Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγαλύτερο ξέπλυμα χρήματος στην ιστορία! - Αυτό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία για ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, γι'αυτό απορρίπτουν την ειρήνη

Το μεγαλύτερο ξέπλυμα χρήματος στην ιστορία! - Αυτό είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία για ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, γι'αυτό απορρίπτουν την ειρήνη
Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στην επιδίωξη ειρήνης με το Κίεβο, αλλά η παύση των εχθροπραξιών έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τους στόχους των δυτικών ελίτ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επανέλαβε τους όρους της χώρας του για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας την Παρασκευή 15/6.
Οι κεντρικές απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με αυτές που διατυπώθηκαν κατά τους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων που υπονομεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες: η Ουκρανία πρέπει να γίνει ένα ουδέτερο κράτος που δεν θα ευθυγραμμίζεται με τη σταυροφορία των δυτικών δυνάμεων εναντίον του ρωσικού έθνους.
Επιπλέον, το Κίεβο πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και να αποναζιστεί, δήλωσε ο Putin, και η χώρα πρέπει να αποκηρύξει επισήμως τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η προσφορά απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως μόλις παρατάθηκε, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova να ρωτήσει χαριτολογώντας αν είχε ακόμη μεταφραστεί στα ουκρανικά.
«Με τέτοιες δηλώσεις θέλουν να στερήσουν από τους πολίτες της Ουκρανίας μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Αλλά μια βαθύτερη ανάλυση της σύγκρουσης και της ιστορίας της αποκαλύπτει γιατί μια ειρηνική επίλυση παραμένει τόσο άπιαστη.
Το Sputnik φιλοξένησε μια σειρά προσκεκλημένων για να συζητήσουν την πρόταση του Ρώσου προέδρου, αναλύοντας το πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία και το βαθύ ενδιαφέρον των δυτικών ελίτ για τη συνέχισή της.

Κατασκευαστική Συναίνεση

Το αντιρωσικό αίσθημα έχει αυξηθεί στη Δύση εδώ και πολλά χρόνια, με την εμφάνιση της αφήγησης Russiagate που ισχυρίζεται ότι η επιρροή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 αντιπροσωπεύει μια βασική επιτάχυνση αυτής της τάσης.
Η θεωρία συνωμοσίας, που διαδόθηκε ευρέως από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, έθεσε τις βάσεις για μια αφήγηση τύπου Ψυχρού Πολέμου ότι η Ρωσία για άλλη μια φορά αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για τις υποτιθέμενες δημοκρατικές αξίες της Δύσης και, κατ' επέκταση, για την ίδια τη Δύση.
Ο πρώην Πρόεδρος Barack Obama είχε ανακοινώσει μια «στροφή στην Ασία» μόλις λίγα χρόνια πριν, τονίζοντας τη σημασία της ανταπόκρισης στην ανάδειξη της Κίνας ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης.
Εν τω μεταξύ, η ενίσχυση των σινο-ρωσικών σχέσεων υπό τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping βοήθησε να εδραιωθεί ο σχηματισμός ενός γεωπολιτικού μπλοκ που αντιτίθεται στην ηγεμονία των ΗΠΑ, μια δυναμική που έχει ενταθεί με την ανάπτυξη της οικονομικής συμμαχίας BRICS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ολοένα και περισσότερο την πρόθεση να αμφισβητήσουν αυτήν την αντι-ηγεμονική δύναμη και να υπονομεύσουν ιδιαίτερα τη Ρωσία.
Η έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στο Donbass έδωσε τελικά στις ΗΠΑ μια δικαιολογία να αντιμετωπίσουν στρατιωτικά τη Μόσχα, με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν τη Ρωσία ως πολεμική ιμπεριαλιστική δύναμη.

Αλλά ο ισχυρισμός απείχε από την πραγματικότητα.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ρωσία δεν ήθελε να χρειαστεί να εισβάλει στην Ουκρανία», σημείωσε η Margaret Flowers, ακτιβίστρια για την ειρήνη και συντάκτρια στον ιστότοπο Popular Resistance.
«Προσπάθησαν και προσπάθησαν και προσπάθησαν να προειδοποιήσουν και να πουν, "κοίτα, εδώ είναι τι πρέπει να κάνεις".
Σταματήστε να σκοτώνετε τους Ρώσους. Σταματήστε να απειλείτε ότι θα ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ και λάβετε σοβαρά υπόψη τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια, και η Δύση αρνείται να το κάνει ξανά και ξανά».
Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου της Washington Post, John Jetter, υποστήριξε ότι οι δυτικές ελίτ εξακολουθούν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μείωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς εξακολουθούν να έχουν την πρόθεση να αρνηθούν τη νίκη στη Μόσχα.

«Θα εκπλαγώ να δω οποιαδήποτε πραγματική συζήτηση για αυτό στα κύρια μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ή σίγουρα στον ίδιο τον Λευκό Οίκο», είπε ο Jetter για την ειρηνευτική πρόταση του Putin.
Ο δημοσιογράφος Caleb Maupin συμφώνησε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να βοηθούν στην υπονόμευση οποιασδήποτε προσέγγισης με τη Μόσχα.
«Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 94% των Αμερικανών θέλει ακριβώς αυτό που μόλις πρόσφερε ο Putin, που είναι ένα διπλωματικό τέλος», σημείωσε.
«Ο Trump μπορεί να έρθει εκεί και να πει: «Γεια σου, ο Putin πρόσφερε μια συμφωνία».
Τώρα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα τον αποκαλούν (σ.σ. τον Trump) ρωσικό bot, αλλά το 94% των Αμερικανών το θέλει».

Συνεχής κλιμάκωση

«Η Ρωσία ήταν απίστευτα συγκρατημένη και με συγκροτημένη στρατηγική σε όλο αυτό, και από την αρχή ήθελαν να διαπραγματευτούν την ειρήνη», παρατήρησε ο Flowers.
Οι δυτικές δυνάμεις επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση κατά της Μόσχας, μερικές φορές περιγράφοντας ανοιχτά τον πόλεμο ως ένα τέχνασμα για να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και την Κίνα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρέχει σταθερά στο καθεστώς του Κιέβου πιο εξελιγμένα και καταστροφικά όπλα και έχει καταδικάσει όλο και περισσότερο τα ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.
Η παροχή όπλων στην Ουκρανία προώθησε τους στόχους των γερακιών της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, δίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες μια δικαιολογία να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και να κατασκευάσουν νέα όπλα για να αντικαταστήσουν αυτά που στάλθηκαν στο Κίεβο.

Η σύγκρουση έχει επίσης ωθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επαναστρατιωτικοποιηθούν, ξεκινώντας την παραμελημένη από καιρό παραμελημένη αμυντική βιομηχανία της ηπείρου σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.
Η Σουηδία έχει επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak έχει δεσμευτεί να κάνει το ίδιο.
Η εκ νέου στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης τοποθετεί τις δυτικές δυνάμεις σε θέση να προετοιμαστούν για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να ανακόψουν την άνοδο της Ρωσίας και της Κίνας, που στελέχη του αμερικανικού στρατού ισχυρίζονται ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η προσπάθεια έχει επίσης, φυσικά, γεμίσει τις τσέπες των κατασκευαστών όπλων και των στρατιωτικών εργολάβων.

«Το έχουν αρμέξει πραγματικά για ό,τι αξίζει», είπε ο Maupin.
«Θα μάθουμε ότι αυτός ο πόλεμος ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος στην ιστορία».
«Μόλις γίνει η συμφωνία, οι Ρώσοι είναι ακόμα εκεί στα σύνορα.
Και έτσι θα πρέπει να δυναμώσουμε και να χτιστούμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι αυξημένες εντάσεις με τη Ρωσία θα συνεχίσουν να οδηγούν σε αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια.
Το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης, εν τω μεταξύ, ήταν σημαντικό, με τον Flowers να σημειώνει ότι χιλιάδες Ρώσοι σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του Maidan το 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.
«Όλα αυτά κατασκευάστηκαν από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την υποστήριξη για ό,τι συνέβαινε στην Ουκρανία», είπε ο ακτιβιστής της ειρήνης.
«Δεν είναι ότι η Ρωσία κάνει μια μη ρεαλιστική απαίτηση.
Λένε, "κοίτα, αυτή είναι μια ρωσική επικράτεια που δεχόταν επίθεση όλα αυτά τα χρόνια και αυτή η επίθεση κλιμακώθηκε".
«Δεν θα σταματήσουν σε τίποτα και θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματά μας για όπλα, για να χρησιμοποιήσουν τις ζωές των ανθρώπων μας στους πολέμους αντιπροσώπων τους.
Αυτό θα επιδεινωθεί μόνο αν δεν σηκωθούμε», τόνισε ο Flowers.

Η ειρηνευτική πρόταση

Η ειρηνευτική πρόταση του Putin παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο σε όσους στη Δύση επιδιώκουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο Flowers.
«Η Ρωσία έκανε αυτή την προσφορά», σημείωσε.
«Αυτές είναι συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Αυτές είναι λογικές απαιτήσεις.
Και είναι πολύ επίκαιρο και σημαντικό γιατί οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Biden έχει εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να επιτεθεί βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.
Αυτό κλιμακώνει την κατάσταση».

«Η Ρωσία λέει ότι "κόψτε αυτή την τακτική" γιατί δεν θα είναι καλό.
Και δεν πρόκειται απλώς να καθόμαστε εδώ αδρανείς για πάντα και να σας παρακολουθούμε να συνεχίζετε να κλιμακώνετε την επιθετικότητά σας.
Προχωράμε προς μια μεγαλύτερη σύγκρουση, έναν μεγαλύτερο κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, λένε οι ειδικοί.
Και έτσι, αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τους ακτιβιστές της ειρήνης να πουν, «χρειαζόμαστε το Κογκρέσο να δράσει τώρα και να πείσουμε την κυβέρνηση Biden να σταματήσει να χρηματοδοτεί και να σταματήσει να υποστηρίζει αυτόν τον πόλεμο και να σταματήσει να παρεμβαίνει».
«Απλώς "ρίχνουν καλά χρήματα μετά το κακό" – που, φυσικά, αυτό είναι το θέμα, σωστά;» είπε ο Jetter.

«Ταΐζουν το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, που είναι ο πραγματικός στόχος εδώ».

Όμως ο δημοσιογράφος προειδοποίησε για τρομερές συνέπειες εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα.
«Αυτή είναι μια ειρηνευτική συμφωνία που νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι περισσότερο από πρόθυμοι να εξετάσουν, ότι θα προτρέψουν τα άλλα μέρη να καθίσουν και να πουν, "γιατί δεν το κοιτάμε αυτό τουλάχιστον;" ότι απλώς προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την εξουσία, προσπαθώντας να αποκομίζει συνεχώς κέρδη για την επενδυτική της κατηγορία.
Και, δεν λειτουργεί.
Δεν λειτουργεί για την πλειοψηφία του κόσμου».
Ο Garland Nixon συμφώνησε ότι η απόρριψη των ειρηνευτικών προτάσεων Putin δίνει ψέματα στην προσποίηση ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία αφιερωμένη στην παροχή ασφάλειας για την Ευρώπη.

Η άρνηση να αναγνωρίσει τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας αποκαλύπτει την ανεντιμότητα στο επίκεντρο της δυτικής ρητορικής
, υποστήριξε, αποκαλύπτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν άλλα κίνητρα για την παράταση του πολέμου.
«Συνεχώς και επανειλλημμένα αποκαλύπτεται ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν είναι ο ουκρανικός λαός, δεν είναι η ειρήνη στην περιοχή, ότι οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα, ωθούν την επέκταση του ΝΑΤΟ παγκοσμίως, ειδικά στον Ειρηνικό καθώς οι ΗΠΑ. κυνηγούν επίσης την Κίνα», επέμεινε ο Flowers.
«Η στρατηγική ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, και αυτό βλέπουμε να εκτυλίσσεται εδώ με την επιθετικότητα προς τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, την υποστήριξη προς το Ισραήλ. Απλώς συνεχίζεται και συνεχίζεται.»
«Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ντρέπονται.
Και θα πρέπει πραγματικά να είμαστε εμείς που θα πούμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό...
Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε σε αυτήν την παγκόσμια δυναμική πιέζοντας για την ειρήνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης