Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η φρικτή εγκληματικότητα στην Ονδούρα οδηγεί την κυβέρνηση να χτίσει την δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο!

Η φρικτή εγκληματικότητα στην Ονδούρα οδηγεί την κυβέρνηση να χτίσει την δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο!
Η Ονδούρα συγκαταλέγεται στις βιαιότερες χώρες του κόσμου: ο δείκτης ανθρωποκτονιών έφθασε τις 34 ανά 100.000 κατοίκους το 2023, με άλλα λόγια σε επίπεδο σχεδόν εξαπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Siomara Kastro, ανήγγειλε χθες Παρασκευή την ανέγερση φυλακής πελώριων διαστάσεων, με δυνατότητα υποδοχής 20.000 κρατούμενων, στο πλαίσιο σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της φρικτής εγκληματικότητας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής, που σαρώνεται από τη βία των συμμοριών.
Η αρχηγός του κράτους και μέλη του εθνικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας αποκάλυψαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε σε εθνική κλίμακα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, «σχέδιο αντιμετώπισης του εγκλήματος», τονίζοντας πως καταρτίστηκε κατ’ απαίτηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τρομοκρατημένου εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της βίας.
«Δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως προς την ασφάλεια που κηρύξαμε, διατάξαμε την άμεση οικοδόμηση» φυλακής «με χωρητικότητα 20.000» θέσεων σε «αραιοκατοικημένη περιοχή, στα όρια των νομών Ολάντσο και Γκράσιας α Διός» (ανατολικά), ανέφερε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ρούζβελτ Ερνάντες.

Φυλακισμένοι θα μεταχθούν σε αυτή «αμέσως» μετά την αποπεράτωση του έργου, πρόσθεσε.

Σήμερα στην Ονδούρα λειτουργούν περί τις τριάντα φυλακές, στις οποίες είναι έγκλειστοι κάπου 21.000 φερόμενοι ως κακοποιοί.
Ο υπουργός Άμυνας (και πρώτος κύριος) Μanuel Selaya εξήγγειλε επίσης την προκήρυξη εντός το αργότερο δυο εβδομάδων μειοδοτικού διαγωνισμού για την οικοδόμηση άλλης φυλακής, με χωρητικότητα 2.000 θέσεων, στα Νησιά του Κύκνου (Islas del Cisne), στην Καραϊβική.
Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία εξάλλου καλούνται να «σχεδιάσουν και να θέσουν σε εφαρμογή αμέσως επείγουσες επεμβάσεις σε όλους τους δήμους της χώρας όπου έχει διαπιστωθεί υψηλός δείκτης εγκλημάτων όπως οι δολοφονίες, η διακίνηση ναρκωτικών, οι εκβιάσεις, οι απαγωγές, η εμπορία όπλων, η σύσταση και συμμορία και το ξέπλυμα χρήματος», είπε η πρόεδρος Kastro.
Το σχέδιο έχει σκοπό να αποκατασταθεί «ο έλεγχος και η τάξη» σε τομείς «κατεχόμενους από εγκληματικές δομές», σε «συνοικίες και περιοχές με υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας», εξήγησε ο υπουργός Ασφάλειας Γουστάβο Σάντσες.

Προβλέπει ακόμη «να εντατικοποιηθούν οι έρευνες και οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό» και «την καταστροφή» φυτειών κόκας και κάνναβης και κέντρων παραγωγής «κοκαΐνης και μαριχουάνας».
Η οικοδόμηση της φυλακής και δεκάδες από τα μέτρα του σχεδίου είναι εμφανώς εμπνευσμένα από αυτά που εφάρμοσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Nagib Bukele, ο οποίος καυχιέται πως έλεγξε τον «καρκίνο» των συμμοριών στη γειτονική χώρα και προσκάλεσε την ομόλογό του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του για τη δεύτερη θητεία του, την 1η Ιουνίου.
Η Ονδούρα συγκαταλέγεται στις βιαιότερες χώρες του κόσμου: ο δείκτης ανθρωποκτονιών έφθασε τις 34 ανά 100.000 κατοίκους το 2023, με άλλα λόγια σε επίπεδο σχεδόν εξαπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
(*Σημείωση: Η φωτογραφία του άρθρου είναι από τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, χωρητικότητας 40.000 κρατουμένων που έχτισε στο Ελ Σαλβαδρόρ ο πρόεδρος Bukele)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης