Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γεωπολιτική ανατροπή - Σαουδική Αραβία: Οι ΗΠΑ χάνουν το σημαντικότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή και το πετροδολάριο

Γεωπολιτική ανατροπή - Σαουδική Αραβία: Οι ΗΠΑ χάνουν το σημαντικότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή και το πετροδολάριο
Η στροφή της Μέσης Ανατολής στον Παγκόσμιο Νότο και η απώλεια της αμερικανικής ηγεμονίας

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όσοι παρακολουθούν τις πραγματικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις πληροφορήθηκαν ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για το λεγόμενο πετροδολάριο είχε «λήξει» και ότι οι Σαουδάραβες θα πουλούσαν πλέον πετρέλαιο για πολλά νομίσματα εκτός από δολάρια.
Ορισμένες εκδοχές της ιστορίας περιελάμβαναν την είδηση επίσης και ότι το κινεζικό γιουάν θα αντικαθιστούσε το δολάριο.
Οι αναφορές φαίνεται ότι προέρχονται είτε από την Ινδία είτε από δημοσιεύματα που απευθύνονται σε επενδυτές κρυπτογραφημένων assets.
Το ενδιαφέρον για την εξέλιξη ήταν αρκετά μεγάλο, ώστε ο οικονομολόγος Paul Donovan στην UBS ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξαν πραγματικά σημαντικές εξελίξεις στις νομισματικές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ.
Φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι αυτές οι αναφορές για ένα υποτιθέμενο επίσημο «συμβόλαιο» όντως έκαναν λάθος αρκετά βασικά γεγονότα.
Πρώτα απ 'όλα, η στροφή των Σαουδάραβων προς την υιοθέτηση νομισμάτων εκτός των δολαρίων δεν είναι κάτι καινούργιο.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία γνωστή επίσημη συνθήκη ή σύμβαση στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας — τουλάχιστον μία με ημερομηνία λήξης.
Θα μπορούσε εύλογα να υποστηρίξει κανείς, ωστόσο, ότι αυτές οι αναφορές για την πτώση του πετροδολαρίου είναι λανθασμένες.
Ωστόσο, οι αναφορές αντικατοπτρίζουν μια πραγματική τάση - οι ιστορίες για το τέλος του πετροδολαρίου μπορεί να φαίνονται εύλογες σε πολλούς και αυτό.
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την επιρροή των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, και αυτό αντανακλάται στην αυξημένη προθυμία να διευθετηθούν πετρελαϊκές συμφωνίες σε νομίσματα εκτός του δολαρίου.
Υπάρχουν επίσης άλλες ενδείξεις ότι οι Σαουδάραβες είναι όλο και πιο πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τους αντιπάλους της Ουάσιγκτον -όπως η Κίνα και το Ιράν και η Ρωσία- παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές μπορεί να φαίνονται μικρές, η τρέχουσα τάση στις σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας αναδεικνύει μια συνολική και σημαντική μείωση της παγκόσμιας επιρροής της ηγεμονικής δύναμης που αναδείχθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η συμφωνία για το πετροδολάριο


Λοιπόν, τι είναι αυτή η «συμφωνία» που απειλείται;
Πρόκειται για μια άτυπη συμφωνία —που χρονολογείται από το 1974— μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, βάσει της οποίας οι Σαουδάραβες συμφωνούν να πουλούν πετρέλαιο μόνο για δολάρια.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι Σαουδάραβες θα επενδύσουν τα πλεονάζοντα δολάρια τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα – ήτοι θα αγοράζουν αμερικανικό χρέος ώστε οι ΗΠΑ να έχουν…. ατιμώρητα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Γιατί υπάρχει αυτή η συμφωνία;
Από την αμερικανική σκοπιά, η συμφωνία βοηθά στη στήριξη του δολαρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ημερομηνίες της συμφωνίας αποτελούν τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης επί Nixon το 1971 και της εγκατάλειψης του κανόνα του χρυσού.
Επιπλέον, η συμφωνία διατηρεί μια «δέσμια» αγορά για τα συνεχώς αυξανόμενα ποσά των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι δαπάνες για το ομοσπονδιακό έλλειμμα αυξάνονται συνεχώς.
Όταν οι Αμερικανοί συνέλαβαν τη συμφωνία για το πετροδολάριο, η Σαουδική Αραβία ήταν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και οι συναλλαγές αποκλειστικά σε δολάρια εξασφάλιζαν την ισχύ του δολαρίου.
Για τους Σαουδάραβες, αυτή η στενή σχέση φέρνει ορισμένες σιωπηρές εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Δηλαδή, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας γνωρίζει ότι όσο παραμένει σημαντικό συστατικό της πολιτικής του δολαρίου, οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά, εάν χρειαστεί, για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ύπαρξης του σαουδαραβικού κράτους.

Νέες απειλές για το σύστημα του πετροδολαρίου

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι γεωπολιτικές πραγματικότητες εξελίσσονται και η προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει σε εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου χωρίς δολάριο έγινε τελικά μια δημόσια δημοσιοποιημένη πολιτική του σαουδαραβικού καθεστώτος τον Ιανουάριο του 2023.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συζήτηση για το πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας ρυθμίσεις, είτε είναι σε δολάριο, είτε σε ευρώ, είτε σε ριάλ Σαουδικής Αραβίας».
Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν πράγματι μια νέα εξέλιξη και ήταν το τέλος μιας πολυετούς περιόδου κατά την οποία υπήρχαν επίμονες φήμες ότι οι Σαουδάραβες θα απομακρυνθούν από το δολάριο.
Το 2019, για παράδειγμα, το Arab News ανέφερε ότι το Ριάντ «απέρριψε την πρόταση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλά πετρέλαιο σε νομίσματα διαφορετικά από το παραδοσιακό δολάριο».
Μέχρι το 2023, τα πράγματα είχαν προφανώς αλλάξει.
Περαιτέρω αλλαγές στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Στα μέσα του 2023 οι Σαουδάραβες άρχισαν να εισάγουν επίπεδα ρεκόρ αργό από τη Ρωσία, ενισχύοντας περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποκόψει τη Ρωσία από στο νομισματικό σύστημα, το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ των Ρώσων και των Σαουδάραβων ωθεί περαιτέρω την ανάγκη για εμπόριο σε νομίσματα διαφορετικά από δολάρια.
Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2023, η Σαουδική Αραβία και το Πεκίνο υπέγραψαν μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων που αποσκοπούσε στην «επέκταση της χρήσης των τοπικών νομισμάτων» — δηλαδή των νομισμάτων εκτός δολαρίου.


Απαλλαγή από τον άξονα των ΗΠΑ


Από μόνες τους, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να φαίνονται σαν κάτι σπουδαίο.
Εξάλλου, το ριάλ της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο με το δολάριο — προς το παρόν.
Ωστόσο, στο ευρύτερο πλαίσιο, αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πώς οι Σαουδάραβες απομακρύνονται από την κατεστημένη νομισματική και γεωπολιτική τάξη που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Τον Μάρτιο του 2023, οι Σαουδάραβες συμμετείχαν σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία βρισκόταν εδώ και καιρό σε αντίθεση με το ιρανικό καθεστώς καθώς τα δύο κράτη ανταγωνίστηκαν για κυριαρχία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Φυσικά, η Ουάσιγκτον έχει ενθαρρύνει τους Σαουδάραβες να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να απομονώσουν το Ιράν.
Αν και οι ΗΠΑ επαίνεσαν δημόσια τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας όταν δημοσιοποιήθηκε, η συμφωνία είναι ξεκάθαρα ένα πλήγμα για την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.
Επιπλέον, εάν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει ιδιωτικά, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε περισσότερο από το γεγονός ότι το ισραηλινό καθεστώς αντιτάχθηκε στη συμφωνία.
Έξι μήνες αργότερα, μια έκθεση του Σεπτεμβρίου 2023 από το think-tank εξωτερικής πολιτικής Stimson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας μακριά από το δολάριο δεν ήταν απλές μπλόφες από το Ριάντ.
Αποτελούσαν, μάλλον, μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας των Σαουδάραβων να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων όπως οι Κινέζοι και οι Ρώσοι.
Ή, όπως το έθεσαν οι συγγραφείς, οι «Σαουδάραβες αποδεικνύουν ότι έχουν άλλες επιλογές στη νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Η κρίση στις σχέσεις με την υπερδύναμη και η στροφή 

Από τη σκοπιά της Σαουδικής Αραβίας, οι ΗΠΑ προκάλεσαν την απογοήτευση του Ριάντ με τον Αμερικανό «εταίρο» τους.
Η κριτική των ΗΠΑ στο σαουδαραβικό καθεστώς σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου  Jamal Khashoggi και τον αποκλεισμό του Κατάρ δεν έχουν ξεχαστεί στο Ριάντ.
Επιπλέον, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ συνεχίζουν να εγείρουν δημόσια άβολα ερωτήματα σχετικά με τις διασυνδέσεις του σαουδαραβικού καθεστώτος με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το γεγονός ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον αναδεικνύει ως επί το πλείστον τις συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία –ενώ πουλάει τεράστιες ποσότητες όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας- δεν αρκεί για να κρατήσει εφησυχασμένο το καθεστώς της .
Άλλες πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτή η τάση έχει ισχυρά θεμέλια.
Για παράδειγμα, αφού έλαβε πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής των G7 για πρώτη φορά, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε την πρόσκληση με τον διάδοχο του θρόνου Mohammad bin Salman να ισχυρίζεται ότι έπρεπε να επιβλέπει προσωπικά τις δραστηριότητες του προσκυνήματος στη Μέκκα.
Μέρες αργότερα, ο διάδοχος ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών του στο στη Ρωσία για τη σύνοδο κορυφής των BRICS.
Το υψηλόβαθμο προσωπικό στο Ριάντ προφανώς μπορεί να βρει χρόνο για τους BRICS - στους οποίους έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Σαουδική Αραβία και που έχει γίνει ένα de facto μπλοκ κατά των ΗΠΑ - αλλά όχι για τους G7.
Η ψυχρότερη σχέση μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσιγκτον δεν αποδεικνύει ότι θα υπάρξει άμεση και σημαντική αλλαγή στη γεωπολιτική ισχύ του δολαρίου ή στη συνεχιζόμενη κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η τάση αποτελεί συνεχή απόδειξη μιας συνεχιζόμενης σχετικής μείωσης του ελέγχου των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και στη γεωπολιτική τάξη πραγμάτων.
Jamal Khashoggi

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης