Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απελευθερώνεται ο Julian Assange των WikiLeaks – Κατέληξε σε συμφωνία με τους Αμερικάνους εισαγγελείς

Απελευθερώνεται ο Julian Assange των WikiLeaks – Κατέληξε σε συμφωνία με τους Αμερικάνους εισαγγελείς
Ο Assange συμφώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να δηλώσει ένοχος για την κατηγορία συνωμοσίας
Σε συμφωνία με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέληξε ο Julian Assange ώστε να δώσει τέλος στο μακροχρόνιο νομικό έπος του ιδρυτή του WikiLeaks σχετικά με τα έγγραφα που διέρρευσαν.
Πλέον, είναι ανοιχτός ο δρόμος της απελευθέρωσης μετά από χρόνια φυλάκισης και εγκλεισμού.
Ο Assange συμφώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να δηλώσει ένοχος για την κατηγορία συνωμοσίας σχετικά με την απόκτηση και τη διάδοση απόρρητων πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα των ΗΠΑ, σε σχέση με αυτό που οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως έναν από τους μεγαλύτερους συμβιβασμούς για διαβαθμισμένο υλικό στην ιστορία της χώρας.
Έχει προγραμματιστεί να υποβάλει την αίτησή του το πρωί της Τετάρτης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Saipan, το οποίο είναι μέρος των Northern Mariana Islands, μιας αμερικανικής κοινοπολιτείας βόρεια του Γκουάμ.
Η ποινή έχει οριστεί να γίνει αμέσως μετά την υποβολή της ένστασης.
Ο Assange έχει ήδη εκτίσει 62 μήνες στη φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου και οι εισαγγελείς δεν ζητούν επιπλέον φυλάκιση.
Το δικαστήριο Saipan επιλέχθηκε επειδή ο Assange αρνήθηκε να διεξαγάγει διαδικασίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Είναι επίσης πιο κοντά στη χώρα καταγωγής του, την Αυστραλία, όπου αναμένεται να μεταβεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με επιστολή των εισαγγελέων προς το δικαστήριο.

Η ανακοίνωση του WikiLeaks

Το WikiLeaks ανέφερε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Assange είχε αποφυλακιστεί από το Belmarsh, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο, και είχε ήδη φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού του επιβλήθηκε εγγύηση.
Η συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης «δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επίσημα», είπε ο οργανισμός, και περισσότερες πληροφορίες θα παρασχεθούν καθώς ο Assange «επιστρέφει στην Αυστραλία».
«Ο Julian Assange είναι ελεύθερος», ανέφερε το WikiLeaks, προσθέτοντας ότι «πλήρωσε βαριά» για τη δημοσίευση εγγράφων για «κυβερνητική διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η συμφωνία στοχεύει να επιλύσει μια αξιοσημείωτη αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Assange, του αμφιλεγόμενου υπέρμαχου της κυβερνητικής διαφάνειας που υπήρξε ένας από τους πιο υψηλού προφίλ και διχαστικούς κατηγορούμενους και του οποίου τα νομικά προβλήματα έχουν καλύψει πολλές χώρες.
Ο Assange ίδρυσε το WikiLeaks το 2006 ως πλατφόρμα για να μοιράζεται υλικό που διέρρευσε, ρίχνοντας αυτό που πίστευε ότι ήταν απαραίτητο φως σε μυστικούς και ισχυρούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και εταιρειών.
Το 2010 ο ιστότοπος δημοσίευσε μια δέσμη στρατιωτικών και μυστικών εγγράφων που διέρρευσε η Chelsea Manning, η πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, η οποία, ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ, αντέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία στρατιωτικών συμβάντων και περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Το WikiLeaks απέσπασε διεθνή έπαινο για όσα είχε αποκαλύψει σχετικά με τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε μέρη όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ωστόσο, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι παραβίασε το νόμο και έθετε σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια των ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης