Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιο φιάσκο η σύνοδος στην Ελβετία για Ουκρανία – Σφαλιάρα σε ΗΠΑ, ΕΕ από BRICS που απέρριψαν το σχέδιο Zelensky

Τεράστιο φιάσκο η σύνοδος στην Ελβετία για Ουκρανία – Σφαλιάρα σε ΗΠΑ, ΕΕ από BRICS που απέρριψαν το σχέδιο Zelensky
Παρωδία η σύνοδος της Ελβετίας για την Ουκρανία - Οι BRICS απέρριψαν το τελικό ανακοινωθέν, έφυγε πριν ολοκληρωθεί η διάσκεψη η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ 
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε η σύνοδος για την Ουκρανία, που διεξήχθη στο τουριστικό θέρετρο Burgenstock στη Λουκέρνη της Ελβετίας (15 -16/6/2024).
Μετά τις ηχηρές απουσίες υψηλών αντιπροσωπειών των χωρών των BRICS με προεξάρχουσα την Κίνα η συλλογική Δύση προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποσπάσει τη συναίνεση κρατών του Παγκόσμιου Νότου σε ένα ανακοινωθέν, που θα καταλόγιζε ευθύνες στη Ρωσία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αποτυχία αποτυπώνεται στα ηχηρά όχι, που ακούστηκαν στο ανακοινωθέν και τα οποία αποτελούν σφαλιάρα για τους πάτρονες του ουκρανικού καθεστώτος: ΗΠΑ, ΕΕ.
Τα κράτη - μέλη των BRICS που συμμετείχαν με χαμηλή εκπροσώπηηση απέρριψαν το τελικό ανακοινωθέν.
Πάντως ακόμη και σε αυτό το ανακοινωθέν, όπου ξεχωρίζει η αναφορά για τον πυρηνικό σταθμό στη Zaporizhia αναγνωρίζεται ότι μία διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και τη Ρωσία.  
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis  δήλωσε ότι η επόμενη σύνοδος για την Ουκρανία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου 5 μήνες και σίγουρα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2024).
Δήλωσε  μάλιστα ότι δεν βλέπει πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin σε μία διάσκεψη για την Ουκρανία σε περίπτωση που αυτή διοργανωθεί στην Ελβετία, παρά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Σημείωσε ότι αυτό το θέμα μπορεί να διευθετηθεί σύμφωνα με τους νόμους της χώρας του και σε συντονισμό με το ΔΠΔ.
Εξαιρέσεις από τους κανόνες μπορούν να γίνουν για μια χώρα που φιλοξενεί διεθνείς συνόδους είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Εν τω μεταξύ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris έφυγε από την Ελβετία, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου.
zelnesky_summit.JPG
Ηχηρό χαστούκι BRICS - Βραζιλία, Ινδία, Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν

Ηχηρή σφαλιάρα που ακούστηκε …μέχρι την Ουάσινγκτον δέχθηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία στο Burgenstock της Ελβετίας κατά την αποτυχημένη διάσκεψη για την Ουκρανία.
Το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου ενέκριναν 80 από τις 91 χώρες που πήραν μέρος στις εργασίες που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (16/6/2024).
Ο κατάλογος των χωρών που ενέκριναν το έγγραφο δημοσιεύτηκε από τους διοργανωτές της συνάντησης.
Μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν το ανακοινωθέν είναι η Ελβετία, η Τουρκία, οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία δεν ενέκριναν το ανακοινωθέν. 
Επίσης το ανακοινωθέν δεν υπέγραψαν η Αρμενία, το Μπαχρέιν, το Βατικανό, η Ινδονησία, η Λιβύη, το Μεξικό, η Σλοβακία, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το ανακοινωθέν 


Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, που απέρριψαν οι χώρες BRICS, επισημαίνεται ότι «η επίτευξη της ειρήνης απαιτεί τη συμμετοχή και τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών».
Το γενικόλογο ανακοινωθέν επιβεβαιώνει τη δέσμευση για «εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».
Με τη διακήρυξη ζητείται επίσης η πλήρης ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και την επιστροφή των απελαθέντων παιδιών.
Η σύνοδος επικεντρώθηκε την Κυριακή (16/6) στην επισιτιστική ασφάλεια, την αποφυγή μιας πυρηνικής καταστροφής και την «επιστροφή απελαθέντων παιδιών από τη Ρωσία».
summit_new.JPG
Le Monde: Αδύναμο το ανακοινωθέν της Διάσκεψης

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην επίτευξη ειρήνης
όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Βάσει του δημοσιεύματος, το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης αποδείχθηκε ότι είναι αδύναμο χωρίς να επιφέρει κάποια υποχρέωση στα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης.
Το ανακοινωθέν της Διάσκεψης δεν κάνει λόγο για πρόοδο ή για«πρώτα βήματα» που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
Περιέχει μόνο ήδη γνωστές ιδέες σχετικά με «τις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», γράφει η εφημερίδα.
Η Le Monde σημειώνει ότι ακόμη και κράτη που αναμενόταν να υπογράψουν το έγγραφο λόγω της «μετριοπαθούς» θέσης τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεν το έκαναν.
Αρχικά, οι διοργανωτές του συνεδρίου ανέφεραν ότι το ανακοινωθέν υποστηρίχθηκε από 80 χώρες, ωστόσο, αργότερα ο αριθμός τους μειώθηκε σε 78 καθώς δεν επιβεβαιώθηκε η στήριξη από Ιορδανία και Ιράκ.
Ο αριθμός των χωρών που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το τελικό έγγραφο αυξήθηκε σε 15.

Bloomberg: O Zelensky απέτυχε στην Ελβετία, δεν μπόρεσε να διευρύνει τη στήριξη στην Ουκρανία

Οι προσπάθειες του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να διευρύνει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία μέσω της Διάσκεψης στην Ελβετία απέτυχαν, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προσπάθειες του Zelensky να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για τη χώρα του στην παγκόσμια σκηνή απέτυχαν στη Σύνοδο της Ελβετίας καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει χώρες από τον παγκόσμιο Νότο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ρωσία κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι.
Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αρνήθηκαν να υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης.
Πλέον, εκτιμάται – σύμφωνα με το Bloomberg - ότι καθίσταται αδύνατο για το Κίεβο να ζητήσει την υποστήριξη αυτών των χωρών.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η δημιουργία μιας ευρείας παγκόσμιας συμμαχίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας αποτέλεσε τη βάση της διπλωματικής ατζέντας της ουκρανικής ηγεσίας.
Σύμφωνα με τον Camille Grand, αναλυτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η αποτυχία του Ουκρανού προέδρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία, όπως υποστηρίζει, «είναι σε θέση να παρουσιαστεί ως κληρονόμος της Σοβιετικής Ένωσης στις σχέσεις με Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία».

Volodatsky (Ρωσία): Άκυρο και νεκρό το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Burgenstock για την Ουκρανία

Ρώσος βουλευτής κατήγγειλε το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης για την Ουκρανία στο Burgenstock της Ελβετίας ως άκυρο και νεκρό.
«Το ανακοινωθέν, το οποίο δεν προβλέπει ούτε μεθόδους ούτε τρόπους εφαρμογής του και είναι ένα κενό και νεκρό έγγραφο, υποστηρίχθηκε από τις χώρες που εξαρτώνται από τις ΗΠΑ - χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Viktor Volodatsky, πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) για τις υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.
«Όλοι όσοι είναι ανεξάρτητοι αρνήθηκαν να υπογράψουν το έγγραφο.
Παρευρέθηκαν στη διάσκεψη αλλά δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν του.
Αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται ευθύνη να αναφέρουν τις χώρες τους στο έγγραφο, το οποίο δεν έχει μηχανισμό για την εφαρμογή του» δήλωσε.

Έφυγε από την Ελβετία πριν ολοκληρωθεί η σύνοδος η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ


Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris έφυγε από τη διάσκεψη της Ελβετίας για την Ουκρανία πριν την ολοκλήρωσή της.
Σύμφωνα με του New York Times τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan.
H Harris επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.
Ο Sullivan φέρεται να έμεινε στην Ελβετία, προκειμένου «να εργαστεί για την ανάπτυξη στρατηγικών για πρακτικές λύσεις για την υποστήριξη της πυρηνικής, ενέργειας και επισιτιστικής ασφάλειας της Ουκρανίας.
harris_2.JPG
Το απόλυτο φιάσκο με το «σχέδιο δράσης», νέα σύνοδο ζητά ο Zelensky

Ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι το «σχέδιο δράσης» που εγκρίθηκε στη διάσκεψη θα παραδοθεί στη Ρωσία πριν από μία δεύτερη σύνοδο κορυφής, παραδεχόμενος το φιάσκο της ελβετικής διάσκεψης. «Δεν υπάρχει Ρωσία εδώ σήμερα...
Πρέπει να αποφασίσουμε μαζί τι σημαίνει μια δίκαιη ειρήνη για τον κόσμο και πώς μπορεί να επιτευχθεί με έναν πραγματικά διαρκή τρόπο.
Ο Χάρτης του ΟΗΕ είναι η βάση για εμάς.
Και τότε, όταν το σχέδιο δράσης βρίσκεται στο τραπέζι, συμφωνείται από όλους και είναι διαφανές στα έθνη, στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στους εκπροσώπους της Ρωσίας, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε πραγματικό τέλος στον πόλεμο σε μία δεύτερη σύνοδο κορυφής ειρήνης», ανέφερε ο Zelensky.

Ευχολόγιο Zelensky: Ελπίζω πως θα αποκατασταθεί το Διεθνές Δίκαιο

Η υποστήριξη των Δυτικών και άλλων ηγετών στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία δείχνει πως το διεθνές δίκαιο μπορεί να αποκατασταθεί, δήλωσε ο Zelensky.
«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε στην ολομέλεια.
«Θα αποδείξουμε σε όλους πως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ μπορεί να αποκατασταθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα», είπε ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας.
summit_2.JPG
Κίνα: Απέτυχε η σύνοδος για την Ουκρανία – Προπαγάνδα κατά της Ρωσίας

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε στη διάσκεψη για την κρίση στην Ουκρανία ότι κατεγράφη «επιτυχία» και μπορούσε να «γράψει ιστορία», ήταν προφανές στους παρευρισκόμενους ξένους αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης ότι η συνάντηση απείχε μακράν από αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με άρθρο των Global Times που απηχεί τις θέσεις του Πεκίνου.
«Η κύρια σύγκρουση αφορά την ειρήνη και τα εδαφικά ζητήματα και η μη αντιμετώπισή τους θα καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες, παρατείνοντας και κλιμακώνοντας τη σύγκρουση», δήλωσε στους Global Times ο Zhang Hong, συνεργάτης ερευνητής στο το Ινστιτούτο Ρωσικών, Ανατολικοευρωπαϊκών και Κεντρικών Ασιατικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, .
«Είναι δύσκολο να σταματήσεις τη ροή του νερού χωρίς να κλείσεις τη βρύση», σημείωσε ο Zhang, τονίζοντας τη σημασία της επαφής και των δύο άμεσα εμπλεκόμενων μερών - Ρωσίας και Ουκρανίας - για πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες απαιτούν και τα δύο μέρη να καθίσουν και να διαπραγματευτούν.
Πώς μπορούν να γίνουν συνομιλίες όταν η Ρωσία απουσιάζει;» ρώτησε ο Zhang.
Κάποιοι συμμετέχοντες στο συνέδριο εξέφρασαν επίσης παρόμοια συναισθήματα.
Περιέγραψε τη διάσκεψη ως «εισαγωγή στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας», οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό να υλοποιηθούν.
«Η μονόπλευρη προπαγάνδα της Ουκρανίας και η απουσία της Ρωσίας σημαίνουν ότι οι πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ακόμη μακριά», είπε ο Zhang.
summit_2_1.JPG
Amherd (Πρόεδρος Ελβετίας): Η σύνοδος του Burgenstock απέδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές για την Ουκρανία

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης για την Ουκρανία στο Burgenstock της Ελβετίας, απέδειξαν ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό το θέμα, δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Viola Amherd.
«Οι συζητήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», είπε κλείνοντας τη σύνοδο.
«Ακόμη πιο σημαντική είναι η κατανόησή μας ότι ο δρόμος προς την ειρήνη στην Ουκρανία πρέπει να ακολουθηθεί - βάσει του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.
«Χρειάζονται περαιτέρω βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Ελβετία είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένη ότι αυτή η διάσκεψη θα ακολουθηθεί από άλλα forum προσανατολισμένα στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ουκρανία.

Σε γραμμή ΝΑΤΟ και στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Μητσοτάκης: Η Ουκρανία δεν θα συνθηκολογήσει


Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας», τόνισε από την Ελβετία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη διάσκεψη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά βρέθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το ΝΑΤΟ.
Παράλληλα παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας
στα πολεμικά σχέδια της Δύσης στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα με άλλες χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της, έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη».
Ισχυρίστηκε δε ότι η Ρωσία προσπάθησε να ματαιώσει τις εργασίες της συνόδου.
«Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος που αυτός ο πόλεμος έγινε διεθνής υπόθεση, είναι ότι όλοι μας είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να επιβεβαιώσουμε την σημασία της χάρτας του ΟΗΕ και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυριαρχία πρέπει να γίνει σεβαστή ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της βίας ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί ότι οι χώρες και οι λαοί τους πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής της κυβέρνησής τους και να ορίζουν το πεπρωμένο τους και το μέλλον τους και ότι η πυρηνική ασφάλεια δεν πρέπει διασαλεύεται, ότι η τροφή δεν πρέπει να γίνεται όπλο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
swiss_summit.JPG


Κακοστημένη δίκη της Ρωσίας

Η διάσκεψη στην Ελβετία δεν έχει καμία σχέση με την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά είναι μια δίκη της Ρωσίας, δήλωσε στο TASS ο Ρώσος γερουσιαστής Sergey Tsekov.
«Δεν πρόκειται για μια διάσκεψη για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
Αυτή η διάσκεψη είναι μια δίκη της Ρωσίας και έγινε για αυτόν τον σκοπό.
Είναι σαφές ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τη διάσκεψη μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την ηγεμονία και την επιρροή τους.
Καταλαβαίνουν ότι χάνουν και αυτό το τους ανησυχεί πολύ περισσότερο από την ίδια την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Tsekov.
Ο γερουσιαστής σημείωσε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη γνωρίζουν τις δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στις 14 Ιουνίου σε συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και τις συζητούν.

Οι ηχηρές απουσίες της συνόδου

Στη σύνοδο της Ελβετίας πήραν μέρος 91 χώρες, μόλις 55 αρχηγοί κρατών και οκτώ οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία δεν έχει λάβει πρόσκληση, αλλά ακόμη κι αν είχε, δεν θα συμμετείχε στη διάσκεψη, έχει ξεκαθαρίσει η Μόσχα.
Η Κίνα δεν παραβρέθηκε, παρά το γεγονός ότι έχει προσκληθεί.
Με μία κίνηση ματ το Πεκίνο προωθεί εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο ενώ παραμένει δεσμευμένο στη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.
Η Βραζιλία, η Αγία Έδρα, ο ΟΗΕ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετείχαν στη σύνοδο όχι ως πλήρεις συμμετέχοντες, αλλά ως παρατηρητές.
Η απουσία του Αμερικανού προέδρου Joe Biden από τη διάσκεψη ώθησε τον Zelensky να δηλώσει ότι θα γίνει δεκτή με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τον Putin.
Συνολικά Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ιράν, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτος, Νικαράγουα, Πακιστάν, Συρία, Αιθιοπία και πολλές άλλες χώρες δεν συμμετείχαν καθόλου στη διάσκεψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης