Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατέρρευσαν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι μπήκαν σε Toretsk, Chasiv Yar, χάος δυτικά της Avdiivka – Το S-350 Vityaz έκανε κάτι τρομερό

Κατέρρευσαν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι μπήκαν σε Toretsk, Chasiv Yar, χάος δυτικά της Avdiivka – Το S-350 Vityaz έκανε κάτι τρομερό
Ο Ουκρανικός στρατός σχηματίζει 10 νέες Ταξιαρχίες, είναι απροετοίμαστες, κακώς εξοπλισμένες και χείριστα εκπαιδευμένες - Το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz έπληξε ταυτόχρονα 12 πυραύλους HIMARS MLRS… σε 8 δευτερόλεπτα
(upd25) Η πανίσχυρη Ρωσική πολεμική μηχανή κατάφερε να διασπάσει κρίσιμες αμυντικές γραμμές στο Donbass οδηγώντας σε κατάρρευση τον ουκρανικό στρατό.
Έχουν συμβεί τα εξής νέα γεγονότα…
Οι Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Chasiv Yar είναι γεγονός… μπήκαν στα ανατολικά του Toretsk, ενώ δυτικά της Avdiivka καταγράφεται χάος, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει μια τεράστια… τρύπα στην άμυνα των Ουκρανών που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Το πιο σημαντικό ακόμη, οι Ρώσοι ξεκόλλησαν από το Vuhledar ή Ugledar και πλησιάζουν επικίνδυνα την πόλη ενώ και στην Zaporizhia συνεχίζεται η προέλαση…
Την ίδια στιγμή ο ρώσος Πρόεδρος Putin… προβαίνει σε κίνηση ματ, προτείνει να δημιουργεί ένα νέο ευρασιατικό σύστημα ασφαλείας, ένα αντίπαλο ΝΑΤΟ δηλαδή που θα αφορά τις χώρες της ευρασίας…
Εν τω μεταξύ το Forbes υποστηρίζει ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προκάλεσαν απαράδεκτες ζημιές στην αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας…
Ένα επίσης πρωτοφανές στοιχείο είναι ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz έκανε κάτι τρομερό, κατέστρεψε ταυτόχρονα 12 πυραύλους HIMARS.

Putin: Πραγματικότητα ο πολυπολικός κόσμος - Βασικοί πυλώνες BRICS και SCO – Οι ΗΠΑ φταίνε για την Ουκρανία

Ο πολυπολικός κόσμος είναι μια αμετάκλητη πραγματικότητα υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιείται στην Αστάνα, του Καζακστάν.
«Οι αλλαγές στην παγκόσμια τάξη συμβαίνουν γρήγορα και αμετάκλητα..
Στις σημερινές συνθήκες, όταν λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως ραγδαίες και μη αναστρέψιμες αλλαγές, η ενεργή προληπτική θέση της SCO στις διεθνείς σχέσεις είναι χωρίς καμία αμφιβολία ζητούμενο.
Ο πολυπολικός κόσμος είναι ήδη πραγματικότητα» τόνισε ο Putin.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μαζί με τους BRICS, είναι οι βασικοί πυλώνες της αναδυόμενης νέας παγκόσμιας τάξης.
Είναι αυτοί οι οργανισμοί και ενώσεις που λειτουργούν ως ισχυρή ατμομηχανή για τις διαδικασίες της παγκόσμιας ανάπτυξης και την εγκαθίδρυση της πραγματικής πολυπολικότητας» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Όπως είπε ο Putin, «ο κύκλος των κρατών που υποστηρίζουν μια δίκαιη παγκόσμια τάξη και είναι έτοιμα να υπερασπιστούν αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματά τους και να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές αξίες διευρύνεται».
«Νέα κέντρα εξουσίας και οικονομικής ανάπτυξης αναδύονται και ενισχύονται» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «για την παγκόσμια ενότητα για μια δίκαιη ειρήνη και αρμονία» ένα βήμα προς την πολυπολικότητα.
«Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει ξεκάθαρα στην ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον τομέα της σταθερότητας και της ασφάλειας, κυρίως στην κοινή περιοχή της Ευρασίας» υπογράμμισε ο Putin, κάνοντας λόγο για μέτρα που θα εγγυώνται συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, ανεξαρτήτως πολιτικού και οικονομικού συστήματος ή συγκεκριμένη θρησκείας ή δόγματος ή πολιτιστικών χαρακτηριστικών.
Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, o Putin υποστήριξε ότι αυτή προέκυψε λόγω της «απολύτως ασυνήθιστης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τους δορυφόρους τους».
Επιπλέον, υπογράμμισε πως το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει η Ρωσία, θα επιτρέψει τον άμεσο τερματισμό των μαχών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Putin: Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία θα αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα ευρωατλαντικά μοντέλα

Επίσης, ο Putin τόνισε ότι η νέα αρχιτεκτονική για τη συνεργασία και στην ασφάλεια στην Ευρασία έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα ευρωατλαντικά μοντέλα.
«Εξ ου και η πρωτοβουλία της Ρωσίας να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική συνεργασίας, αδιαίρετης ασφάλειας και ανάπτυξης στην Ευρασία, σχεδιασμένη να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα ευρωκεντρικά και ευρωατλαντικά μοντέλα, τα οποία παρείχαν μόνο μονομερή πλεονεκτήματα σε ορισμένες χώρες.
Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά σε τι έχει οδηγήσει μια τέτοια παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Δηλαδή ένας αυξανόμενος αριθμός κρίσεων σε όλο τον κόσμο, με την ουκρανική κρίση να είναι μία από αυτές» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το αντι-ΝΑΤΟ - Η δημιουργία ενός νέου ευρασιατικού συστήματος ασφαλείας θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του SCO

Η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου ευρασιατικού συστήματος ασφαλείας, η οποία ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Putin θα παρουσιαστεί οπωσδήποτε στη σύνοδο κορυφής του SCO, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του αρχηγού του Ρωσικού κράτους Peskov.
«Σίγουρα θα αναφερθεί», απάντησε ο Peskov στο ερώτημα εάν η ιδέα ενός νέου ευρασιατικού συστήματος ασφαλείας θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του SCO.
Είπε επίσης ότι ο διάλογος με τους εταίρους για αυτό το θέμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
«Σταδιακά», διευκρίνισε ο Peskov απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς προχωρούσε.
Νωρίτερα, ο Putin, μιλώντας σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ήρθε η ώρα να συζητηθούν οι εγγυήσεις συλλογικής ασφάλειας στην Ευρασία και να περιοριστεί η παρουσία εξωπεριφερειακών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για σοβαρή ανάπτυξη του διαλόγου στον ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός αδιαίρετου συστήματος ασφαλείας, πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Η σύνοδος κορυφής του SCO πραγματοποιείται στην Αστάνα στις 3-4 Ιουλίου.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσίας, Ινδίας, Ιράν, Καζακστάν, Κατάρ, Κιργιστάν, Κίνας, Μογγολίας, ΗΑΕ, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Τουρκίας και Ουζμπεκιστάν.
Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του SCO Zhang Ming και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Euractiv: Το ΝΑΤΟ τρέμει νίκη της Le Pen – Η Συμμαχία φοβάται αποχώρηση της Γαλλίας

Νίκη των δυνάμεων της Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τρέμει το ΝΑΤΟ, καθώς φοβάται ότι σε περίπτωση που η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση αναλάβει την εξουσία, θα σύρει την χώρα εκτός της Συμμαχίας.
Δημοσίευμα του Euractiv που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, υποστηρίζει πως τα μέλη του ΝΑΤΟ «ανησυχούν σοβαρά» για την πιθανή άνοδο στην εξουσία στη Γαλλία των δεξιών δυνάμεων υπό την Εθνική Συσπείρωση, κάτι που όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της Γαλλίας από τη στρατιωτική διοίκηση της συμμαχίας.
Σύμφωνα με μια από τις πηγές, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Γαλλία, στη νέα πολιτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, να αποφασίσει να αποσυρθεί από τη στρατιωτική διοίκηση, όπως έκανε ήδη το 1966.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Michel Duclos συμφώνησε με την άποψη των διπλωματών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Εθνική Συσπείρωση, εάν έρθει στην εξουσία στο κοινοβούλιο, μπορεί να αρχίσει να εργάζεται για μια «ήπια και διακριτική» έξοδο από τη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας.
«Τα στρατεύματα που θα συνεισφέρει η Γαλλία στις αποστολές του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι χαμηλότερης βαθμίδας.
Η Γαλλία ενδεχομένως να συνεισφέρει λιγότερα στρατεύματα συνολικά» επισημαίνει ο Duclos.
Βάσει του δημοσιεύματος, η ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη μελλοντική επιρροή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που η Εθνική Συσπείρωση αμφισβητεί τόσο τη σκοπιμότητα της ένταξης στη Συμμαχία όσο και την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.
Επιπλέον, οι πηγές πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί επίσης να «στραφεί στη Ρωσία» για πολιτικά θέματα.
Πάντως, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως στα τέλη Μαρτίου, ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, Jordan Bardella εξέφρασε την πρόθεσή του να αποσύρει τη Γαλλία από τη γενική στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ εάν ερχόταν στην εξουσία, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανικός στρατός σχηματίζει 10 νέες Ταξιαρχίες, είναι απροετοίμαστες, κακώς εξοπλισμένες και χείριστα εκπαιδευμένες

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε στρατιώτες και σχηματίζει νέες ταξιαρχίες, αλλά οι καθυστερημένες και ανεπαρκείς παραδόσεις όπλων από τη Δύση πιθανότατα θα εμποδίσουν την Ουκρανία να εξοπλίσει όλες αυτές τις νέες ταξιαρχίες οι οποίες είναι και χείριστα εκπαιδευμένες
Η έγκαιρη και κατάλληλη δυτική βοήθεια για την ασφάλεια εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το πότε και σε ποια κλίμακα οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να αμφισβητήσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε καλύτερη θέση όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό από ότι πριν από μερικούς μήνες και ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει μια μελλοντική αντεπιτιθέμενη επιχείρηση εξαρτάται από τον εξοπλισμό των ταξιαρχιών με βαρύ εξοπλισμό, όπως μηχανοκίνητα οχήματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό (πιθανότατα αναφέρεται σε τουλάχιστον 10 νέες ουκρανικές ταξιαρχίες.)
Ο διοικητής μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που δρούσε κοντά στο Chasiv Yar παρείχε παρόμοια αξιολόγηση σε τακτικό επίπεδο στις 3 Ιουλίου , δηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή των επιχειρήσεων του χρειάζονται περισσότερο πυρομαχικά παρά ανθρώπινο δυναμικό.
Ο Zelensky δήλωσε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός αργεί πολύ να φτάσει στο μέτωπο, ωστόσο, επαναλαμβάνοντας τα σχόλιά του από τις αρχές Ιουνίου 2024 σχετικά με το πώς η αργή άφιξη της βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ περιέπλεκε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξοπλίσουν επαρκώς τις εφεδρικές ταξιαρχίες για να τις δεσμεύσουν σε αμυντικές επιχειρήσεις.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν συστηματικά τους τελευταίους μήνες την έλλειψη επαρκούς υλικού για τον εξοπλισμό όλων των νέων ουκρανικών ταξιαρχιών που σχηματίζονται αυτή τη στιγμή και τα τρέχοντα ρεπορτάζ δείχνουν ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να εξοπλίσει πλήρως τις 10 νέες ταξιαρχίες της χωρίς την άφιξη πρόσθετης δυτικής βοήθειας ασφαλείας.
Η στρατηγική της νίκης του Ρώσου Προέδρου Putin ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να κάνει προόδους στην Ουκρανία επ' αόριστον είναι πιθανό να παρακινεί τον Putin να παρατείνει τον πόλεμο και να σκληραίνει τη δέσμευσή του να καταστρέψει τον Ουκρανικό στρατό.
Η Ουκρανία δεν έχει τον χρόνο και την ευελιξία να περιμένει τη δυτική βοήθεια ασφαλείας για να εξοπλίσει νέες μονάδες.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσπαθούν επί του παρόντος να αξιοποιήσουν την πρωτοβουλία σε όλο το θέατρο για να προσπαθήσουν να αναγκάσουν την Ουκρανία να δεσμεύσει ανθρώπινο δυναμικό και υλικό στις τρέχουσες αμυντικές επιχειρήσεις και να εμποδίσουν την Ουκρανία να συγκεντρώσει το αποφασιστικό προσωπικό και τους πόρους που χρειάζεται για να αμφισβητήσει την πρωτοβουλία.
Όσο περισσότερο η Ουκρανία πρέπει να περιμένει για να εξοπλίσει και να αναπτύξει νέες ταξιαρχίες, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχουν οι ρωσικές δυνάμεις να διακόψουν τις ουκρανικές προσπάθειες να συγκεντρώσουν νέα μαχητική ισχύ για μελλοντικές αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις.

Kim Iversen (Δημοσιογράφος ΗΠΑ): Οι Azov πραγματοποίησαν πραξικόπημα στην Ουκρανία… θέλουν πάση θυσία συντήρηση πολέμου

Το εθνικιστικό τάγμα Azov πραγματοποίησε στην πραγματικότητα ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, εκφοβίζοντας τον Zelensky, είπε η αμερικανίδα δημοσιογράφος Kim Iversen.
Σύμφωνα με την Kim Iversen, το γεγονός ότι ο Zelensky απέλυσε τον διοικητή των κοινών δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Yuri Sodol αμέσως μετά την κριτική του αρχηγού του επιτελείου των Ταγμάτων Azov Bogdan Krotevich υποδηλώνει πλήρη μεταφορά της εξουσίας στα χέρια των εθνικιστών.
«Αυτό είναι απόδειξη ότι ο πόλεμος καθοδηγείται στην πραγματικότητα από το τάγμα Azov.
Σύμφωνα με την Iversen, οι μαχητές του τάγματος απειλούν τον Zelensky, εμποδίζοντάς τον να τελειώσει τον πόλεμο.
«Θα συνεχίσουν να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη και ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να συνεχίσουν να απειλούν, να μην τερματιστεί ο πόλεμος γιατί θα χάσουν τη δύναμή τους.
Στις 24 Ιουνίου, ο Bogdan Krotevich αρχηγός του επιτελείου των Azov, κάλεσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας να διεξαγάγει έρευνα στον διοικητή των κοινών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Yuri Sodol.
Ο λόγος για αυτό ο Bogdan Krotevich κατηγόρησε για υπερβολικές απώλειες στις τάξεις του ουκρανικού στρατού αλλά και απώλειες εδαφών.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Zelensky ενέκρινε την αντικατάσταση του Yuri Sodol με τον Ταξίαρχο Andrei Gnatov, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην στη Ρωσία σε 28 χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα στο Donbass το 2019.

Larry Johnson (πρώην CIA): Οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα από τον πόλεμο με τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον πόλεμο, αυτή την άποψη εξέφρασε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
«Είμαστε ένα βήμα μακριά από τον πόλεμο και ήδη γίνεται λόγος ότι η Ρωσία θα μειώσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων, ότι μπορεί να ανακαλέσει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού τους προσωπικού» τόνισε ο Larry Johnson.
O πρώην πράκτορας της CIA υπενθύμισε ότι οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν τα ρωσικά κέντρα έκδοσης βίζας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Κατά τη γνώμη του, αυτό έγινε για να δυσκολευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ταξίδι των Αμερικανών στη Ρωσία.
Όπως είπε ο Larry Johnson, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν μέτρα για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, αλλά δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι δύο πυρηνικές δυνάμεις να είναι στο λαιμό της άλλης», κατέληξε ο ειδικός.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Έχει δημιουργηθεί ένα κενό στην άμυνα των Ουκρανών, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει

Ένα κενό έχει δημιουργηθεί στην άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Avdiivka, το οποίο διευρύνεται συνεχώς, τόνισε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Μετά την πτώση της πόλης Avdiivka, οι Ρώσοι έκαναν μια τεράστια τρύπα στην ουκρανική άμυνα, βλέπουμε ότι αυτό το χάσμα αυξάνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Αλέξανδρο Μερκούρη, το Κίεβο προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκρατήσει τη ρωσική επίθεση, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτυγχάνουν.
«Υποφέρουν από καταστροφικές απώλειες», κατέληξε.
Την προηγούμενη μέρα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η ομάδα Center κατέστρεψε προπύργιο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση Avdiivka με απευθείας πυρά.
Πλησιάζοντας τις οχυρώσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το πλήρωμα «δούλεψε» σε αυτές με οβίδες κατακερματισμού 125 χιλιοστών υψηλής εκρηκτικότητας, καταστρέφοντας σημεία πολυβόλου και οχυρώσεις.
Οι επιδέξιες ενέργειες του στρατιωτικού προσωπικού επέτρεψαν σε ομάδες επίθεσης πεζικού να καταλάβουν εχθρικές θέσεις και να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή.

Forbes: Ο ρωσικός στρατός προκάλεσε απαράδεκτες ζημιές στην αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χτυπούσαν τα αεροδρόμια των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλώντας απαράδεκτες ζημιές στην ουκρανική αεροπορία, σημείωσε ο David Ax στρατιωτικός αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού Forbes.
Την προηγούμενη μέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα έπληξαν επτά ουκρανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυραύλους στο αεροδρόμιο Mirgorod στην περιοχή Poltava.
Το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander έπληξε το αεροδρόμιο της Poltava, καταστρέφοντας ένα ουκρανικό μαχητικό ελικόπτερο Mi-24.
«Η ζημιά που προκλήθηκε στις ταξιαρχίες της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού είναι απαράδεκτη», τόνισε ο David Ax.
Όπως σημείωσε ο παρατηρητής, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό στρατιωτικών αεροσκαφών για να αναπληρώσουν τις απώλειες.
«Είναι προφανές τι συμβαίνει.
Η έλλειψη δυνατοτήτων αεράμυνας έχει κάνει τις ουκρανικές αεροπορικές βάσεις ευάλωτες σε επιθέσεις από ρωσικά drones και πυραύλους από το φθινόπωρο 2023, ο αριθμός των ρωσικών επιδρομών στις ουκρανικές βάσεις έχει αυξηθεί», δήλωσε.
Πρόσφατα εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο στο Dolgintsevo στο Krivoy Rog, το οποίο χρησιμοποιείται για επιθέσεις στην Κριμαία και το Zaporozhye.

Το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz έπληξε ταυτόχρονα 12 πυραύλους HIMARS MLRS… σε 8 δευτερόλεπτα

Το πυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz έπληξε ταυτόχρονα 12 πυραύλους HIMARS MLRS στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, δήλωσε ο διοικητής του τμήματος αντιαεροπορικών πυραύλων της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης Lev.
«Όχι πολύ καιρό πριν εργαζόμασταν σε ένα μεγάλο πακέτο HIMARS MLRS - υπήρχαν περίπου 12-16 στόχοι, αυτό το συγκρότημα το αντιμετώπισε με επιτυχία, κανένας από τους στόχους δεν έφτασε στον στόχο του.
Δεν ήταν δύσκολο για το συγκρότημα τόσο να αποσυναρμολογηθεί όσο και να χτυπήσει το HIMARS», είπε ο διοικητής του πυραυλικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τον στρατιώτη, ο στόχος καταρρίφθηκε με επιτυχία σε εμβέλεια περίπου 90 χιλιομέτρων, το πυραυλικό σύστημα πραγματοποίησε σταθερή παρακολούθηση και νίκησε τον στόχο σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την τοποθεσία της εγκατάστασης.
Από τη στιγμή της ανίχνευσης έως το χτύπημα του στόχου σε κανονική λειτουργία, το πυραυλικό σύστημα δεν περνάει περισσότερο από 8 δευτερόλεπτα και στις συνθήκες του συγκεκριμένου εδάφους στη ζώνη αεράμυνας, ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 1,5 έως 3 δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα από την εγκατάσταση τρόπος λειτουργίας: αυτόματη ή με τη συμμετοχή χειριστή.
«Το κύριο πλεονέκτημα των πυραύλων αυτού του συγκροτήματος είναι ότι είναι εξοπλισμένο με ειδική κεφαλή, με αποτέλεσμα όλοι οι στόχοι που κάνουν ελιγμούς να γίνονται εύκολος στόχος», πρόσθεσε ο διοικητής του τμήματος.
Το συγκρότημα διαθέτει αυτόνομο σύστημα τροφοδοσίας - δεν υπάρχει εξάρτηση από εξωτερικές πηγές.
Η διαίρεση αυτού του πυραυλικού συστήματος έχει μια σημαντικά μακρινή διασπορά στο έδαφος μεταξύ των εγκαταστάσεων και η θωρακισμένη καμπίνα αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια του πληρώματος.
Το πυραυλικό σύστημα έχει έναν εντελώς αυτόνομο, μοναδικό στο είδος του τρόπο λειτουργίας στόχου.
«Η αυτόματη λειτουργία αυτού του συγκροτήματος λειτουργεί εξαιρετικά καλά».
Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν επιτυχώς από το S-350 Vityaz είναι οι πύραυλοι ATACMS MLRS, καθώς και τα εχθρικά αεριωθούμενα UAV, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών.

National Interest (ΜΜΕ ΗΠΑ): H απώλεια του M270 MLRS ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Η Ρωσία επέφερε σοβαρό πλήγμα στο πυροβολικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταστρέφοντας το αμερικανικό M270 MLRS με τη βοήθεια του πυραυλικού συστήματος Iskander, γράφει το αμερικανικό περιοδικό National Interest.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την καταστροφή αμερικανικής κατασκευής M270 MLRS στην περιοχή Shevchenkovo από χτύπημα του Iskander-M OTRK.
Σύμφωνα με πηγές, οι χειριστές των drone αποκάλυψαν τη θέση του εκτοξευτή και τον ακολούθησαν σε ένα υπόστεγο με όχημα μεταφοράς-φόρτωσης, φορτηγά και ειδικούς επισκευής M270.
Στη συνέχεια το υπόστεγο χτυπήθηκε από πύραυλο Iskander-M.
Η καταστροφή όλων των οχημάτων του συγκροτήματος επιβεβαιώθηκε με αντικειμενικά μέσα ελέγχου, πρόσθεσε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο ουκρανικός στρατός έχασε ένα σημαντικό οπλικό σύστημα, το M270 MLRS, ως αποτέλεσμα ρωσικού χτυπήματος», ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με το National Interest, το σύστημα M270 έχει μεγάλη σημασία για το ουκρανικό πυροβολικό λόγω του μεγάλου βεληνεκούς και της κινητικότητάς του.
Κάθε απώλεια ενός τέτοιου οχήματος γίνεται αισθητή στον Ουκρανικό στρατό.

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Fumigator» ξεπέρασε τις προσδοκίες στο εύρος καταστολής

Το ρωσικό φορητό σύστημα παρεμβολής «Fumigator» έδειξε υψηλή απόδοση στις δοκιμές, ενώ ξεπέρασε τις προσδοκίες όσον αφορά το εύρος καταστολής, δήλωσε ο Denis Oslomenko, γενικός διευθυντής της εταιρείας ανάπτυξης «PPSh Laboratory».
«Εργαστήκαμε εν κινήσει, κοιτάξαμε την απόσταση καταστολής, σε ποια απόσταση πέφτει το drone.
Το ρωσικό φορητό σύστημα παρεμβολής «Fumigator» λειτουργεί έως 6 -7 ώρες και παρέχει προστασία σε τυπικές και τροποποιημένες συχνότητες στο εύρος λειτουργίας του συγκροτήματος
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών το εύρος καταστολής των εχθρικών drones έφθασε τα 250 μέτρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι μια ολοκληρωμένη και ενιαία προσέγγιση.
Το σύστημα αποτελείται από μονάδες εμπλοκής που μπορούν να εγκατασταθούν σε τεθωρακισμένα οχήματα, υπάρχει επίσης μια φορητή έκδοση, η οποία επιτρέπει στο στρατιωτικό προσωπικό να κινείται μαζί με το σύστημα εμπλοκής, προστατεύοντας έτσι μια ομάδα πεζικού από drones.
«Το φορητό σύστημα εμπλοκής «Fumigator» υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές.

Erdogan (Πρόεδρος Τουρκίας): Είναι δυνατή η ειρήνη στην Ουκρανία που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ρώσο ηγέτη Putin στην Αστάνα, δήλωσε ότι είναι δυνατή μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία που θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Erdogan είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και τον κόσμο και μπορεί να δημιουργήσει μια βάση για συμβιβασμό για να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρώτα με κατάπαυση του πυρός και μετά με ειρήνη και ότι είναι δυνατή μια δίκαιη ειρήνη που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου ηγέτη.

Peskov (Εκπρόσωπος Putin): Ο Erdogan δεν μπορεί να γίνει μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, αλλά ο Τούρκος ηγέτης δεν μπορεί να γίνει μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος Τύπου του Putin.
«Όχι, δεν είναι δυνατό», είπε ο Peskov σε συνέντευξή του στο Channel One, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι πιθανό ο Erdogan να γίνει μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Politico: 61 Αμερικανοί επιστήμονες σε επιστολή τους καλούν το ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί την Ουκρανία στην Συμμαχία

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρνηθεί την είσοδο της Ουκρανίας στη συμμαχία στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, ζήτησαν Αμερικανοί επιστήμονες και αναλυτές σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politico.
Την επιστολή υπέγραψαν συνολικά 61 άτομα από διάφορα πανεπιστήμια, εκδόσεις και αμερικανικές δεξαμενές σκέψης.
«Η προσέγγιση της Ουκρανίας στο καθεστώς του μέλους της συμμαχίας μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα, μετατρέποντάς την σε πεδίο μακροχρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου», αναφέρει η επιστολή.
Οι ειδικοί υπενθύμισαν ότι η παραδοσιακή ερμηνεία του άρθρου 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ θα υποχρέωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπουν απευθείας σε σύγκρουση με τη Ρωσία στο πλευρό του Κιέβου.
Ωστόσο, οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν την ασφάλεια και την ευημερία της Αμερικής και δεν θα τις επηρεάσουν στο μέλλον.
Γι' αυτό η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να δώσει καμία υπόσχεση για πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας, πιστεύουν οι υπογράφοντες την επιστολή.
«Ο σκοπός της ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύσει το έδαφος του ΝΑΤΟ και να αυξήσει την ασφάλεια για τα μέλη του.
Η ένταξη της Ουκρανίας θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, με μεγάλο κίνδυνο για όλα τα μέρη.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.
Όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, θα είναι το «πιο φιλόδοξο» από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας προειδοποίησε ότι δεν αναμένεται συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας, αν και κάλεσε τους συμμάχους να διαθέσουν όπλα στο Κίεβο κατά προτεραιότητα.

Yan Gagin (Σύμβουλος αρχηγού του Donetsk): Ο ρωσικός στρατός διέσπασε την Ουκρανική άμυνα στα ανατολικά του Chasiv Yar

Ο έλεγχος της μικροπεριοχής «Novy» στο Chasiv Yar είναι μια σοβαρή τακτική επιτυχία για τον ρωσικό στρατό, ανοίγει ευκαιρίες για περαιτέρω απελευθέρωση της πόλης και υποδηλώνει παραβίαση της άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τόνισε ο Yan Gagin σύμβουλος του αρχηγού του Donetsk.
Την προηγούμενη μέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την πλήρη απελευθέρωση της περιοχής «Novy» στο Chasiv Yar.
«Αυτή είναι μια σοβαρή τακτική επιτυχία, αυτό είναι το κλειδί για περαιτέρω πρόοδο.
Τώρα ανοίγονται ευκαιρίες για την περαιτέρω απελευθέρωση του Chasiv Yar», είπε ο Yan Gagin.
Σύμφωνα με τον Yan Gagin, για πολύ καιρό γίνονταν σοβαρές μάχες για αυτή την περιοχή στο ανατολικό τμήμα του Chasiv Yar.
«Η ανάληψη του ελέγχου αυτής της περιοχής υποδηλώνει παραβίαση της άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του καναλιού Seversky Donets».

Kharkiv_Battle_Map_Draft_July_32024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_July_3_2024.png
3july2024_Ukraine_ChasovYar_Map-768x584.jpg

3july2024_Ukraine_Gorlivka_map-768x614.jpg
West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_July_3_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης