Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η Fed οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, πρέπει να μειώσει τα επιτόκια

El-Erian: Η Fed οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, πρέπει να μειώσει τα επιτόκια
Ο El-Erian έχει επανειλημμένα επισημάνει την υπερβολική εξάρτηση της τράπεζας από τα δεδομένα
Η αναστολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη μείωση των επιτοκίων μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ, έγραψε ο Mohamed El-Erian σε άρθρο για τους Financial Times.
Το να φτάσουμε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων νωρίτερα παρά αργότερα είναι απαραίτητο εάν η κεντρική τράπεζα θέλει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ύφεσης, είπε ο διάσημος οικονομολόγος.
Αντίθετα, η Fed συνέχισε να επιμένει στην καθυστέρηση, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι θα πρέπει να ακολουθήσει έναν πολύ πιο επιθετικό κύκλο περικοπών στην πορεία.
«Εάν, αυτή τη φορά, η Fed αναγκαστεί σε έναν μεγάλο κύκλο περικοπών λόγω καθυστερημένης εκκίνησης και επιταχυνόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών αδυναμιών, θα πρέπει επίσης να καταλήξει σε περικοπές περισσότερο από όσο χρειάζεται βάσει μακροπρόθεσμων συνθηκών», δήλωσε ο El-Erian.
Αυτό είναι παρόμοιο με το λάθος πολιτικής της Fed το 2021, όταν οι αξιωματούχοι διέκοψαν την αύξηση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός μετά την πανδημία εκτινάχθηκε.
Ωστόσο, το επιχείρημά τους ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός» αποδείχθηκε λανθασμένος και τα επιτόκια αυστηροποιήθηκαν.
Σύμφωνα με τον El-Erian, η πολιτική ξεπέρασε «εκτεθειμένους θύλακες οικονομικής ευπάθειας και, διεθνώς, τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές άλλες χώρες».
Αυτή τη φορά, οι αξιωματούχοι της Fed θέλουν να δουν περισσότερα αποπληθωριστικά δεδομένα πριν μειώσουν τα επιτόκια.
Το επιχείρημα λέει ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάκαμψη του πληθωρισμού. ενάντια σε μια επιβράδυνση της οικονομίας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια στασιμοπληθωριστική σπείρα.
Ωστόσο, ο El-Erian έχει επανειλημμένα επισημάνει την υπερβολική εξάρτηση της τράπεζας από τα δεδομένα και σημείωσε ότι το καθεστώς των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημιουργεί και βαθαίνει ευπάθειες στην οικονομία.
Περιλαμβάνονται οι διαβρωμένοι ισολογισμοί μεταξύ των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων, παράλληλα με το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε ότι το σχέδιο της Fed για περικοπές μόνο μία φορά τον Δεκέμβριο ήταν πολύ αργά και θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβράδυνση της οικονομίας περισσότερο από όσο θα έπρεπε.
Ο El-Erian βλέπει τον κίνδυνο ύφεσης στο 35%.
«Κατά τη γνώμη μου, «πολύ αργά» είναι αυτό που αντικατοπτρίστηκε στο πρόσφατο SEP ή dot plot», είπε, αναφερόμενος στην Περίληψη των Οικονομικών Προβολών της Fed.
«Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι καθυστερημένες επιπτώσεις της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων θα ήταν ακόμη πιο δύσκολες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης