Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δύσκολη νύχτα με πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα: Νεκρός 55χρονος στην Ηλεία, τιτάνιες προσπάθειες από την Πυροσβεστική

Δύσκολη νύχτα με πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα: Νεκρός 55χρονος στην Ηλεία, τιτάνιες προσπάθειες από την Πυροσβεστική
Κάθε καλοκαίρι, ίδιο επεισόδιο

(Συνεχές update) Δεκάδες πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει σήμερα Παρασκευή (21/6) σε όλη τη χώρα, προμηνύοντας ένα ακόμη πολύ δύσκολο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε ένας 55χρονος στη Μυρτιά, που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξκίνησε στο Αλποχώρι Ηλείας. Παράλληλα, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματία που μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με τραύμα στο κεφάλι. Επίσης, στο νοσοκομείο Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης, όπου δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.
Ο δήμαρχος Ευρυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής δήλωσε ότι έχουν καεί σπίτια και στάβλοι.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής έκανε λόγο για εμπρησμό, αναφερόμενος στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της Ηλείας. «Ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί» είπε, μιλώντας στο Open. Μάλιστα, μίλησε για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους.
«Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, έχουν κοπάσει οι άνεμοι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελείωσε το κακό, που άφησε πίσω του έναν νεκρό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι αιτίες του θανάτου του δεν έχουν διευκρινιστεί.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής,
αυτή την ώρα είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς: σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.
Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες, ενώ 26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας. Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.
«Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.
Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας», αναφέρει η Πυροσβεστική.

Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Ηλεία

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.
Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή, δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.
Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.
Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.
Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη» μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Πυρκαγιά στο Παρανέστι Δράμας – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής (21/6) σε δασική έκταση στο Παρανέστι Δράμας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Τί έγραφε το BankingNews νωρίτερα, έως και το απόγευμα της Παρασκευής 21/6: 
Όπως ανέφερε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάνης, οι φωτιές σε Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Λιβαδειά και Θήβα είναι δύσκολες και «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα» – κατά περιπτώσεις πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν ακόμα και τα 95 χλμ την ώρα καθιστώντας δύσκολη τη συνδρομή των εναέριων μέσων.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη.
Οι φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε Μαύρο Λιθάρι και Δροσοπηγή ελέγχθηκαν. Νωρίτερα είχε ηχήσει «112» στην περιοχή Αναβύσσου και Σαρωνίδας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν προς Γλυφάδα, ενώ είχε κλείσει τμήμα της Αθηνών – Σουνίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στις 16:00, πριν ξεσπάσουν τα νέα πύρινα μέτωπα: 
-Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη. Επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα. Η φωτιά θεωρείται δύσκολη και οι φλόγες είναι κοντά σε σπίτια.
-Στα Διβαράτα της Κεφαλονιάς οι φλόγες μαίνονται σε δασική έκταση πάνω στο βουνό – επιχειρούν 25 πυροσβέστες, 8 οχήματα και 5 αεροσκάφη.
-Μαίνεται φωτιά στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας – νωρίτερα εστάλησαν δύο μηνύματα από το «112» για εκκενώσεις: Από Αγία Βαρβάρα προς Κάλφα και από Ράχη Αχαΐας προς Σκούρα. Στην περιοχή επιχειρούν 76 πυροσβέστες, 27 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
-Στην πυρκαγιά της Αργολίδας επιχειρούν 54 πυροσβέστες, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
-Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιά στην Αρκαδία, όπου και εστάλη μήνυμα από το 112.
-Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Κερατέα και στην Κηφισιά, κοντά στο εργοστάσιο που είχε καεί πριν από μερικές μέρες.

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Χρήστο Λαμπρόπουλο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η «φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χορέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα».
Την κατάσβεση της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 16 οχήματα 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Μετέπειτα
, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Αμφιθέα Λάρισας. Μάλιστα, ήχησε και το 112 καλώντας σε ετοιμότητα τους κατοίκους. Στο σημείο έσπευσαν Δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε επίσης περίπου στις 18:00 στην περιοχή της Παλλήνης, στην Αττική. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε άμεσα και δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή.





Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του 112 μετά από προσωρινή βλάβη

Προσωρινή βλάβη υπέστη η υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας η λειτουργία του 112 αποκαταστάθηκε πριν λίγο και η βλάβη οφειλόταν σε πρόβλημα στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βλάβης ζητήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δημοσιεύουν τα προειδοποιητικά μηνύματα προς κατοίκους περιοχών σε Αχαΐα, Αργολίδα και Ηλεία που αφορούσαν απομακρύνσεις από οικισμούς που είναι κοντά σε πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 


Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας

Σε επιφυλακή ανεξαρτήτως εφημεριών έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας, κατόπιν εντολής της 6ης ΥΠΕ.
Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

ΓΓΠΠ: Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Αργολίδα, Βοιωτία και Εύβοια το Σάββατο 22/6

Σε επιφυλακή για την εκδήλωση πυρκαγιών θα είναι για μια ακόμη ημέρα όλη η χώρα, με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας να εντάσσει σε κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλός) τρεις Περιφέρειες.
Η ΓΓΠΠ (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
Αναλυτικά:
240622_2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης