Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μια απειλή που δεν μοιάζει με καμία άλλη» - Η Δύση ανησυχεί για τη συμμαχία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας - Η συνάντηση Putin με Kim

«Μια απειλή που δεν μοιάζει με καμία άλλη» - Η Δύση ανησυχεί για τη συμμαχία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας - Η συνάντηση Putin με Kim

Ο Putin επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από 24 έτη

Σχετικά Άρθρα
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στη Δύση, η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Putin θα πραγματοποιήσει "φιλική κρατική επίσκεψη" στη Βόρεια Κορέα έπειτα από πρόσκληση του ηγέτη της, Kim Jong Un, καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο ηγετών βαθαίνουν.
Η Βόρεια Κορέα δεν ήταν φειδωλή στις εκδηλώσεις σεβασμού προς τον Putin, περιγράφοντάς τον ως «συμπολεμιστή» στη μάχη εναντίον αυτού που και οι δύο χώρες θεωρούν δυτική ηγεμονία.
Η χώρα ασφαλώς στρώνει το κόκκινο χαλί για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, με βίντεο και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν δρόμους διακοσμημένους με ρωσικές σημαίες και εικόνες του Putin ενόψει της άφιξής του.
Οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έχουν βαθύνει τα τελευταία χρόνια με τις χώρες -οι οποίες υπόκεινται και οι δύο σε αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση- να χαιρετίζουν τη στρατηγική τους συνεργασία στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου. Σε αυτό το ταξίδι, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπογραφεί μια «εταιρική σχέση στρατηγικής συνεργασίας», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αρνητικά σημάδια

Οι δυτικοί αξιωματούχοι θα παρακολουθήσουν στενά τη διήμερη επίσκεψη για ενδείξεις ότι η εταιρική σχέση έχει προχωρήσει όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Matthew Miller, επανέλαβε τη Δευτέρα τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει «δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία» για χρήση στην Ουκρανία και ότι το ταξίδι του Putin στην Πιονγκγιάνγκ έχει στόχο να αποκτήσει περισσότερο οπλισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είδαν τον Putin «να απελπίζεται απίστευτα τους τελευταίους μήνες» και να αναζητά το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για να αναπληρώσει τον εξοπλισμό που χάθηκε στην Ουκρανία. «Είμαι λοιπόν αρκετά βέβαιος ότι αυτό είναι που σχεδιάζει», δήλωσε ο Μίλερ, σε σχόλια που μετέδωσε το Reuters.

Κίνδυνος για τη Δύση

Οι αναλυτές λένε ότι η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και Βόρειας Κορέας είναι όλο και πιο επικίνδυνη για τη Δύση.
«Αυτή η σχέση, βαθιά στην ιστορία και αναζωογονημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάλυση τη Δευτέρα ο Victor Cha από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Περιγράφοντας τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας ως μια «απειλή που δεν μοιάζει με καμία άλλη», ο Cha δήλωσε ότι «εν μέσω ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η κυβέρνηση [των ΗΠΑ] παραπέμπει το πρόβλημα αυτό σε δεύτερη μοίρα με δική της ευθύνη».
Ο Cha, πρώην διευθυντής για τις ασιατικές υποθέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, προειδοποίησε ότι ο Kim Jong Un «είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τα ρωσικά πολεμικά αποθέματα επ' αόριστον» και υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για το τι θα δώσει ο Putin σε αντάλλαγμα.
Η σχέση των χωρών έχει προχωρήσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, με την Πιονγκγιάνγκ να κατηγορείται ότι προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους και εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Μόσχα για χρήση εναντίον της Ουκρανίας. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες, αν και οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι παρατηρητές του ΟΗΕ και η Ουκρανία λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο.
Σε αντάλλαγμα για το στρατιωτικό υλικό, οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία πιθανότατα παρέχει στο απομονωμένο βορειοκορεατικό κράτος τρόφιμα, καύσιμα, οικονομική υποστήριξη και στρατιωτική τεχνολογία.
«O Kim θέλει προηγμένη τηλεμετρία, τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων, προϊόντα στρατιωτικών δορυφόρων και προηγμένη τεχνολογία διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM)», δήλωσε ο Cha. «Ο Kim έχει επίσης εκφράσει ικανοποίηση για τα σχέδιά του σχετικά με τα πυρηνικά υποβρύχια, κάτι που αποτελεί πολύ κακό σημάδι. Αυτή η πτυχή της σχέσης όχι μόνο αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στη χερσόνησο και στην Ασία- αυξάνει επίσης την άμεση απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα στις ΗΠΑ».
Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να συνεπάγεται η περαιτέρω στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. Πριν από το ταξίδι του, ο Putin δήλωσε ότι οι χώρες θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων -που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πυραυλικών δοκιμών και στη Μόσχα, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία- και για τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων συναλλαγών.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά για να φέρουμε περισσότερη δημοκρατία και σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Putin σε άρθρο του για το βορειοκορεατικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Rodong Sinmun.
Για να το πετύχουμε αυτό, θα αναπτύξουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διακανονισμών που δεν ελέγχονται από τη Δύση, θα αντιταχθούμε από κοινού στους παράνομους μονομερείς περιορισμούς και θα διαμορφώσουμε την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρασία», ανέφερε στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης