Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin (Πρόεδρος Ρωσίας): Ο ρωσικός στρατός ξεκινάει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς με πυρηνικά

Putin (Πρόεδρος Ρωσίας): Ο ρωσικός στρατός ξεκινάει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς με πυρηνικά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στο INF την 1η Φεβρουαρίου 2019 και αποχώρησαν από τη συνθήκη στις 2 Αυγούστου 2019, λόγω ρωσικών παραβιάσεων της συνθήκης με την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την ανάπτυξη του μέσου βεληνεκούς 9M729 (SSC-8) πυραύλου και η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στο INF ως απάντηση στις 2 Φεβρουαρίου 2019
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin διέταξε στις 28 Ιουνίου την παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς με πυρηνική ικανότητα,  μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) το 2019.
Ο Putin παρευρέθηκε σε μια συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε δεσμευτεί να τηρήσει τις διατάξεις του INF κατά της παραγωγής ή ανάπτυξης πυραύλων εδάφους μέσου βεληνεκούς έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν αυτές τις διατάξεις και ότι η Ρωσία πρέπει τώρα επίσης να παράγει και να αναπτύξει τέτοια συστήματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στο INF την 1η Φεβρουαρίου 2019 και αποχώρησαν από τη συνθήκη στις 2 Αυγούστου 2019, λόγω ρωσικών παραβιάσεων της συνθήκης με την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την ανάπτυξη του μέσου βεληνεκούς 9M729 (SSC-8) πυραύλου και η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στο INF ως απάντηση στις 2 Φεβρουαρίου 2019.
O Putin ανέφερε συγκεκριμένα δύο διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ το 2024, μια με τις Φιλιππίνες στη Βόρεια Λουζόν των Φιλιππίνων στις 11 Απριλίου και μια δεύτερη με τη Δανία κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας στις 3-5 Μαΐου.
Και οι δύο αυτές ασκήσεις των ΗΠΑ περιελάμβαναν έναν εκτοξευτή Typhon Medium Range Capability (MRC), για τον οποίο οι ΗΠΑ καθορίζουν ότι μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους SM-6 και Tomahawk.
Οι πύραυλοι SM-6 έχουν μέγιστο βεληνεκές 370 χιλιόμετρα, ενώ οι Tomahawks έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 2.500 χιλιόμετρα
Το νησί Bornholm απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τη δυτικότερη ακτή της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ και περίπου 1.400 χιλιόμετρα από τη Ρωσία.
Ο Έκτος Στόλος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η άσκηση του νησιού Bornholm περιλάμβανε τη μεταφορά του εκτοξευτήρα Typhon από ξηρά σε ακτή ως μέρος των προβών προστασίας συνοδείας, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι ασκήσεις πιθανότατα περιλάμβαναν όπλα μικρότερης εμβέλειας.
Η περιοχή των ρωσικών συνόρων που βρίσκεται πιο κοντά στις Φιλιππίνες –η περιοχή νοτιοδυτικά του Βλαδιβοστόκ– απέχει περίπου 2.800 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Λουζόν, εκτός εμβέλειας των πυραύλων Tomahawk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης