Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωβουλή: Μετά την ήττα από τη Le Pen ο Macron κατατροπώθηκε και από τη ... Meloni - Τέταρτο και καταϊδρωμένο το Renew

Ευρωβουλή: Μετά την ήττα από τη Le Pen ο Macron κατατροπώθηκε και από τη ... Meloni - Τέταρτο και καταϊδρωμένο το Renew
Στις τάξεις του ECR εντάσσονται πέντε βουλευτές από το ρουμανικό δεξιό κόμμα AUR και η Marion Maréchal και το καθιστούν τρίτη δύναμη στην Ευρωβουλή
Η παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στην οποία κυριαρχούν οι Fratelli d'Italia της Meloni ανακοίνωσε 11 νέα μέλη, ρίχνοντας στην τέταρτη θέση των δυνάμεων της Ευρωβουλής το Renew του Emmanuel Macron.
Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), που αποτελούνται κυρίως από ευρωσκεπτικιστικά δεξιά κόμματα, έχουν τώρα 83 μέλη, αναφέρει η Ευρωομάδα σε δελτίο τύπου.
Το Renew, το οποίο αποτελεί μέρος του τρέχοντος κυβερνητικού μπλοκ από κοινού με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Σοσιαλιστές, μετράει πλέον 80 ευρωβουλευτές.
Ωστόσο, το Renew βρίσκεται σε συνομιλίες με τους πέντε ευρωβουλευτές του Volt και ενδέχεται να ανακοινώσει νέα μέλη ήδη από την Πέμπτη πρωί.
Το ECR στο οποίο ηγεμονεύει η προσέγγιση της Meloni αυτοτοποθετείται ως «εποικοδομητική κεντροδεξιά δύναμη» και περιλαμβάνει πολιτικούς από τη μετριοπαθή δεξιά, όπως το Δημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα του Τσέχου πρωθυπουργού Petr Fiala, έως και την άκρα δεξιά του ευρωπαϊκού κομματικού φάσματος, όπως το ισπανικό κόμμα Vox.
Πλέον στις τάξεις του εντάσσονται πέντε βουλευτές από το ρουμανικό δεξιό κόμμα AUR και η Marion Maréchal, ανιψιά της Marine Le Pen, η οποία αποχώρησε από το κόμμα Reconquest του γαλλικού οπαδού Éric Zemmour με αρκετούς άλλους νέους ευρωβουλευτές.

Καταρρέει σε όλα τα μέτωπα ο Macron

Το ECR ήταν για τελευταία φορά η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του 2014, οπότε και πήραν ισχυρή ώθηση εξαιτίας της ένταξης των Βρετανών Τόρηδων.
Οι επτά Ευρωομάδες βρίσκονται σε κατάσταση ρευστότητας μετά τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς ανταγωνίζονται για να ενισχύσουν τις τάξεις τους και να αυξήσουν την επιρροή τους προσελκύοντας νέα μέλη.
Βέβαια, ο Sandro Gozi, κορυφαίος ευρωβουλευτής του Renew, επιδίωξε να υποβαθμίσει την επιτυχία ECR, δια της οποίας οι δυνάμεις του Macron βρέθηκαν πια στην τέταρτη θέση.
«Νομίζω ότι η βούληση δημιουργίας μιας νέας φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew είναι πολύ ξεκάθαρη», τόνισε σχετικά.
Ωστόσο, ένας άλλος εκπρόσωπος του Renew αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη στο Politico.
Η οπισθοχώρηση στην τέταρτη θέση είναι ένα άβολο ορόσημο για το Renew που αγωνίζεται να διατηρήσει την επιρροή του στις Βρυξέλλες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΕ, βυθίζοντας τη χώρα του στο πολιτικό χάος.
Επιπλέον, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας Mark Rutte, που βρίσκεται στο Renew, εισέρχεται σε κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders και άλλες δύο ήσσονες δεξιές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης