Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη γραμμή Trump για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ κλίνει πλέον και ο Biden – Έρχεται νέα εποχή στο παγκόσμιο εμπόριο

Στη γραμμή Trump για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ κλίνει πλέον και ο Biden – Έρχεται νέα εποχή στο παγκόσμιο εμπόριο
Ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου William Reinsch είπε στο RealClearPolitics ότι η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο Trump «χρησιμοποιεί τσεκούρι και ο Biden χρησιμοποιεί νυστέρι»
Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της προεδρικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Trump το 2016 ήταν οι ανορθόδοξες απόψεις του -τουλάχιστον εκείνη την εποχή- για το εμπόριο.
Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του Bernie Sanders, οι άλλοι υποψήφιοι παπαγαλίζουν τη μακροχρόνια δικομματική συναίνεση για το ελεύθερο εμπόριο.
Ο Trump προώθησε προστατευτικές πολιτικές και δασμούς.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στην Κίνα να πλήττει τη χώρα μας, και αυτό κάνουν.
Είναι η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του κόσμου», είπε ο Trump σε προεκλογική συγκέντρωση το 2016 στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα.
Στις κατά καιρούς δηλώσεις του από τη δεκαετία του 1980, εξέφραζε την απογοήτευσή του για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες χειρίστηκαν το εμπόριο, ειδικά όσον αφορά την Ιαπωνία και τη Μέση Ανατολή.
«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν βαρεθεί να βλέπουν άλλες χώρες να καταστρέφουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
«Αυτή είναι μια σπουδαία χώρα.
Άλλα έθνη γελούν μαζί μας πίσω από την πλάτη μας, γελούν μαζί μας εξαιτίας της δικής μας βλακείας».
Τώρα οι προστατευτικές του απόψεις έχουν γίνει mainstream.
Ο Πρόεδρος Biden επέβαλε πρόσφατα μια νέα σειρά δασμών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο, μπαταρίες, γερανούς από πλοίο σε ξηρά και ορισμένα ιατρικά προϊόντα, 50% σε ημιαγωγούς και ηλιακά πάνελς και 100% σε ηλεκτρικά οχήματα.
Πριν εμφανιστεί ο Trump, η επικρατούσα σοφία για το εμπόριο ήταν ότι το ελεύθερο εμπόριο και οι χαμηλοί δασμοί ήταν η καλύτερη πολιτική για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής οραματίστηκε για πρώτη φορά ο Ronald Reagan, που εισήχθη από τον George H.W. Bush, και υπογράφηκε σε νόμο από τον Bill Clinton.
Ο Ross Perot αντιτάχθηκε έντονα στη NAFTA, αλλά τερμάτισε τρίτος το 1992 και το 1996 και το ζήτημα διευθετήθηκε – ή έτσι φαινόταν, με βάση τους προέδρους που ακολούθησαν τον Clinton.
Διαβάζοντας από την εμπορική ατζέντα του 2001 του εμπορικού αντιπροσώπου του George W. Bush, Robert Zoellick, η κύρια εστίαση ήταν η οικοδόμηση «μιας νέας συναίνεσης για την προώθηση ανοιχτών αγορών για το εμπόριο τις επόμενες δεκαετίες».
Η ατζέντα του Barack Obama το 2009 επικεντρώθηκε ελαφρώς περισσότερο στα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον, αλλά παρόλα αυτά έδινε προτεραιότητα στο ελεύθερο εμπόριο: «Το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο με τον κατάλληλο σεβασμό για τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους και την κατάλληλη πολιτική λογοδοσία θα συνεισφέρει ισχυρά στην εθνική και παγκόσμια ευημερία."
Ξεφεύγοντας από το προηγούμενο μάντρα, ωστόσο, τόσο ο Donald Trump όσο και ο Joe Biden έχουν θέσει ως στόχο τις εμπορικές τους πολιτικές να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς της εργατικής τάξης.
Ο εμπορικός εκπρόσωπος του Trump, Robert Lighthizer, το τόνισε αυτό το 2017, λέγοντας ότι το επίκεντρο της εμπορικής τους πολιτικής θα είναι να βοηθήσουν τους καθημερινούς ανθρώπους: «Με την επέκταση της πρόσβασης στην εξαγωγική αγορά μέσω διαπραγματεύσεων καλών εμπορικών συμφωνιών και επιβολής των εμπορικών νόμων των ΗΠΑ, μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να βοηθήσουμε στο ισόπαλο πεδίο για Αμερικανούς εργάτες, αγρότες, κτηνοτρόφους και δημιουργούς θέσεων εργασίας».
Η κυβέρνηση Biden ακολούθησε παρόμοια στάση.
Σύμφωνα με τις εκκλήσεις της εργατικής τάξης της προσέγγισης «Ξαναχτίστε καλύτερα» για την ανάπτυξη της οικονομίας, η εμπορική εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Katherine Tai, δήλωσε στην αρχή της θητείας της ότι θα ακολουθούσε «μια εμπορική πολιτική με επίκεντρο τον εργάτη».

Διαφορές στην εμπορική πολιτική

Αν και ο Trump και ο Biden συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με τους στόχους της εμπορικής πολιτικής, οι συγκεκριμένες πολιτικές τους διαφέρουν.
Η πρώτη διαφορά είναι η εστίαση της κυβέρνησης Biden σε θέματα δικαιοσύνης και περιβάλλοντος.
Σε αντίθεση με την ατζέντα του Trump του 2017, η οποία έδινε αποκλειστικά προτεραιότητα στη δύναμη των ΗΠΑ, την οικονομία των ΗΠΑ και την προστασία της κυριαρχίας των ΗΠΑ, ο Biden συμπεριέλαβε επίσης τον πυλώνα της «οικοδόμησης βιώσιμων υποδομών και ενός μέλλοντος καθαρής ενέργειας».
Παρόλο που δεν υπάρχουν κανονισμοί που να επιβάλλουν αυτόν τον πυλώνα, αυτό συνέβη με πολιτικές όπως οι «πράσινες δημόσιες συμβάσεις», οι οποίες περιέγραφαν τις «βέλτιστες πρακτικές» για την προώθηση «βιώσιμων και πράσινων λύσεων».
Μερικά παραδείγματα που πρότειναν περιελάμβαναν «κατασκευή κτιρίων για καθαρές μηδενικές εκπομπές και αύξηση της απόδοσης του νερού και της ενέργειας» και «πιλοτικά προγράμματα για ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ρύπανση από άνθρακα».
Η άλλη κύρια διαφορά μεταξύ των πολιτικών των δύο προέδρων στο εμπόριο είναι η έκταση και οι ιδιαιτερότητες των δασμών τους.
Ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου William Reinsch είπε στο RealClearPolitics ότι η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο Trump «χρησιμοποιεί τσεκούρι και ο Biden χρησιμοποιεί νυστέρι».
Συγκεκριμένα, αναφερόταν στους σαρωτικούς δασμούς του Trump το 2018 και το 2019 στην Κίνα, οι οποίοι επηρέασαν αγαθά αξίας 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτός από αυτούς τους δασμούς, ο Trump έχει διατυπώσει την ιδέα ενός δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές και δασμού 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα εάν εκλεγεί για δεύτερη θητεία.
Ο Andrew Hale, ανώτερος αναλυτής πολιτικής του Heritage Foundation στην εμπορική πολιτική, είπε στο RCP ότι πιστεύει ότι αυτοί οι δασμοί του 10% σε όλα τα αγαθά είναι απλώς «αυθόρμητα εκλογικά μονοπάτια που θα κληθούν πίσω αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο», καθώς άλλοι, δηλαδή ο Lighthizer , δεν έχουν υποδείξει υποστήριξη για τους δασμούς σε όλα τα αγαθά.
Η κυβέρνηση Biden χρησιμοποίησε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση, με τους δασμούς που ανακοινώθηκαν πρόσφατα να επηρεάζουν μόνο κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το δελτίο τύπου που ανακοινώνει τους δασμούς ανέφερε ότι επιβλήθηκαν σε συγκεκριμένα αγαθά επειδή «οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας, την πνευματική ιδιοκτησία και την καινοτομία απειλούν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».
Αυτή η πολιτική διαφέρει από τους δασμούς του Trump στις περισσότερες κινεζικές εξαγωγές, εστιάζοντας αντ' αυτού σε συγκεκριμένα αγαθά που παράγονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Αυτή η προσέγγιση που βασίζεται στα αγαθά, είπε στο RCP πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Γραφείο Φορολογικής Πολιτικής υπό την κυβέρνηση Biden, η Kimberly Clausing, είναι «πολύ πιο στενά στοχευμένη» από την εμπορική πολιτική του Trump, την οποία χαρακτήρισε «προστατευτισμός χωρίς κανένα περιορισμό».

Επιπτώσεις των πολιτικών

Ο Clausing αμφισβήτησε επίσης τον βαθμό στον οποίο οι δασμοί του Trump βοήθησαν τους αμερικανούς εργαζόμενους.
Αν και το ποσοστό ανεργίας στη μεταποιητική βιομηχανία μειώθηκε οριακά, από 4,2% τον Ιανουάριο του 2017 σε 3,4% τον Ιανουάριο του 2020, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε από περίπου 516 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 559 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Οι δασμοί συνέπεσαν με μια μικρή μείωση στο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, που μειώθηκε από περίπου 375 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 342 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, αλλά μέχρι το 2022 είχε αυξηθεί και πάλι στα 382 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που ο Biden δεν κατάργησε τους περισσότερους δασμούς Trump.
Οι ειδικοί λένε ότι οι δασμοί ενδέχεται να μην είχαν τα επιδιωκόμενα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα λόγω διαφόρων παραγόντων.
Η ρήτρα επεσήμανε τους δασμούς αντιποίνων που επιβλήθηκαν από την Κίνα, όπως ο δασμός 25% του 2018 σε αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που μείωσε τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα.
Ως εκ τούτου, αν και οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν επίσης, αφήνοντας το εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.
Ο William Reinsch είπε επίσης στο RCP ότι η Κίνα χρησιμοποίησε τακτικές για να αποφύγει τους δασμούς, όπως η αποστολή χάλυβα στο Βιετνάμ ή την Κορέα και στη συνέχεια «μετατροπή ουσιαστικά» του χάλυβα σε σύρμα, για παράδειγμα, έτσι ώστε να μην υπόκειται στους δασμούς των ΗΠΑ στο κινεζικό ατσάλι.
Οι πρόσφατοι δασμοί του Biden δεν έχουν επίσης διαφύγει κριτικής.
Ο Scott Lincicome, αντιπρόεδρος γενικών οικονομικών στο ελευθεριακό Ινστιτούτο Cato, επέκρινε τους δασμούς σε περιβαλλοντικά αγαθά όπως τα EV, λέγοντας ότι οι αυξημένες τιμές αυτών των αγαθών «αποτρέπουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της ίδιας της διοίκησης».
Ο Lincicome επέκρινε επίσης την ιδέα των τιμολογίων γενικότερα, λέγοντας ότι οι βιομηχανίες που «προστατεύονται» από τους δασμούς δεν χρησιμοποιούν τα πρόσθετα κέρδη από τις υψηλότερες τιμές για να γίνουν «υπερκαινοτόμοι και αποτελεσματικοί», αλλά απλώς τείνουν να «κερδίζουν την τσέπη και στη συνέχεια όταν επιβάλλονται οι δασμοί ή οι επιδοτήσεις θα εξαφανιστούν, επιστρέψτε στην Ουάσιγκτον και ασκήστε πίεση για περισσότερες από αυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης