Τελευταία Νέα
Διεθνή

Piskorski (Πολωνός αναλυτής): Ανεδαφικά και ανέφικτα τα σχέδια NATO για νέες βάσεις σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία

Piskorski (Πολωνός αναλυτής): Ανεδαφικά και ανέφικτα τα σχέδια NATO για νέες βάσεις σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία
Η δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων γενικά απαιτεί χρόνο και απαιτεί κατάλληλη υποδομή, σημείωσε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Mysl Polska (Πολωνική Σκέψη).
Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να δημιουργήσει τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία «για να συντονίσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban εκφράζοντας την ανησυχία του στο Radio Kossuth.
"Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια λεγόμενη αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ώστε να συντονίσει τη μεταφορά των όπλων που προμηθεύονται στην Ουκρανία.
Θα δημιουργήσουν τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις όπου θα μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία και εδώ στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ — στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», είπε ο Orban, προσθέτοντας πως, «προφανώς, μας ασκείται κολοσσιαία πίεση από τις [άλλες] 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για να μας παρασύρουν από τη θέση της ειρήνης στην πλευρά του πολέμου» και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχει σε τέτοια δραστηριότητα..
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για νέες στρατιωτικές βάσεις  στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία δεν θα γίνουν πραγματικότητα σύντομα, δήλωσε ο πολιτικός παρατηρητής Mateusz Piskorski στο Sputnik.

Η δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων γενικά απαιτεί χρόνο και απαιτεί κατάλληλη υποδομή, σημείωσε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Mysl Polska (Πολωνική Σκέψη).


«Νομίζω ότι αυτό ισχύει, πρώτα απ' όλα, για την Πολωνία και τη Ρουμανία, γιατί πράγματι σε αυτές τις δύο χώρες υπάρχει ήδη μια συγκεκριμένη υποδομή, και ίσως κάποια από τα γεράκια του ΝΑΤΟ, πιστεύουν ότι η υπάρχουσα υποδομή είναι ανεπαρκής για τη μεταφορά όπλων και τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης», ανέφερε.

Πολωνία:
Όσον αφορά την Πολωνία, λειτουργεί έναν σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία σχεδόν από την αρχή της σύγκρουσης, επεσήμανε ο Mateusz Piskorski.
Το μικρό αεροδρόμιο της Πολωνίας που εξυπηρετούσε οικονομικές πτήσεις, Rzeszow-Jasionka, έχει μετατραπεί για να εξυπηρετεί τον νέο του υλικοτεχνικό σκοπό, κυρίως λόγω της εγγύτητάς του στα σύνορα της Ουκρανίας. Έχει επίσης χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος σταθμός για αξιωματούχους που ταξιδεύουν από και προς την Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) εγκατέστησε εκτοξευτές πυραύλων Patriot γύρω από την περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου Rzeszow-Jasionka τον Μάρτιο του 2022, φαινομενικά ως «αμυντική ανάπτυξη» μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Επί του παρόντος, συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σταθμεύουν στην Πολωνία, κυρίως ως μέρος μιας εκ περιτροπής παρουσίας.
Τον Μάρτιο του 2023, η Ομάδα Υποστήριξης Περιοχής Πολωνίας (ASG-P) μετατράπηκε σε Στρατιωτική Φρουρά των ΗΠΑ (USAG-P) - την πρώτη μόνιμη φρουρά του Αμερικανικού Στρατού στην Πολωνία.
«Πιθανότατα, μιλάμε για πιθανή προσθήκη πρόσθετης υποδομής στις υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις», σημείωσε ο Πισκόρσκι.
Ο πολιτικός παρατηρητής επανέλαβε ότι τόσο στην Πολωνία όσο και στη Ρουμανία «υπάρχει ήδη μια συγκεκριμένη υποδομή και υπάρχει σχεδόν πλήρης συμφωνία των αρχών σε αυτές τις χώρες σχετικά με την πολιτική σε σχέση με την ουκρανική σύγκρουση».

Ρουμανία:
Η Ρουμανία επεκτείνει αυτήν τη στιγμή τη βάση της Mihail Kogalniceanu, κοντά στην Κωνστάντζα, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέποντάς τη στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη – ξεπερνώντας σε μέγεθος τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορεί να φιλοξενεί 10.000 στρατιώτες και πολίτες μέχρι το 2030.
Το ΝΑΤΟ ήδη πιστεύεται ότι μεταφέρει μέρος της επιμελητείας και του ανθρώπινου δυναμικού από το Ramstein στη βάση Mihail Kogalniceanu.

Σλοβακία:
Όσο για τη Σλοβακία, η αναφορά αυτής της χώρας στο πλαίσιο των αναφερόμενων σχεδίων για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ εξέπληξε τον ειδικό.
«Με εκπλήσσει που αναφέρεται εδώ η Σλοβακία, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τη θέση της σημερινής σλοβακικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.
Ως εκ τούτου, αμφιβάλλω πολύ ότι η Σλοβακία, ειδικά ο πρωθυπουργός, θα αλλάξει κάπως αυτή τη στάση και θα συμφωνήσει στην κατασκευή στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Σε αυτό το σημείο, το βρίσκω απίθανο», είπε ο Πισκόρσκι.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας συμμετείχε πλήρως στη βοήθεια της Ουκρανίας, αλλά ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico εξελέγη με υπόσχεση να τερματίσει τη βοήθεια της χώρας του στο καθεστώς του Κιέβου – μια προεκλογική υπόσχεση που εκπλήρωσε.
Ο Fico εξακολουθεί να αναρρώνει από τα πέντε τραύματα που υπέστη σε μια πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας από έναν φιλελεύθερο ακτιβιστή υπέρ της Ουκρανίας.

Πρόσφατα επέκρινε τα δυτικά έθνη που επέτρεψαν στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Υποστήριξε ότι η Σλοβακία θα αποφύγει τη συμμετοχή σε τέτοια «στρατιωτικά στοιχήματα».
Σχετικά με την πιθανή λειτουργικότητα που μπορεί να έχουν τέτοιες πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ, ο Piskorski θεωρεί ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε προς το παρόν στην «εντατικοποίηση εκείνων των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα».
«Πρώτον, αυτό είναι, φυσικά, ένας κόμβος μεταφορών για τη μεταφορά πρόσθετων όπλων στην Ουκρανία.
Δεύτερον, υπάρχει το θέμα της εκπαίδευσης του στρατού της Ουκρανίας. και,
Τρίτον, ίσως αυτά να είναι κέντρα συντονισμού στρατιωτικών ενεργειών στο έδαφος της Ουκρανίας», σημείωσε.
Επισήμανε ότι είναι γνωστό ότι τέτοια κέντρα συντονισμού «βρίσκονται όχι μόνο στο έδαφος της ίδιας της Ουκρανίας, αλλά και εκτός των συνόρων της.
Επομένως, αυτές είναι τουλάχιστον τρεις διαφορετικές λειτουργίες, οι περισσότερες από τις οποίες εκτελούνται ήδη από υποδομές που υπάρχουν ήδη εδώ και πολύ καιρό.»
Η πλειονότητα του πολωνικού πληθυσμού, κατά τη γνώμη του Piskorski, μπορεί να είναι «αρκετά προβληματισμένη και σκεπτική σχετικά με τυχόν απόπειρες κλιμάκωσης της σύγκρουσης και σίγουρα για απόπειρες εμπλοκής της Πολωνίας σε κάποιου είδους δραστηριότητες απευθείας στο έδαφος της Ουκρανίας».

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα, ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Cezary Tomczyk αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέδια μεταφοράς πολωνικής μπαταρίας Patriot στην Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία αυτών των συστημάτων για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της χώρας του.
Ο Mateusz Piskorski πρόσθεσε ότι, «κανένας αξιωματούχος στην Πολωνία δεν έχει ακόμη συζητήσει δημόσια αυτό το θέμα ούτε έχει ανακοινώσει σχέδια για τη δημιουργία νέας στρατιωτικής υποδομής στην Πολωνία».
Σημειώνοντας τον βαθμό στον οποίο η ανάφλεξη του πολέμου proxy του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει την παραγωγική ικανότητα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της ίδιας της Ευρώπης, ο ειδικός σημείωσε:
«Δεν πρέπει να περιμένουμε αύξηση των προμηθειών [στην Ουκρανία], κατά τη γνώμη μου.
Και αν δεν μπορούμε να περιμένουμε αύξηση των προμηθειών, τότε τίθεται το ερώτημα: γιατί να χτιστούν νέες στρατιωτικές βάσεις;
Φυσικά, μπορεί ενδεχομένως να έχουν τελείως διαφορετικά καθήκοντα, αλλά δεν το γνωρίζουμε αυτό».
Με την έλλειψη επιθυμίας ή την αδυναμία, φαντάζουν εν τέλει «ανεδαφικά και ανέφικτο» να πραγματοποιηθούν τέτοια σχέδια σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης