Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεκτονικές αλλαγές στη Βρετανία - Ο Farage βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ρίχνει στην 3η θέση τους Συντηρητικούς

Τεκτονικές αλλαγές στη Βρετανία - Ο Farage βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ρίχνει στην 3η θέση τους Συντηρητικούς
Αλλάζει ο πολιτικός άνεμος στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιεί μια σημαντική στροφή...
Η έντονη στροφή της Ευρώπης προς τα πατριωτικά κόμματα φαίνεται να επιταχύνεται, καθώς το Reform UK Party του Nigel Farage στη Βρετανία ξεπέρασε τους Συντηρητικούς του Πρωθυπουργού Rishi Sunak σε δημοσκόπηση για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στο βρετανικό πολιτικό τοπίο καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με έρευνα της YouGov που διεξήχθη για τους Times, η Reform UK κατέχει πλέον το 19% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, αυξημένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι Συντηρητικοί παραμένουν στάσιμοι στο 18%.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να προηγείται με 37% .
Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 2.211 ερωτηθέντες, διεξήχθη από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουνίου, λίγο μετά την ανακοίνωση του Sunak για μείωση φόρου 17 δισεκατομμυρίων λιρών (21,70 δισεκατομμύρια δολάρια) στο προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος.
Αλλάζει ο πολιτικός άνεμος στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιεί μια σημαντική στροφή...
Η άνοδος του Reform UK συμπίπτει με την επιστροφή του Farage στο πολιτικό προσκήνιο, αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί του κόμματος και να διεκδικήσει εκλογή στο κοινοβούλιο.
Ο Farage, μια κομβική προσωπικότητα στο κίνημα του Brexit, στοχεύει να αναδιαμορφώσει την πολιτική συζήτηση γύρω από ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων εμποδίων για τη μετανάστευση και το προσφυγικό καθεστώς.
«Αυτό είναι το σημείο καμπής.
Η μόνη χαμένη ψήφος τώρα είναι η ψήφος στους Συντηρητικούς, είμαστε οι αυθεντικοί αμφισβητίες των Εργατικών και είμαστε καθ' οδόν προς την κατάληψη της εξουσίας» δήλωσε ο Farage σε ένα βίντεο για την προεκλογικής καμπάνια .
Το Reform UK, το οποίο αρχικά ιδρύθηκε ως Κόμμα Brexit το 2018, έχει αγκαλιάσει μια πλατφόρμα που απευθύνεται στους δεξιούς ψηφοφόρους που αισθάνονται αποξενωμένοι από την παραδοσιακή ατζέντα των Συντηρητικών.
Αυτή η αλλαγή έρχεται καθώς ο Sunak αντιμετωπίζει κριτική για την πρόωρη αποχώρησή του από τις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day στη Γαλλία, μια ενέργεια που έχει ρίξει σκιά στην εκστρατεία του.
Παρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το Reform UK προηγείται των Συντηρητικών όσον αφορά την προτίμηση των ψηφοφόρων, η ομοιόμορφα κατανεμημένη υποστήριξη του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί σημαντική πρόκληση
Το πλειοψηφικό σύστημα ευνοεί τη γεωγραφικά συγκεντρωμένη υποστήριξη, καθιστώντας έτσι απίθανο το Reform UK να εξασφαλίσει πολλές από τις 650 κοινοβουλευτικές έδρες, παρά το γεγονός ότι μπορεί να λάβει εκατομμύρια ψήφους σε εθνικό επίπεδο.
Ένας συντηρητικός βουλευτής, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, σχολίασε τη μετατόπιση - λέγοντας στο Reuters: «Ναι. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με τους Torris, αλλά όχι με τον Συντηρητισμό.
Έτσι μετακομίζουν σε άλλο συντηρητικό κόμμα».
Ενώ άλλες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Συντηρητικοί έχουν πιο ουσιαστικό προβάδισμα έναντι τo Reform, η δυναμική φαίνεται να είναι με τον Farage καθώς επανέρχεται στην πολιτική αρένα με ένα σαφές μήνυμα και στρατηγική που στοχεύει στη διατάραξη της τρέχουσας πολιτικής τάξης.
Κατά κανόνα, ευνοείται το μεγαλύτερο κόμμα και τα κόμματα με ισχυρή υποστήριξη σε επίπεδο περιφερειών εις βάρος των υπόλοιπων κομμάτων ή εκείνων που δεν έχουν συμπαγή εκλογική βάση σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες.
Αυτή είναι ακριβώς η περίπτωση του Reform UK, και εκεί έγκειται η προειδοποίηση υψηλόβαθμων στελεχών των Torries προς τους ψηφοφόρους ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να αποσπάσουν μία «υπερ-πλειοψηφία» εάν το ακροδεξιό κόμμα του Φάρατζ αφαιρέσει ψήφους από το Συντηρητικό Κόμμα και διασπάσει τη δεξιά ψήφο.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, μένει να δούμε πώς αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει τη στρατηγική του Συντηρητικού Κόμματος και εάν η ανανεωμένη επιρροή του Farage θα μεταφραστεί σε εκλογική επιτυχία.

Κινδυνολογία απο τον Sunak 

Ο Rishi Sunak επιχείρησε από την Απουλία, όπου μετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G7, να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου YouGov.
«Η μόνη δημοσκόπηση που μετράει είναι αυτή της 4ης Ιουλίου» δήλωσε ο Sunak , λέγοντας ότι μάχεται για κάθε ψήφο και προειδοποιώντας ότι μία ψήφος υπέρ του Reform UK θα δώσει στους Εργατικούς «λευκή επιταγή να φορολογήσουν τους πάντες -το σπίτι τους, τη σύνταξή τους, το αυτοκίνητό τους, την οικογένειά τους».
Οι αλόγιστες δημοσιονομικές δαπάνες και η φορολόγηση κάθε τι που… κινείται είναι η μόνιμη γραμμή επίθεσης των Torres κατά των Εργατικών, οι οποίοι από πλευράς τους δεσμεύονται διά του Keir Starmer ότι θα κινηθούν για την τόνωση της ανάπτυξης την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
«Το γεγονός ότι το κόμμα του Farage είναι στήθος με στήθος με τους κυβερνώντες Συντηρητικούς συνιστά μία σεισμική αλλαγή στο τοπίο της ψηφοφορίας», αναφέρει η YouGov, σημειώνοντας όμως σε κάθε περίπτωση ότι τα ποσοστά κυμαίνονται εντός του περιθωρίου στατιστικού λάθους και δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα εάν το Reform UK μπορεί να διατηρήσει αυτή τη δυναμική έναντι των Συντηρητικών.
Η συγκεκριμένη μέτρηση που δίνει οριακό προβάδισμα στο Reform UK έναντι των Συντηρητικών είναι η μόνη μεταξύ των συνολικά έξι δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν σε ένα 24ωρο, και καμία εκ των υπολοίπων δεν εμφανίζει το κόμμα του Farage να προηγείται των Συντηρητικών ή ακόμη και να κερδίζει έδαφος.
Και οι έξι δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν μετά την παρουσίαση του εκλογικού μανιφέστο του Sunak - και εμφανίζουν το Reform UK από το να προηγείται μία μονάδα έως να υπολείπεται 12 των Συντηρητικών.


Κατά μέσο όρο, το Reform UK βρίσκεται τέσσερις ή πέντε μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς (γύρω στο 15%).
Αλλά παραμένουν κακά τα νέα για τον Sunak

H μόνη του ελπίδα έστω και για να μειώσει την αβυσσαλέα διαφορά από τους Εργατικούς «περνά» μέσα από την ανάκτηση των ψήφων που κατευθύνονται προς το Reform UK, και οι οποίες προέρχονται στο σύνολό τους από εκείνους που στήριξαν τους Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019.
Σε εκείνη την κάλπη, το σημερινό Reform UΚ δεν «κατέβασε» υποψηφίους σε εκλογές περιφέρειες που κατείχαν οι Συντηρητικοί.
Αυτή τη φορά όμως, έχει υποψηφίους σχεδόν παντού -σε Γαλλία, Σκωτία και Ουαλία.
To λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα, που διοικείται και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Richard Tice, στοχεύει με την ατζέντα του να προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο της ακροδεξιάς, όσο και της ακροαριστεράς.
Η αναπάντεχη επάνοδος του Farage στην πρώτη γραμμή παρότι δήλωνε ότι δεν θα κατέλθει υποψήφιος (έχει επιχειρήσει επτά φορές ανεπιτυχώς να εκλεγεί βουλευτής) είναι αυτή που έφερε το Reform UK στα σημερινά ποσοστά του.
Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης δημοσκόπησης για τους βρετανικούς Times ήταν Farage να αυτοχαρακτηρίζεται ως «ηγέτης της αντιπολίτευσης», να λέει ότι η ψήφος που θα κατευθυνθεί στους Tories είναι χαμένη ψήφος, και να ζητά θέση στο Debate των ηγετών Tories, Εργατικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) που θα φιλοξενήσει προσεχώς το BBC, αλλά και τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον Keir Starmer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης