Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Οι αγορές κρατούν το μαστίγιο σε Αγγλία και Γαλλία… θυμίζουν στους πολιτικούς τι να προσέχουν σε αυτά που λένε

Rabobank: Οι αγορές κρατούν το μαστίγιο σε Αγγλία και Γαλλία… θυμίζουν στους πολιτικούς τι να προσέχουν σε αυτά που λένε
Ο φόβος των αποκαλούμενων vigilantes ομολόγων χρωματίζει σχεδόν όλες τις συζητήσεις για τα οικονομικά της Βρετανίας στην προεκλογική εκστρατεία
Το φάντασμα της επικής κατάρρευσης της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από δύο χρόνια πλανάται πάνω από χώρα καθώς ετοιμάζεται να πάει στις κάλπες στις 4 Ιουλίου.
Ο φόβος των αποκαλούμενων vigilantes ομολόγων - ένας όρος που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1980 για να περιγράψει τους επενδυτές που πούλησαν ομόλογα για να αποδοκιμάσουν το μεγαλόπνοο της κυβέρνησης των ΗΠΑ - χρωματίζει σχεδόν όλες τις συζητήσεις για τα οικονομικά της Βρετανίας στην προεκλογική εκστρατεία.
Από τις επανειλημμένες αναφορές του Keir Starmer στην αναταραχή που προκλήθηκε από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της Liz Truss, μέχρι την ώθηση του Rishi Sunak να χαρακτηρίσει τον αντίπαλό του ως ανεύθυνο φορολογούμενο και σπάταλο, το χρέος είναι ένα σχεδόν σταθερό σημείο συζήτησης.
Οι αγορές φαίνεται να ακούνε.
Με λιγότερο από έναν μήνα να απομένει, ο δείκτης αστάθειας των βρετανικών ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.
Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ήδη ότι τα υψηλά επιτόκια θα διατηρήσουν τη λίρα ισχυρή, συζητούν εάν οι πολιτικές της Ε.Ε. της κυβέρνησης των Εργατικών θα ενίσχυαν περαιτέρω το νόμισμα.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Βρετανίας - που τις απέφευγαν ως επί το πλείστον οι παγκόσμιοι επενδυτές μετά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016 - κυμαίνονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Η «πικρή» εμπειρία

Κατά τη διάρκεια της ακατάστατης ηγετικής μετάβασης πριν από δύο χρόνια, τα βρετανικά ομόλογα σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά και η λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, σχεδόν ανατρέποντας τον κλάδο των συνταξιοδοτικών συστημάτων της χώρας με υπερμόχλευση.
Ενώ κανείς δεν προβλέπει μια επανάληψη αυτής της δίνης, η οποία τελικά οδήγησε την Truss να χάσει τη δουλειά της από τον Sunak, η αναταραχή της αγοράς έδειξε πόσο γρήγορα μια κυβέρνηση μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Πρέπει να κρατήσουν την αγορά στο πλευρό τους», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management.
«Καταλαβαίνουν ότι αν απομακρυνθούν πολύ από αυτό που είναι αποδεκτό, θα τιμωρηθούν πολύ γρήγορα».

Πήρα το μάθημα μου

Είναι μια απειλή που διαφαίνεται μεγάλη για γενιές πολιτικών.
Οι κυβερνήσεις βασίζονται σε επενδυτές για να τους προωθήσουν το κεφάλαιο που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν τα πάντα, από νέους δρόμους και σχολεία μέχρι υπερπόντιες διπλωματίες και πολέμους.
Αλλά αυτά τα χρήματα έρχονται με ένα τίμημα - οι αγοραστές ομολόγων πρέπει να αισθάνονται ότι λαμβάνουν αρκετή αποζημίωση για το δάνειό τους.
Το ΗΒ ανακάλυψε την ευθραυστότητα αυτού του συμφώνου από πρώτο χέρι το 2022.
Ενώ η κρίση επιδεινώθηκε όταν ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία αναγκάστηκαν να πουλήσουν μακροπρόθεσμα χρέη για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις περιθωρίου - μια ευπάθεια που οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετώπισαν έκτοτε αναγκάζοντας τους διαχειριστές να διαθέσουν περισσότερα μετρητά — το επεισόδιο έδειξε τον πόνο που μπορούν να προκαλέσουν οι επενδυτές εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγνοήσουν τις ανησυχίες τους.
Πράγματι, η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι οι υποσχέσεις για αύξηση των δαπανών ενόψει των βρετανικών εκλογών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια αναταραχή στην αγορά ομολόγων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη, ότι νοιάζεται για το επίπεδο του χρέους», δήλωσε ο James Lynch, διαχειριστής επενδύσεων στην Aegon Asset Management στο Εδιμβούργο.
Αλλά υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγορών.
Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών είπε ότι οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν μια «συνωμοσία σιωπής» σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος που έρχεται.
Ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης, Paul Johnson, είπε ότι το μανιφέστο των Εργατικών πιθανότατα «θα απαιτήσει να τεθούν πραγματικοί πόροι στο τραπέζι» και ότι οι φορολογικές περικοπές των Τόρις «πληρώνονται από αβέβαιες, αόριστες και προφανώς αποταμιεύσεις χωρίς θύματα».
Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο ευρέως αναμένεται να κερδίσει, τοποθέτησε την οικονομική σταθερότητα στην κορυφή των έξι λεγόμενων πρώτων βημάτων αλλαγής του μανιφέστου του και περιέγραψε την πλατφόρμα του ως «χτισμένη σε έναν βράχο δημοσιονομικής ευθύνης».
«Αν υπάρχει ένα μάθημα από τη Liz Truss, είναι ότι εάν κάνετε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές, τότε βλάπτετε την οικονομία και οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα», είπε ο Starmer κατά την έναρξη στις 13 Ιουνίου, μια επίθεση που σχεδόν έχει γίνει μάντρα για τους υποψηφίους του κόμματος.
Οι Τόρις από την πλευρά τους έχουν προκαλέσει διαμάχες με αξιώσεις για αυξήσεις φόρων εργασίας, τις οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη δική τους υπόσχεση μανιφέστου να μειώσουν ξανά την εισφορά μισθοδοσίας των εθνικών ασφαλίσεων.
Ο Sunak επικαλέστηκε την κληρονομιά της Margaret Thatcher ως ένα κόμμα που «πιστεύει στα καλά λεφτά» καθώς αποκάλυψε την πλατφόρμα των Συντηρητικών στις 11 Ιουνίου.
Και τα δύο μέρη έχουν αποδεχθεί ένα προφίλ δαπανών για δημόσιες υπηρεσίες που ακόμη και ο επικεφαλής του Γραφείου Υπευθυνότητας του Προϋπολογισμού έχει χαρακτηρίσει «μυθοπλασία».
Ενώ έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες που απαιτούν το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώνεται ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το πέμπτο έτος της πρόβλεψης, κανένα από τα μέρη δεν αποκάλυψε πώς θα κάλυπτε το κόστος για τη βελτίωση των υπηρεσιών που καταρρέουν, όπως οι φυλακές και οι μεταφορές — Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει έναν λογαριασμό 30 δισεκατομμυρίων λιρών μόνο για αυτό.
«Ο δημοσιονομικός ζουρλομανδύας που τους έχει μείνει είναι αρκετά σφιχτός», δήλωσε ο Luke Hickmore, διευθυντής επενδύσεων στο abrdn.
«Υπάρχουν περιορισμένες αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση νικήσει».

Μπαλόνι Χρέους

Φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα όπου η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί πρόβλημα ή ζήτημα εκστρατείας.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο χρέος τους κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς να κρατήσουν μακροχρόνια ομόλογα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Και η Γαλλία - που υποβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings τον Μάιο - ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να καθορίσουν το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας.
Αλλά με το εθνικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1960 ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και το έθνος ήδη δεσμευμένο σε ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια ξεφαντώματα δανεισμού που έχει καταγραφεί, οι πολιτικοί εκεί φαίνονται μοναδικά συντονισμένοι με τις απαιτήσεις της αγοράς για σύνεση και αυτοσυγκράτηση.
«Σε αυτές τις εκλογές, η κρίση του μίνι προϋπολογισμού του 2022 φαίνεται πολύ μεγάλη», δήλωσε η Karen Ward, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής αγοράς στην J.P. Morgan Asset Management.
«Στη συνέχεια, η αγορά ομολόγων είπε: «όχι, ευχαριστώ, δεν μπορείτε να δαπανήσετε τον εαυτό σας για την ανάπτυξη».
Αυτή τη φορά πρόκειται για τη δημοσιονομική σύνεση και την οικονομική σταθερότητα.
Δεν περιμένουμε ότι ο Ιούλιος θα είναι ένα συγκινητικό γεγονός στην αγορά».
Τόσο καθησυχασμένοι είναι οι επενδυτές από αυτή τη στάση που η λίρα μετά βίας έχει απομακρυνθεί από το σημείο που διαπραγματευόταν αμέσως πριν από την προκήρυξη των εκλογών, και οι κερδοσκοπικοί λογαριασμοί έχουν αυξήσει τα ανοδικά στοιχήματά τους στα υψηλότερα των δύο μηνών από την περασμένη εβδομάδα.
Μια πώληση 10ετών ομολόγων στις 11 Ιουνίου προσέλκυσε παραγγελίες ρεκόρ 110 δισεκατομμυρίων λιρών — 10 φορές το ποσό προς πώληση.
Αντίθετα, η πορεία της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια παραμένει ο κύριος μοχλός για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου - ένα σημάδι ότι, τουλάχιστον από ορισμένες απόψεις, οι επενδυτές ομολόγων έχουν ήδη κερδίσει.
«Η αγορά κρατά το μαστίγιο και οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι πρέπει να προσέχουν το βήμα τους, γιατί διαφορετικά θα πληγούν πολύ σκληρά από μια άλλη πιθανή κρίση», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης