Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σεισμός στο ΠΑΣΟΚ - Άμεσα εκλογές ζητά ο Χάρης Δούκας, στα σχοινιά ο Ανδρουλάκης - Τα σενάρια και οι δελφίνοι

Σεισμός στο ΠΑΣΟΚ -  Άμεσα εκλογές ζητά ο Χάρης Δούκας, στα σχοινιά ο Ανδρουλάκης  - Τα σενάρια και οι δελφίνοι
Δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν το σενάριο για εσωκομματικές εκλογές
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν επιβεβαιώνει δημοσιεύματα για άμεση προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, ωστόσο αρκετά είναι τα στελέχη που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Nα μιλήσει η βάση, ζητά με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Χάρης Δούκας.
Δηλώνει ''παρών''  στις μετεκλογικές εξελίξεις ο Χάρης Δούκας, ζητώντας να δοθεί ο λόγος στην βάση του κόμματος, σε συνέντευξή του.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κρατάει για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του για τον δικό του ρόλο αν δρομολογηθεί διαδικασία, λέγοντας ότι προέχει ο οδικός χάρτης των αλλαγών.
O Nίκος Ανδρουλάκης πρόκειται  να δώσει εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τη Δευτέρα 17/6 στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews, που θα είναι η πρωτη φορά που θα τοποθετηθεί ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογες και μετά την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχτηκε από στελέχη.
Το στήσιμο κάλπης το φθινόπωρο του 2025 -σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το καταστατικό φαίνεται ότι απομακρύνεται οριστικά από το τραπέζι των δημόσιων και των παρασκηνιακών συζητήσεων, αφού και ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποχωρώντας από την αρχική του θέση, σκέφτεται να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Το θερινό σενάριο δεν είναι το πιο ρεαλιστικό- η επίκλησή του ωστόσο δείχνει, ότι σχεδόν όλοι στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα προκαλέσει εσωστρέφεια και φαινόμενα διάλυσης.
Δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το σθεναρό αίτημα βουλευτών και στελεχών για εκλογή ηγεσίας από τη βάση «τώρα», στρέφεται και προς αυτό το ενδεχόμενο, εξετάζοντας την πρόταση των καθαρών και άμεσων λύσεων.
Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 στο Πολιτικό Συμβούλιο πρόκειται να γίνει συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά ανάλογα με την εξέλιξη.
Ζητούμενο είναι να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη.
Κάποια στελέχη προτείνουν την συμβιβαστική λύση οι εσωκομματικές διαδικασίες να δρομολογηθούν προς τα τέλη του χρόνου.
Ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή στο τέλος Ιουνίου.
Ήδη κορυφαία στελέχη είναι αποφασισμένα να θέσουν υποψηφιότητα σε μία πιθανή εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Ενα από αυτά, είναι ο Οδυσσέας Κωνστατινόπουλος που ζητά άμεσα τη σύγκληση των εσωκομματικών οργάνων:
«Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η ελεύθερη έκφραση των απόψεων.
Πόσω μάλλον όταν αυτές εκφράζονται δημόσια και θεσμικά», επεσήμανε ο βουλευτής Αρκαδίας και Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ ο ο βουλευτής Παναγιώτης Δουδωνής, τόνισε ότι «αυτή η κατάσταση αδικεί το ΠΑΣΟΚ και στενοχωρεί τον κόσμο».

H πρώτη εσωκομματική μάχη

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται για την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσει η Κεντρική Επιτροπή, εκτός απροόπτου, την Κυριακή 30 Ιουνίου.
Εκεί θα τεθούν προς ψηφοφορία οι -προς το παρόν- δύο αντιτιθέμενες προτάσεις, της ηγεσίας που φαίνεται να ελέγχει την πλειοψηφία και έχει τους συσχετισμούς με το μέρος της και των στελεχών που στέκονται απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η κρίση που ξέσπασε εσχάτως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς «Κάποιοι είχαν προαναγγείλει τις κινήσεις τους και κάποιοι τις προετοίμαζαν μεθοδικά από καιρό, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή», λένε κομματικοί παράγοντες με γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών.
Ωστόσο, συμπληρώνουν, το τάιμινγκ δεν τους ευνοεί διότι το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα ποσοστά του, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέγραψαν ήττες στα σημεία.
Ο αντίλογος αντιστρέφει το επιχείρημα, αναφέροντας ότι αν έχασαν τόσο σημαντικές δυνάμεις τα δύο προαναφερθέντα κόμματα, τότε το ΠΑΣΟΚ όφειλε να καρπωθεί μέρος αυτών των ψήφων, κάτι που δεν συνέβη και η ευθύνη βαραίνει τον πρόεδρο.

Τα εσωκομματικά στρατόπεδα

Στην παρούσα φάση, οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο σε όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα είναι οργιώδεις, όπως αντιστοίχως και η χαρτογράφηση των οργανωμένων μελών, καθώς τα αντιτιθέμενα μπλοκ καλούνται να δώσουν μια καθοριστική μάχη με τρόπαιο τα κλειδιά της κομματικής εξουσίας.
Σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους αμφισβητίες του Νίκου Ανδρουλάκη, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται μεταξύ άλλων οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Παπανδρέου, Απόστολος Πάνας, Ευαγγελία Λιακούλη, Χάρης Καστανίδης, Μιλένα Αποστολάκη, Κατερίνα Μπατζελή, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Μεϊμάρογλου κ.ά.
Στους υποστηρικτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εντάσσονται βουλευτές και στελέχη που είτε αναδείχθηκαν στην κορυφή της πυραμίδας μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη είτε πρόκειται για πρόσωπα με ιστορική διαδρομή.
Μερικά τέτοια ονόματα είναι οι Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Θανάσης Γλαβίνας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Νίκος Μήλης, Στέφανος Ξεκαλάκης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανώλης Χνάρης, Απόστολος Κακλαμάνης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Κατερίνα Σπυριδάκη, Γιάννης Τσίμαρης, Νάγια Γρηγοράκου, Ολγα Μαρκογιαννάκη, Μάρα Κουκουδάκη, Παναγιώτης Γκανιάτσος, Λάμπρος Παλάντζας κ.ά.
Βαρύνουσας σημασίας είναι και η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όμως δεν έχει τοποθετηθεί.

Τέλος, στη λίστα με τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν την προεδρία φέρονται να συγκαταλέγονται οι: Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εξελέγη πέρυσι βουλευτής Α’ Αθηνών και είχε κατέβει υποψήφιος αρχηγός και το 2021, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο νεαρός βουλευτής Ανατολικής Αττικής είναι πολύ πιθανό να δηλώσει παρών στην κούρσα και έχει τυπικές ώς ψυχρές σχέσεις με την ηγεσία, Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών και αυτός πρωτοεκλεγμένος, από τη νέα γενιά στελεχών, κρατά αποστάσεις από την «προεδρολογία» των ημερών στα ΜΜΕ, ενώ είχε εκτεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων και πριν από 2,5 χρόνια, Χάρης Δούκας, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά ως παράδειγμα για μια πετυχημένη κεντροαριστερή διεύρυνση λόγω της εκλογής του ως δήμαρχος Αθηναίων τον περασμένο Οκτώβριο.
Πηγές από το περιβάλλον του υπογράμμιζαν ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, προβληματίζεται έντονα και σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του.
Επιπλέον, ενημέρωναν ότι θα δώσει μια γεύση από τις σκέψεις του με παρέμβαση σε κυριακάτικη εφημερίδα. Δεν αποκλείεται υπό πολλές προϋποθέσεις να πουν «ναι» για μια υποψηφιότητα οι Μιλένα Αποστολάκη, βουλεύτρια στον Βόρειο Τομέα, και Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλεύτρια Δυτικού Τομέα και από τις επικρίτριες του Ανδρουλάκη. 

Τι προβλέπει το καταστατικό

Σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις, ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκλογής θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.
Η σύγκληση γίνεται είτε α) με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα είτε β) εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα είτε γ) με απόφαση προέδρου.
Το έκτακτο συνέδριο έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
Η απόφαση σύγκλησης λαμβάνεται το λιγότερο δύο μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου.
Η απόφαση για εκλογή αρχηγού νωρίτερα από το προγραμματισμένο μπορεί να ληφθεί και από την πλειοψηφία της ΚΠΕ, με απόφαση προέδρου. Σε κάθε περίπτωση, το συντομότερο που μπορεί να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο είναι οι αρχές Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης