Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριστική απόφαση - Δεν εντάσσονται στο ECR οι 10 ευρωβουλευτές του Orban – Προτιμήθηκαν οι 5 του ριζοσπαστικού ρουμανικού AUR

Οριστική απόφαση - Δεν εντάσσονται στο ECR οι 10 ευρωβουλευτές του Orban – Προτιμήθηκαν οι 5 του ριζοσπαστικού ρουμανικού AUR
Μια επιλογή για το Fidesz θα ήταν να ενταχθεί με την ταυτότητα και τη δημοκρατία (ID)
Σχετικά Άρθρα

Η Συμμαχία της Ένωσης Ρουμάνων (AUR), που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, έγινε δεκτή στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η AUR εισέρχεται με πέντε ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές του ΕΚ.
«Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε μαζί με τους πολιτικούς μας φίλους από την Ιταλία, την Πολωνία και πολλές άλλες χώρες στην τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Claudiu Tarziu, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος AUR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ως εθνικο-συντηρητικό κόμμα, το AUR ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο χάος και τη φρίκη που η ριζοσπαστική αριστερά εξαπλώνει σε όλο τον κόσμο».
Το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán, το Fidesz, το οποίο κέρδισε 10 έδρες, δήλωσε ότι ως εκ τούτου δεν θα επιδιώξει πλέον να ενταχθεί στο ECR.
Το AUR και το Fidesz έχουν εδώ και καιρό κακές σχέσεις όσον αφορά εδαφικά ζητήματα, όπως η Τρανσυλβανία.
Αυτό το τμήμα της Ρουμανίας έχει έντονη ουγγρική κουλτούρα – ανήκε στην Ουγγαρία πριν η Συνθήκη του Τριανόν του 1920 χωρίσει τη χώρα σε διάφορες περιοχές.
Μια άλλη περιοχή έντασης είναι η Υπερκαρπαθία, η οποία είναι πλέον επίσημα ουκρανικό έδαφος, αν και πολιτισμικά έχει επίσης ισχυρή ουγγρική επιρροή.
Η AUR έχει κάνει «ορισμένα σχόλια εχθρικά προς την ουγγρική κοινότητα στη Ρουμανία», ανέφεραν ανεξάρτητες πηγές προσκείμενες στο Fidesz.
«Η AUR είναι άκρως ρουμανική εθνικιστική και αυτό συνεπάγεται ότι δεν τρέφει συμπάθεια για τις ουγγρικές μειονότητες και τα γλωσσικά δικαιώματα».
Αυτό έχει εξοργίσει τη Βουδαπέστη, δεδομένης της σημασίας που αποδίδει στη διατήρηση του πολιτισμού, της ταυτότητας και της γλώσσας της εκεί.

Θα επιλέξουν τη Le Pen;

Η AUR αντέκρουσε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι θεωρεί τέτοιες επιθέσεις «προπαγάνδα κατά της AUR».
«Πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο;», προσθέτουν στελέχη του κόμματος.
Ο Zoltan Kovacs, υφυπουργός διεθνούς επικοινωνίας της Ουγγαρίας, δήλωσε στο X:
«Το ρουμανικό κόμμα AUR, γνωστό για την ακραία αντιουγγρική του στάση, προσχώρησε στην ομάδα ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Το Fidesz δεν θα μοιραστεί ποτέ μια παράταξη με ένα τέτοιο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!»
Μια επιλογή για το Fidesz θα ήταν να ενταχθεί με την ταυτότητα και τη δημοκρατία (ID), με επικεφαλής τον Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης