Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Hollande από Ίδρυμα Τσίπρα: Νίκη Le Pen ξεκλειδώνει ακροδεξιά παντοδυναμία στην ΕΕ - Έρχεται κρίση χρέους

Παρέμβαση Hollande από Ίδρυμα Τσίπρα: Νίκη Le Pen ξεκλειδώνει ακροδεξιά παντοδυναμία στην ΕΕ - Έρχεται κρίση χρέους
Aν τελικά η Γαλλία κυβερνηθεί από την άκρα Δεξιά θα δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία κατά της ΕΕ, τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
Τις ασύμμετρες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανέδειξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Francois Holllande, ο οποίος παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Zoran Zaev.
Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος δεν έδωσε το .. φυσικό «παρών» στην εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών ακριβώς λόγω των πυκνών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα του, και καθώς και ο ίδιος είναι υποψήφιος.
«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται και απ' το μέλλον της Γαλλίας και γι' αυτό απουσιάζω από την αποψινή εκδήλωση», υποστήριξε επί της αρχής.
Παραπέρα, ο Fr. Hollande εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του στην πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως αναφέρθηκε στο επίδικο στη χώρα του.
Αν στη Γαλλία τελικά αποκτήσει την πλειοψηφία η άκρα Δεξιά, τότε το σύνολο της Ευρώπης θα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο γαλλικός λαός, προειδοποίησε και μίλησε για κρίση προϋπολογισμού για την Ευρώπη.

«Έρχεται ακροδεξιά συμμαχία που θα υποσκάψει το μέλλον της ΕΕ»

Η δεύτερη αμφισβήτηση θα είναι αυτή του συμφώνου για τη μετανάστευση εξήγησε ο κ. Hollande και πρόσθεσε ότι η τρίτη συνέπεια θα είναι η αποδέσμευση της Γαλλίας από την ενίσχυση, οικονομική και στρατιωτική, στην Ουκρανία.
«Αυτές οι τρεις συνέπειες θα σημειωθούν άμεσα και θα επηρεάσουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» συνέχισε.
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι αν τελικά η Γαλλία κυβερνηθεί από την άκρα Δεξιά θα δημιουργηθεί μια συμμαχία, όπου κι άλλες χώρες θα βρουν ένα τρόπο να σταματήσουν οι διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται και απ' την έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ».
Αν κερδίσει ο Trump θα αυξηθούν οι δασμοί κάτι που θα επηρεάσει την Ε.Ε. και την οικονομία της, ανέφερε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος.
Τίθεται το ερώτημα: η δημοκρατία στην Ευρώπη είναι αρκετά ανθεκτική και ισχυρή; δεν είμαι τόσο βέβαιος, είπε στη συνέχεια της παρέμβασής του στις εργασίες της Διάσκεψης.
Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν αμυντικές πολιτικές, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν πειστεί, ελπίζω να έχουν πειστεί για την ανάγκη να έχουμε κοινή αμυντική πολιτική, τόνισε κάνοντας αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Fr. Hollande μίλησε και για την κλιματική κρίση, ενώ υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή λόγω των έκτακτων συνθηκών πρέπει να μάθουμε να συνασπιζόμαστε».

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν διστάσαμε το αναγκαίο για τους λαούς μας, αψηφώντας το πολιτικό κόστος

Μαζί με τον Zoran Zaev «δε διστάσαμε το αναγκαίο για τους λαούς μας, να το κάνουμε πράξη αψηφώντας το πολιτικό κόστος», δήλωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
«Ίσως θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί ένα παγκόσμιο φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι «ως προς τα Βαλκάνια, επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Τονίσθηκε ότι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’ αυτό, είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας. Και αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας – για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους πολέμους της Ουκρανίας και της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά ως προς το Παλαιστινιακό και το Ουκρανικό, η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά, πρώτα από όλα για τους αυτονόητους ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και επειδή η συνέχεια αυτών των συγκρούσεων θα έχει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ».
«Στη Γάζα το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Hamas από όλους μας, δεν μπορεί επουδενί να αποτελεί λευκή επιταγή για τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστίνιων αμάχων και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή».
«Και όσο η ΕΕ δεν δρα πιο δυναμικά στη Γάζα, τόσο θα ενισχύεται -και δικαίως- η κατηγορία του Παγκόσμιου Νότου και των απανταχού δημοκρατικών πολιτών για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός, να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του».
Όσον αφορά στο ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Το μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε λογική παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και αναθεωρητισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει, στο πλαίσιο των αξιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης».
«Από εκεί και πέρα όμως, είναι ακατανόητο η ΕΕ να μην επενδύει στον διπλωματικό, μεσολαβητικό της ρόλο για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί θετικό βήμα η πρωτοβουλία στην Ελβετία, αλλά δεν αρκεί».
«Είναι αναγκαία μια μόνιμη κατάπαυση πυρός που θα τερματίζει αυτήν την ανείπωτη αιματοχυσία, χωρίς να αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της εισβολής. Και θα δίνει μια Ευρωπαϊκή προοπτική στον Ουκρανικό λαό, αποκλείοντας όμως ρητώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.
«Ως προς την Ευρώπη συνολικά, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο κάποιες επιμέρους σκέψεις. Το ερώτημα “πού βαδίζουμε” αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαικής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου.
«Η αντιπολιτική και η ακροδεξιά ενισχύονται. Οι κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις αποδυναμώνονται και οι τάσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για στροφή στα δεξιά ενισχύονται ακόμα περισσότερο» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οφείλουμε να αναστοχαστούμε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης