Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ανοδικά λόγω ΤΕΝΕΡΓ αλλά με προσοχή μετά τη νέα έκτακτη φορολογία στις πετρελαϊκές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ανοδικά λόγω ΤΕΝΕΡΓ αλλά με προσοχή μετά τη νέα έκτακτη φορολογία στις πετρελαϊκές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Επιτέλους ανακοινώθηκε το deal και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πούλησε στα 20 ευρώ ανά μετοχή την Τέρνα Ενεργειακή. Όπως έχει γράψει αναλυτικά η στήλη, η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί είναι σημαντική και μεγάλοι διαχειριστές εκτιμούν ότι όλη θα ξαναμπεί στο σύστημα. Εκτός βασικών μετόχων εννοείται αν και κάποιοι ίσως βάλουν ένα μέρος. Αυτή είναι μία πολύ δυνατή εξέλιξη που σταδιακά θα βοηθήσει το χρηματιστήριο.

Από την άλλη εκεί που είχαμε μία εξαιρετική είδηση, βγαίνει η κυβέρνηση και ξαναβάζει φόρο στις πετρελαϊκές. Απίστευτο! Προφανώς ούτε αυτή η κυβέρνηση ξέρει τι σημαίνει κόβω κόστη. Μόνο φόρους ξέρει να βάζει. Δεν υπάρχουν! Το ανέκδοτο βέβαια είναι ο «μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί»!! Έτσι ενώ είχαμε δυνατότητες για υψηλότερα, η αρνητική είδηση θα μας φρενάρει λίγο. Με άνοδο πάντως άνοιξε το Χ.Α. και πάει να βελτιώσει περαιτέρω την τεχνική εικόνα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με υψηλό όγκο και στα 19,30 ευρώ άνοιξε η μετοχή.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αντλεί πολύτιμη ρευστότητα και θα εστιάσει στα μεγάλα projects που έχει. Με άνοδο 0,96% και στα 16,80 ευρώ. Η αποτίμηση των 1,7 δισ. ευρώ είναι χαμηλή σύμφωνα με εκθέσεις αναλυτών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οφέλη περιμένουν οι αναλυτές για τις τράπεζες από το deal καθώς θα το χρηματοδοτήσουν. Eurobank και Εθνική εξακολουθούν να ξεχωρίζουν. Έχουν δείξει άλλη εικόνα στο ταμπλό στις τελευταίες συνεδριάσεις σε σύγκριση με τις άλλες δύο συστημικές, οι οποίες σήμερα προσπαθούν να κινηθούν υψηλότερα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής δίνει αποτίμηση πλέον για τις εταιρείες του κλάδου. Εταιρική αξία 3,2 δισ. ευρώ δίνει το deal για την ΤΕΝΕΡΓ η οποία είχε EBITDA το 2023 178,4 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο. Αυτό μας κάνει δείκτη EV/EBITDA 18 φορές περίπου. Η ΔΕΗ για παράδειγμα ήδη κινείται με καλή άνοδο 1,4%.

ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ: Απίστευτα αρνητική η επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας. Ναι, τα κέρδη είναι μεγάλα, αλλά αυτή η χώρα κάποτε θα πρέπει να μάθει να μειώνει κόστη και να μην τα παίρνει με το έτσι θέλω, αλλάζοντας θέση από το βράδυ έως το πρωί. Απώλειες 2,27% για τη Motor Oil που είναι στα 25 ευρώ και απώλειες 1% για ΕΛΠΕ που είναι στα 8,10 ευρώ.

FTSE: Αύριο είναι η τελευταία μέρα της Quest στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ θα υπάρξει και rebalancing για τις αλλαγές στους δείκτες FTSE Russell. Αναμένεται επομένως αύξηση του τζίρου. Λογικά θα πρέπει να αναμένουμε και έξοδος της ΤΕΝΕΡΓ από τους δείκτες κάποια στιγμή. Υπενθυμίζεται πως το Αεροδρόμιο Αθηνών θα εισέλθει στον FTSE 25 και θα πάρει τη θέση της Quest.

Q&R: Ανοδικά μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών και τις εξηγήσεις που έδωσε η διοίκηση μετά τα πήγαινε-έλα των θεμάτων της γενικής συνέλευσης. Θυμίζουμε πως ένας εκ των βασικών μετόχων (των παλιών) ήταν και πάλι πωλητής.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για την πορεία του πενταμήνου και τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, βρίσκει στήριξη η μετοχή και προσπαθεί να βγάλει αντίδραση. Στα 3560 ευρώ και στο +1,86%

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης