Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπάνε τα τηλέφωνα της Lepen – Κούρσα Γάλλων επιχειρηματιών για μια... συνάντηση, θέλουν να καθορίσουν την εξουσία της

Σπάνε τα τηλέφωνα της Lepen – Κούρσα Γάλλων επιχειρηματιών για μια... συνάντηση, θέλουν να καθορίσουν την εξουσία της
Αναβρασμός στη γαλλική ελίτ των επιχειρηματιών – Διαγκωνίζονται για ένα ραντεβού
Να οικοδομήσουν επαφές με την Marine Lepen διαγκωνίζονται επιχειρηματίες και τραπεζίτες της γαλλικής ελίτ.
Τέσσερα ανώτερα στελέχη και τραπεζίτες δήλωσαν στους Financial Times ότι η Αριστερά - την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι το ισχυρότερο μπλοκ που συναγωνίζεται τη Lepen - θα ήταν ακόμη χειρότερη για τις επιχειρήσεις από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Rassemblement National.
«Οι οικονομικές πολιτικές του RN είναι περισσότερο μια κενή πλάκα που οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ένας ηγέτης επιχείρησης του Cac 40 για το κόμμα της Lepen, το οποίο προηγείται δημοσκοπικά ενόψει των εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
«Η Αριστερά δεν είναι πιθανό να αποδυναμώσει την σκληροπυρηνική αντικαπιταλιστική της ατζέντα».
Ένας άλλος μεγάλος επιχειρηματικός ηγέτης και επενδυτής στη Γαλλία πρόσθεσε: «Αν μου λέγατε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα είχε πλησιάσει το RN και θα απέρριπτε τον πρόεδρο Emmanuel Macron, δεν θα το πίστευα».
Και οι δύο μίλησαν ανώνυμα φοβούμενοι να σχολιάσουν δημόσια την πολιτική κατά τη διάρκεια της σύντομης βουλευτικής εκλογικής εκστρατείας που ξεκίνησε από τον Macron μετά τη συντριβή της κεντρώου συμμαχίας του στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το RN.
Ο «υπολοχαγός» της Lepen Jordan Bardella, ο οποίος αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός εάν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, είχε ήδη αρχίσει να προσελκύει επιχειρηματικούς ηγέτες σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν επενδυτικοί τραπεζίτες στο Παρίσι και στελέχη.
Έχει επίσης εμφανιστεί σε συνέδρια του κλάδου όπως το Paris Air Show.
Ο Jean-Philippe Tanguy, βουλευτής του RN που ασχολείται με την οικονομική πολιτική, είπε ότι δεχόταν κλήσεις από λομπίστες, επενδυτές και εταιρείες που ήθελαν να κατανοήσουν τα σχέδια του κόμματος.
«Τους είπαμε ότι το RN θα κρατήσει τη γραμμή για τα ελλείμματα και θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο», είπε.
«Οι αγορές θα είναι αυστηρές εναντίον μας, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε».

Ανησυχία στις αγορές

Οι αγορές αποτύπωσαν την πολιτική αβεβαιότητα έστειλαν τον δείκτη Cac 40 σε πτώση περισσότερο από 5% μεταξύ της ανακοίνωσης των εκλογών.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς - ένα βαρόμετρο της αγοράς για τον κίνδυνο διατήρησης του χρέους της Γαλλίας - έχει αυξηθεί κατά 0,31 ποσοστιαίες μονάδες από την προκήρυξη των εκλογών ως την πιο απότομη εβδομαδιαία κίνηση από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011.
Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος είπε ότι η προοπτική είτε ακροδεξιών είτε αριστερών κομμάτων να καθορίσουν την οικονομική στρατηγική της Γαλλίας ήταν «μια επιλογή μεταξύ της πανούκλας και της χολέρας».
Τόσο η ακροδεξιά όσο και η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) θέλουν μια ριζική ρήξη με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις οικονομικές πολιτικές του Macron.
Ο πρόεδρος μείωσε τους φόρους παραγωγής στις εταιρείες, διευκόλυνε τις εταιρείες να απολύουν εργαζομένους και κάλεσε ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Pfizer και Amazon, να επενδύσουν στη Γαλλία.
Η ανεργία έχει μειωθεί και η ύφεση δεν έχει εμφανιστεί όπως αλλού στην Ευρώπη.
Αλλά η κυβέρνησή του έχει επίσης αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τον δημόσιο δανεισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και του ενεργειακού σοκ που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το RN, το οποίο δεν έχει εκδώσει πλήρες οικονομικό πρόγραμμα, έχει σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει τη εμβληματική μεταρρύθμιση των συντάξεων του Macron αργότερα μέσα στο έτος, μετά από έλεγχο των δημοσίων λογαριασμών.
Το έχει καταστήσει μια βασική προεκλογική υπόσχεση.
Το κόμμα είπε επίσης ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, τα καύσιμα και την ενέργεια.
Τα κυβερνητικά στοιχεία ανεβάζουν το κόστος μιας τέτοιας κίνησης σε περίπου 24 δισ. ευρώ.
Το RN λέει επίσης ότι θα δώσει προτίμηση στις γαλλικές εταιρείες στις προμήθειες, παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.
Η Lepen προσπάθησε να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν καταλαβαίνουν πραγματικά το εγχείρημα του Εθνικού Ράλι», είπε στη Le Figaro την Κυριακή.
«Έχουν ακούσει μόνο την καρικατούρα του έργου μας.
Όταν διαβάζουν για αυτό, το βρίσκουν μάλλον λογικό».

Οι διαφορές με την Αριστερά

Η αριστερή συμμαχία NFP δεν έχει κάνει παρόμοιες προσεγγίσεις.
Αλλά απεικονίζει τα οικονομικά της σχέδια ως πιο υπεύθυνα λόγω των δισεκατομμυρίων ευρώ σε προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων για να πληρώσει για τις αυξημένες δαπάνες.
«Θα χρηματοδοτήσουμε αυτό το πρόγραμμα μπαίνοντας στις τσέπες όσων μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Olivier Faure, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το πρόγραμμα του NFP περιλαμβάνει την κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Macron, την αύξηση των μισθών και των επιδομάτων του δημόσιου τομέα, αυξάνοντας παράλληλα τον κατώτατο μισθό κατά 14% και πάγωμα της τιμής των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας.
Θα επανεισαγάγει έναν φόρο περιουσίας, θα καταργήσει πολλές φοροαπαλλαγές για τους πιο εύπορους και θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος για τους πιο κερδισμένους.
Τα αφεντικά των επιχειρήσεων αποκρούουν τέτοιες ιδέες.
«Το οικονομικό πρόγραμμα της Αριστεράς είναι τελείως απαράδεκτο και θα ισοδυναμούσε με την αποχώρηση της Γαλλίας από το καπιταλιστικό σύστημα», είπε ένας επιχειρηματίας υψηλού προφίλ που αγωνιούσε για την επιλογή στις εκλογές.
«Ο Bardella μπορεί να φαίνεται καθησυχαστικός, αλλά η ακροδεξιά αντιπροσωπεύει απειλή για τη δημοκρατία, όχι μόνο την οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης