Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καταδικάζουν την επέκταση του πυρηνικού προγράμματός του Ιράν

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καταδικάζουν την επέκταση του πυρηνικού προγράμματός του Ιράν
Η απόφαση αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο φέρει σημαντικούς κινδύνους εξάπλωσης, τονίζουν οι ΥπΕΞ των τριών δυνάμεων
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν το Σάββατο 15/6 τα τελευταία μέτρα του Ιράν, όπως αυτά έχουν αναφερθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ - ΙΑΕΑ), προκειμένου να επεκτείνει το πυρηνικό πρόγραμμά του.
"Το Ιράν έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα που αδειάζουν το ΚΟΣΔ από το περιεχόμενό του, λειτουργώντας δεκάδες επιπρόσθετες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στην εγκατάσταση εμπλουτισμού της Νατάνζ καθώς και ανακοινώνοντας πως θα εγκαταστήσει χιλιάδες νέες συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις τόσο του Φορντό όσο και της Νατάνζ", αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, που αναφέρεται στη συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) που υπογράφτηκε το 2015.
"Η απόφαση αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο φέρει σημαντικούς κινδύνους εξάπλωσης", προσθέτουν.
Η κοινή δήλωση τονίζει πως "η απόφαση του Ιράν να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής του στην υπόγεια εγκατάσταση του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική".
"Το Ιράν είναι νομικά υποχρεωμένο βάσει της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία εγγυήσεών του, η οποία είναι ξεχωριστή από το ΚΟΣΔ", αναφέρει ακόμη η δήλωση των τριών χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης