Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν ξεκινά πρόσθετη έρευνα μη συμμόρφωσης κατά της Apple

Η Κομισιόν ξεκινά πρόσθετη έρευνα μη συμμόρφωσης κατά της Apple
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε σήμερα την Apple, σχετικά με την προκαταρκτική της άποψη, ότι οι κανόνες της για το App Store παραβιάζουν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ανοίγοντας το δρόμο σε ένα τεράστιο πρόστιμο.
Η προκαταρκτική έρευνα της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το App Store "εμποδίζει τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε εναλλακτικά κανάλια διανομής για προσφορές και περιεχόμενο".
Επιπλέον, η Επιτροπή άνοιξε μια νέα διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι νέες συμβατικές της απαιτήσεις για προγραμματιστές εφαρμογών και καταστήματα εφαρμογών τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του νέου "Core Technology Fee" της Apple, δεν διασφαλίζουν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Apple σύμφωνα με το DMA.
Η Magrete Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: "Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την αποτελεσματική επιβολή του DMA: έχουμε στείλει προκαταρκτικά ευρήματα στην Apple.
Η προκαταρκτική μας θέση είναι ότι η Apple δεν επιτρέπει πλήρως το σύστημα κατεύθυνσης (steering)." Το "steering" είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών εξαρτώνται λιγότερο από τα καταστήματα εφαρμογών των ψηφιακών κολοσσών - των λεγόμενων "πυλωρών" (gatekeepers)- και για να έχουν οι καταναλωτές καλύτερες προσφορές.
Η Vestager τονίζει επίσης, ότι η Επιτροπή έχει " κινήσει διαδικασίες κατά της Apple σε σχέση με το λεγόμενο τέλος βασικής τεχνολογίας και με διάφορους κανόνες για την άδεια καταστημάτων εφαρμογών τρίτων και την παράπλευρη φόρτωση.
Η κοινότητα των προγραμματιστών και οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στο App Store.
Θα διερευνήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι η Apple δεν υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες".
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Bretton, δήλωσε: "Σήμερα λαμβάνουμε περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η Apple συμμορφώνεται με τους κανόνες DMA. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι κανόνες του AppStore που δεν επιτρέπουν στους προγραμματιστές εφαρμογών να επικοινωνούν ελεύθερα με τους δικούς τους χρήστες, παραβιάζουν το DMA. Ανοίγουμε επίσης μια νέα υπόθεση σε σχέση με τους νέους επιχειρηματικούς όρους της Apple για το iOS.
Με την επιφύλαξη του δικαιώματος υπεράσπισης της Apple, είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε την εργαλειοθήκη DMA για να ανοίξουμε επιτέλους πραγματικές ευκαιρίες για καινοτόμους και για καταναλωτές".
Σε περίπτωση παράβασης, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών.
Τέτοια πρόστιμα μπορούν να ανέλθουν έως και 20% σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων.
Η Apple έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά της υπεράσπισης εξετάζοντας τα έγγραφα στον φάκελο έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματά της.
Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προκαταρκτικές απόψεις της Επιτροπής, θα εκδοθεί απόφαση μη συμμόρφωσης εντός 12 μηνών από την έναρξη της διαδικασίας στις 25 Μαρτίου 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης