στις περιοχές Khmelnytskyi, Kharkiv, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Zaporizhzhia, Odessa και Kirovohrad.
Η Ομάδα Δυνάμεων Sever προχώρησε βαθύτερα στην ουκρανική άμυνα και εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον τεσσάρων σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), μιας ταξιαρχίας πεζοναυτών, δύο ταξιαρχιών εδαφικής άμυνας και δύο ταξιαρχιών της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς.
Η ομάδα απέκρουσε επίσης 45 αντεπιθέσεις από ουκρανικές μονάδες επίθεσης.
«Οι απώλειες της AFU ήταν έως και 1.710 ουκρανοί στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 32 μηχανοκίνητα οχήματα, τρία οχήματα μάχης Grad MLRS, 16 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου, τρεις σταθμοί ηλεκτρονικού πολέμου Bukovel-AD και Nota καθώς και οκτώ αποθήκες πυρομαχικών. είπε το υπουργείο.
Η Ομάδα Δυνάμεων Zapad πήρε πιο πλεονεκτικές θέσεις και απελευθέρωσε την Artyomovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk και την Timkovka στην περιοχή KharkIv.
Οι απώλειες της AFU ήταν έως και 3.405 ουκρανοί στρατιώτες, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 32 μηχανοκίνητα οχήματα, 30 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου, συμπεριλαμβανομένων επτά οβίδων M777 αμερικανικής κατασκευής», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «τρεις σταθμοί ηλεκτρονικού πολέμου και τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών έχουν εξαλειφθεί».
Η Ομάδα Δυνάμεων Γιουγκ βελτίωσε την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής και εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον έξι μηχανοκίνητων, αεροπορικών, μηχανοκίνητων, δύο ταξιαρχιών αεροπορικής επίθεσης καθώς και δύο σχηματισμών εδαφικής άμυνας.
«Οι απώλειες της AFU ήταν έως και 3.785 ουκρανούς, 11 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 48 μηχανοκίνητα οχήματα και 39 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου, 14 από τα οποία ήταν δυτικής κατασκευής. Επιπλέον, 22 αποθήκες πυρομαχικών έχουν επίσης καταστραφεί», πρόσθεσε.
Η Ομάδα Δυνάμεων Tsentr βελτίωσε την τακτική κατάσταση και νίκησε τέσσερις Ταξιαρχίες Πεζικού, τέσσερις μηχανοκίνητες καθώς και μια αερομεταφερόμενη ταξιαρχία της AFU καθώς και σχηματισμούς εδαφικής άμυνας.
«Οι απώλειες του εχθρού ήταν έως και 2.375 στρατιώτες, 14 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τέσσερα αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley, δύο οχήματα μάχης πεζικού γερμανικής κατασκευής, έξι μηχανοκίνητα οχήματα καθώς και 52 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου, συμπεριλαμβανομένων δέκα οβίδων M777 αμερικανικής κατασκευής. », ανέφερε το υπουργείο.
Η Ομάδα Δυνάμεων Vostok προχώρησε και απελευθέρωσε το Staromayorskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk
«Οι απώλειες της AFU ήταν έως και 965 ουκρανοί στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 29 μηχανοκίνητα οχήματα, δύο οχήματα μάχης Vampire MLRS τσεχικής κατασκευής και 12 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου».
H Ομάδα Δυνάμεων του Dnepr νίκησε τρεις ταξιαρχίες της AFU, μια ταξιαρχία πεζοναυτών και έναν σχηματισμό της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με το υπουργείο.
«Οι απώλειες της AFU ήταν έως και 555 ουκρανοί στρατιώτες, 37 μηχανοκίνητα οχήματα και 26 πυροβόλα πυροβόλα όπλα, επτά από τα οποία ήταν ξένης κατασκευής».
Επιπλέον, 13 αμερικανικής κατασκευής επιχειρησιακοί πύραυλοι ATACMS, τρία αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων Patriot, δύο αντιπλοϊκοί πύραυλοι Neptune, δύο αμερικανικοί πύραυλοι HARM, οκτώ γαλλικής κατασκευής HAMMER, επίσης αεροπορικές βόμβες JDAM, 46 βλήματα HIMARS, Vampire, Uragan, Olkha και 465 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναχαιτίστηκαν την ίδια περίοδο.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_June_14_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_14_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_14_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_14_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης