Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία εναντίον Airbnb για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Ισπανία εναντίον Airbnb για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις καταχωρίσεις σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com για να εξακριβώσει αν έχουν άδειες, δήλωσε ο υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών Pablo Bustinduy.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη (3 Ιουλίου) την πάταξη των βραχυχρόνιων και εποχικών μισθώσεων για διακοπές εν μέσω αυξανόμενης οργής από τους ντόπιους που νιώθουν αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας.
Η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις καταχωρίσεις σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com για να εξακριβώσει αν έχουν άδειες, δήλωσε ο υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών Pablo Bustinduy.
«Εάν ένα σπίτι δεν έχει άδεια τουρισμού, η διαφήμισή του σε διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να είναι παράνομη και συνεπώς να τιμωρείται», δήλωσε ο Bustinduy σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVE.
Η Ισπανία πασχίζει να ισορροπήσει μεταξύ της προώθησης του τουρισμού, βασικού μοχλού της οικονομίας της, και της αντιμετώπισης των ανησυχιών των πολιτών της για τα δυσβάσταχτα υψηλά ενοίκια λόγω του εξευγενισμού και καθώς οι ιδιοκτήτες στρέφονται σε πιο προσοδοφόρα τουριστικά ενοίκια.
Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 13% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 18% σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Idealista.
Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, ανακοίνωσε σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη έως το 2028.
Η Apartur, η ένωση ιδιοκτητών τουριστικών διαμερισμάτων, δήλωσε ότι το μέτρο ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξετάζει τη νομιμότητα της κίνησης.
Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, των Καναρίων Νήσων και της Μάλαγα έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες κατά της αύξησης των τουριστικών ενοικιάσεων. Οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας παλεύουν να βρουν κατάλυμα σε αυτά τα τουριστικά μέρη, με πολλούς να καταλήγουν στο να κοιμούνται σε τροχόσπιτα ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα μητρώο των ακινήτων που ενοικιάζονται για διακοπές σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων καταχωρίσεων.
Η υπουργός Στέγασης Isabel Rodriguez δήλωσε την Τετάρτη ότι το μητρώο θα είναι έτοιμο το νωρίτερο μέχρι το τέλος του 2025. Όταν συμβεί αυτό, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τους οικοδεσπότες για να επαληθεύουν αν τους επιτρέπεται να νοικιάζουν τα σπίτια τους.
Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των μεσοπρόθεσμων μισθώσεων που κυμαίνονται από έναν έως 11 μήνες και μπορεί να δώσει στους γείτονες των πολυκατοικιών λόγο για το αν ένας ιδιοκτήτης μπορεί να καταχωρίσει το ακίνητό του στις πλατφόρμες, δήλωσε η υπουργός.
Ορισμένοι συνδικαλιστές ήταν λιγότερο σίγουροι για το αν η συμμετοχή των γειτόνων ήταν βιώσιμη λύση.
«Η άνοδος των τουριστικών ενοικιάσεων αποτελεί μείζον πρόβλημα και τα μέτρα αυτά δεν είναι σοβαρά», δήλωσε ο Victor Palomo, επικεφαλής της Ένωσης Ενοικιαστών της Μαδρίτης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό στέγασης.
«Δεν μπορεί να είναι μόνο οι γείτονες υπεύθυνοι για τη ρύθμισή τους», είπε, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να πληρώνουν περισσότερους φόρους.
Η Airbnb και η Booking.com δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης