Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση - σοκ για τη von der Leyen: Θέλουν να κουρέψουν τη ... μισή θητεία της - Ο εμπνευστής της ιδέας και οι δελφίνοι

Πρόταση - σοκ για τη von der Leyen: Θέλουν να κουρέψουν τη ... μισή θητεία της - Ο εμπνευστής της ιδέας και οι δελφίνοι
Σε αντάλλαγμα , οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί ευελπιστούν να λάβουν μερτικό της εξουσίας στις υπόλοιπες γραφειοκρατικές δομές της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρότεινε στους Σοσιαλιστές το ... κούρεμα της θητείας της προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ursula von der Leyen κατά το ήμισυ.
Ειδικότερα, το ΕΛΚ επιδιώκει -στις σημερινές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες- να έχει στην Κομισιόν δύο περιόδους διάρκειας 2,5 ετών, με τη von der Leyen να ηγείται στο πρώτο το μισό, και τον εκπρόσωπο των Ευρωσοσιαλιστών στο έτερο μισό της πενταετούς θητείας. 
Σε αντάλλαγμα , οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί ευελπιστούν να λάβουν μερτικό της εξουσίας στις υπόλοιπες γραφειοκρατικές δομές της ΕΕ.
Υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις προς διαπραγμάτευση, και τώρα το ΕΛΚ θέλει τους ανθρώπους του σε τρεις από τους τέσσερις ρόλους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Εκτός από την εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γερμανίας Ursula von der Leyen και άλλα 2,5 χρόνια για την Roberta Metsola από τη Μάλτα ως προέδρου της Βουλής το ΕΛΚ θέλει μέρος της προεδρίας του Συμβουλίου, την οποία ασκεί επί του παρόντος ο Βέλγος Charles Michel.
Η θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσημα για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά στην πράξη οι δύο θητείες γίνονται μια ενιαία πενταετής από ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Η πρόταση για εκ περιτροπή θητεία ως προς τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković σε εσωτερική συνεδρίαση του ΕΛΚ, μετέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Politico.
Εντωμεταξύ το όνομα του Plenković διακινήθηκε νωρίτερα ως πιθανή εναλλακτική λύση στη von der Leyen για πρόεδρος της Επιτροπής, δεδομένου ότι προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ και εν μέσω και των αυξανόμενων πιέσεων από την Ανατολική Ευρώπη να αποκτήσει, επίσης, μια κορυφαία θέση της ευρωπαϊκής ιεραρχίας.
Είναι σαφές ότι το ΕΛΚ θέλει μεγαλύτερο μερίδιο στην εξουσία των Βρυξελλών μετά την πρόσφατη νίκη του στις Ευρωεκλογές.
Ωστόσο, είναι απίθανο το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στις εκλογές, και που πρότεινε τον πρώην σοσιαλιστή Πορτογάλο πρωθυπουργό Antonio Costa, να συμφωνήσει.
Υπενθυμίζεται ότι οι έδρες της Συντηρητικής Ευρωομάδας (στην Ευρωβουλή των 700 θέσεων) αυξήθηκαν από 176 σε 190 μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης