Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Όλα ή τίποτα για τον Εθνικό Συναγερμό της Le Pen - Δεν θα κυβερνήσει χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

Γαλλία: Όλα ή τίποτα για τον Εθνικό Συναγερμό της Le Pen - Δεν θα κυβερνήσει χωρίς απόλυτη πλειοψηφία
Είναι όλα ή τίποτα για τον Bardella, καθώς μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα απαιτούσε την αναζήτηση εταίρων συνασπισμού, καθιστώντας τη διακυβέρνηση μια δύσκολη μάχη
Θέλει πραγματικά ο 28χρονος Jordan Bardella να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας;
Εξαρτάται, σύμφωνα με το Politico.
"Δεν θα είμαι ούτε ανίσχυρος, ούτε βοηθός του Προέδρου της Δημοκρατίας", δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Le Parisien.
"Για να κυβερνήσω, χρειάζομαι την απόλυτη πλειοψηφία", διαμήνυσε.
Ο Bardella ηγείται της εκστρατείας του RN μετά την απόφαση-σοκ του προέδρου Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος διορίζει παραδοσιακά τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος ή συνασπισμού στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργό, εάν το δικό του στρατόπεδο χάσει τις βουλευτικές εκλογές.
Τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες αναφέρονται στη Γαλλία ως συγκυβερνήσεις, έχουν συμβεί τρεις φορές υπό το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης, αλλά η κατάσταση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη στις 7 Ιουλίου, μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Απόλυτη πλειοψηφία ζητά ο Bardella

Ενώ ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να λάβει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, προς το παρόν δεν αναμένεται να λάβει τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, το RN θα πρέπει να αναζητήσει συνασπισμούς με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ένα έργο που θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκο λόγω της σθεναρής αντίθεσης προς την ακροδεξιά που εκφράζουν σχεδόν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
"Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την καθημερινή ζωή των Γάλλων συνυπάρχοντας με μια πλειονότητα; Κανείς δεν μπορεί", δήλωσε ο Bardella.
"Λέω στον λαό της Γαλλίας: για να μας δοκιμάσετε, χρειαζόμαστε μια απόλυτη πλειοψηφία".
Από το 2022, ο Macron και οι πρωθυπουργοί του κυβερνούν χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, βρίσκοντας κατά περίπτωση πλειοψηφίες ad hoc ή χρησιμοποιώντας συνταγματικούς μηχανισμούς για να παρακάμψουν τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.
Ενώ οι κυβερνήσεις του Macron επέζησαν από τις δεκάδες ψήφους δυσπιστίας εναντίον τους, μια κυβέρνηση RN μειοψηφίας θα κινδύνευε σημαντικά περισσότερο να χάσει και να αναγκαστεί να παραιτηθεί, γεγονός που ενδεχομένως θα ματαίωνε τις φιλοδοξίες της για την προεδρία το 2027.

Η γαλλική αριστερά

Εν τω μεταξύ, η γαλλική αριστερά είναι αποφασισμένη να αποφύγει το ερώτημα ποιος από αυτούς θα κυβερνούσε ως πρωθυπουργός αν κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές, εν μέρει λόγω των φόβων ότι ο σκληρός αριστερός ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Jean-Luc Mélenchon θα μπορούσε να επιβάλει τη συμμετοχή του.
Ο Mélenchon έχει δηλώσει ότι "δεν θα επιδιώξει να επιβληθεί".
O ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των νεοεκλεγέντων μελών του αριστερού συνασπισμού για την ανάδειξη πρωθυπουργού μετά τις 7 Ιουλίου, εάν η Αριστερά καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης