Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις: Νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ολλανδός Mark Rutte - Συμφώνησε η Ουγγαρία, έκανε πίσω η Ρουμανία

Ραγδαίες εξελίξεις: Νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ολλανδός Mark Rutte - Συμφώνησε η Ουγγαρία, έκανε πίσω η Ρουμανία
Κάνει πίσω ο Ρουμάνος πρόεδρος Klaus Iohannis, μεταδίδουν τα ολλανδικά ΜΜΕ - Ανοίγει ο δρόμος για τον πρώην Ολλανδό πρωθυπουργό
Δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο διορισμός του πρώην Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα αντικαταστήσει τον Jens Stoltenberg.
Τα τελευταία εμπόδια για τον διορισμό του νέου επικεφαλής της Συμμαχίας άρθηκαν, όταν κάμφθηκαν οι ενστάσεις της Ουγγαρίας, με τον πρωθυπουργό της Viktor Orban να δίνει τελικά το πράσινο φως στην υποψηφιότητα του Rutte.
Την ίδια στιγμή, η ολλανδική τηλεόραση μεταδίδει ότι η Ρουμανία προτίθεται τελικά να αποσύρει τον δικό της υποψήφιο για τη θέση, τον πρόεδρο της χώρας Klaus Iohannis.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι η ανάδειξη του νέου επικεφαλής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο -κρατώντας τους τύπους- αρκέστηκε στο να αποκαλέσει τον Rutte ως «ισχυρό υποψήφιο».
Δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία διορισμού ή ψηφοφορίας για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ, εντούτοις είθισται να χρειάζεται η ομόφωνη στήριξη και των 32 κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με κάθε είδους ... απαίτηση από τα κράτη μέλη με αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους.

Με τις ... ευλογίες των ΗΠΑ και της Δύσης ο διορισμός του Rutte

Ο Rutte κατάφερε γρήγορα να κερδίσει μεγάλη υποστήριξη από την αρχή της κούρσας, ως ο εκλεκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου εταίρου στο ΝΑΤΟ.
Ακολούθως, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία να δηλώνουν ότι «ψηφίζουν» τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό ως τον επόμενο ηγέτη της Συμμαχίας. 
Ωστόσο, ορισμένες χώρες έθεσαν εμπόδια.
Περίπου 10 χώρες παρέμειναν αναποφάσιστες μέχρι την τελευταία στιγμή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που συμμερίζονταν στρατηγικές ανησυχίες, αλλά δυσκολεύθηκαν να αμφισβητήσουν ανοιχτά τις ΗΠΑ και τον εκλεκτό του Joe Biden για τη θέση.
Για παράδειγμα, μια ιδιωτική επίσκεψη του πρώην Ολλανδού πρωθυπουργού στην Άγκυρα ήταν απαραίτητη για να κατευνάσει ορισμένες ανησυχίες του Tayyip Erdogan.
Αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε άλλωστε μεταξύ του Rutte και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι απαιτήσεις του Viktor Orban - «Καμία εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας»

Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο ήταν η Ουγγαρία.
Ο πρωθυπουργός Orban ανακοίνωσε ότι είχε δύο απαιτήσεις πριν εγκρίνει την υποψηφιότητα του Rutte.
Πρώτα απ 'όλα, ήθελε μια εγγύηση ότι η Ουγγαρία δεν θα χρειαστεί να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Ο Stoltenberg, ο σημερινός Γενικός Γραμματέας, έδωσε αυτή την εγγύηση την περασμένη εβδομάδα.
Η δεύτερη απαίτηση ήταν μια συγγνώμη από τον Rutte για δηλώσεις που έκανε το 2021 σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία για τα LGBTI.
«Στόχος μου είναι να γονατίσω την Ουγγαρία σε αυτό το σημείο», είπε τότε ο Rutte.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρχε θέση για την Ουγγαρία στην ΕΕ εάν η χώρα εισήγαγε έναν τέτοιο νόμο.
Αυτό δεν φαινόταν να πηγαίνει καλά για τον Orban.
Ωστόσο, χθες οι δυο τους είχαν μια συνομιλία στην οποία ο Rutte κλήθηκε να κάμψει τις αντιρρήσεις του Orbán.
Δεν ζητήθηκε συγγνώμη κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τόνισε ο Rutte στη συνέχεια.
Ο Orban επίσης δεν αποκάλυψε τι διημείφθη μεταξύ των δύο ανδρών.
"Για τι; Επειδή γεννήθηκε;", αστειεύτηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να απολογηθεί ο Rutte.
«Δεν χρειάζομαι δικαιολογίες από τον κόσμο», συνέχισε.
Έτσι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμβιβάστηκε με την υπόσχεση του Rutte ότι θα έγραφε ένα γράμμα στο οποίο λίγο εώς πολύ θα παραδεχόταν ότι ότι τα λόγια του «έχουν πονέσει» τη Βουδαπέστη.
Σήμερα, λοιπόν, ο Orbán δημοσίευσε την επίμαχη επιστολή του Rutte στο X.



Σε αυτήν, ο Rutte αποδέχεται ουσιαστικά ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του ως πρωθυπουργού της Ολλανδίας το 2021 οδήγησαν σε δυσαρέσκεια στην Ουγγαρία.
Δεν ζητά μεν συγγνώμη στην επίσημη επιστολή, αλλά αρκείται στο να τονίσει ότι προτεραιότητά του ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα είναι να διατηρήσει την ενότητα και να συμπεριφέρεται σε όλους τους συμμάχους με ίση κατανόηση και σεβασμό.
Λέει επίσης ότι υποστηρίζει το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του Stoltenberg και του Orban, στις οποίες συμφωνήθηκε ότι η Ουγγαρία δεν χρειάζεται να βοηθήσει την Ουκρανία με οικονομική υποστήριξη ή προσωπικό.

Τελευταίο εμπόδιο για τον Rutte ο ... Ρουμάνος πρόεδρος

Επομένως το τελευταίο εμπόδιο ήταν πια η ανθυποψηφιότητα του Klaus Iohannis, προέδρου της Ρουμανίας .
Η Ρουμανία παρουσίασε τον νυν πρόεδρο της ως αντίπαλον δέος στον Rutte, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας εκ μέρους του Ολλανδού.
Ο φόβος των ανώτατων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν ότι η καθυστερημένη είσοδος του Iohannis στην κούρσα θα μπορούσε να διαταράξει την ενότητα της Συμμαχίας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει απειλές από την πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Ως γνωστόν, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επιδιώκουν μια επιθετικότερη προσέγγιση προς τη Ρωσία από αυτή που θεωρούν ότι κομίζει ο Ολλανδός Rutte.
Επιπλέον, επεσήμαιναν την αποτυχία του Rutte να φέρει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών της Ολλανδίας στο στόχο του 2% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε από όλους τους συμμάχους πριν από μια δεκαετία, κάτι που όπως είπαν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε περίπτωση που εκλεγεί ο Trump.
Αυτό προστίθεται στις διμερείς εντάσεις μεταξύ Ολλανδίας και Ρουμανίας, δύο μελών του ΝΑΤΟ που είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κυβέρνηση του Rutte αρνιόταν επί χρόνια την είσοδο του Βουκουρεστίου στο Σένγκεν, επικαλούμενη κινδύνους διαφθοράς και αύξησης της εγκληματικότητας.
Ωστόσο, τα τελευταία νέα, που μεταδίδονται από την ολλανδική κρατική τηλεόραση, καταδεικνύουν ότι χτίστηκαν στιβαρές γέφυρες μεταξύ της Βουδαπέστης και του Άμστερνταμ. 
Οι διαφορές συμβιβάστηκαν και, όπως τονίζουν οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι, ο Ρουμάνος πρόεδρος αναμένεται αργά ή γρήγορα να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάδειξη του Rutte ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Γεράκι» κατά της Ρωσίας ο Rutte - Πιο σκληροπυρηνικός κι από τον ... Stoltenberg

Ως προς το φλέγον ερώτημα, δηλαδή το τι στάση θα ακολουθήσει ο διαφαινόμενος νέος γγ του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, η απάντηση δεν είναι ... «μια από τα ίδια» αλλά ... «ακόμη χειρότερα».
Ενδεικτικά είναι τα πρόσφατα σχόλια του Rutte για την ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας προς την Ουκρανία, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο Rutte δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πρόταση του Ρώσου ηγέτη «ανόητη».
Επισήμανε, μάλιστα, ότι η πρόταση της Μόσχας δείχνει ότι το Κρεμλίνο «βρίσκεται ξεκάθαρα σε πανικό».
Εκτίμησε ως λάθος την απουσία του Ρώσου προέδρου από τη διάσκεψη του Ουκρανου πρόεδρου Zelensky , καθώς όπως είπε ο «μισός ΟΗΕ εκπροσωπείται στην Ελβετία».
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι ο ορισμός του Rutte δεν θα φέρει καμια αλλαγή πολιτικής για το ΝΑΤΟ, κάτι άλλωστε ορίζεται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές σε αυτήν κυβερνήσεις της Ευρώπης.
Τα πρώτα δείγματα γραφής του Rutte καταδεικνύουν, δε, τέτοια αντιρωσική πλειοδοσία, ώστε φαίνεται να υπερβαίνει ακόμα και τον σκληροπυρηνικό Stoltenberg, τον οποίο θα διαδεχθεί στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. 
Και φυσικά, αυτή η διαδοχή δεν θα μπορούσε παρά να ενορχηστρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή με τις εντολές της Ουάσινγκτον. 
Η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων, ως είθισται, έπεται...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης