Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με τις τσάντες Dior και Armani - Υπό έρευνα για τα «Made In Italy» που παράγονται από μετανάστες

Σάλος με τις τσάντες Dior και Armani - Υπό έρευνα για τα «Made In Italy» που παράγονται από μετανάστες
Οι πελάτες που περιμένουν την υψηλότερη ποιότητα από την ετικέτα "Made in Italy" μόλις τώρα ανακαλύπτουν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα πολυτελείας είναι μολυσμένα με την εκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών
Στο στόχαστρο των Ιταλών εισαγγελέων βρίσκονται οι τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού δύο μεγάλων ιταλικών οίκων μόδας.
Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι ορισμένες τσάντες επώνυμων σχεδιαστών κατασκευάζονται από ξένους εργάτες - μετανάστες.
Η Wall Street Journal επικαλέστηκε δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι η θυγατρική της LVMH Dior πλήρωσε έναν προμηθευτή περίπου 57 δολάρια για να συναρμολογήσει πολυτελείς τσάντες που πωλούνται για 2.780 δολάρια σε καταστήματα λιανικής.
Εν τω μεταξύ, οι τσάντες Giorgio Armani πωλήθηκαν σε τοπικούς προμηθευτές για περίπου 100 δολάρια, στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν στην Armani για 270 δολάρια και τελικά τοποθετήθηκαν στα ράφια των καταστημάτων λιανικής για 1945 δολάρια ή περισσότερο.
Η WSJ σημείωσε, "οι τιμές κόστους δεν περιλαμβάνουν δέρμα ή άλλες πρώτες ύλες.
Οι εταιρείες καλύπτουν ξεχωριστά το κόστος σχεδιασμού, διανομής και μάρκετινγκ."
"Γιατί κοστίζει τόσο λίγο η κατασκευή του προϊόντος;" είπε ο Fabio Roia, πρόεδρος του δικαστικού συστήματος του Μιλάνου, προσθέτοντας: «Οι επωνυμίες πρέπει να κάνουν αυτή την ερώτηση στον εαυτό τους».
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ορισμένες από τις τσάντες πολυτελείας που κατασκευάζονται από τους προμηθευτές των οίκων μόδας με τη σφραγίδα "Made in Italy" κατασκευάζονται στην πραγματικότητα σε καταστήματα εντός της ευρωπαϊκής χώρας, χρησιμοποιώντας Κινέζους ως εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους.
Λένε ότι πολλά από τα sweatshops υπολείπονται εξαιρετικά των νόμιμων κωδικών.
Ως αποτέλεσμα της ιταλικής έρευνας, οι δικαστές τον Ιούνιο έθεσαν την Manufactures Dior SRL - μια μονάδα του Dior - υπό τη λεγόμενη δικαστική διοίκηση, αφού αποφάνθηκαν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της περιλάμβανε εταιρείες κινεζικής ιδιοκτησίας στην Ιταλία που κακομεταχειρίζονταν μετανάστες εργάτες.
Το ίδιο μέτρο ελήφθη κατά της Armani τον Απρίλιο και του Alviero Martini, γνωστό για τις τσάντες χαρτών και άλλα αντικείμενα, τον Ιανουάριο.
Σε μια δικαστική απόφαση 34 σελίδων, το δικαστήριο έγραψε ότι η ιταλική αστυνομία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο βρήκε μετανάστες εργαζόμενους σε «συνθήκες υγιεινής και υγείας κάτω από το ελάχιστο που απαιτείται από την ηθική προσέγγιση» σε εταιρείες της περιοχής του Μιλάνου στην εφοδιαστική αλυσίδα του Dior.

Το πρόβλημα είναι η κακομεταχείριση των εργαζόμενων

Οι εισαγγελείς πήραν συνέντευξη από εργαζομένους από μια από τις θυγατρικές της Armani, την GA Operations, η οποία προσέλαβε έναν αριθμό κινεζικών υπεργολάβων σε όλη την Ιταλία.
Αυτοί οι υπεργολάβοι πλήρωναν μετανάστες εργάτες λίγα ευρώ την ώρα.
Μια εν μέρει διασκευασμένη φωτογραφία από την αστυνομία της Ιταλίας δείχνει ένα εργαστήριο στη βόρεια Ιταλία όπου κατασκευάζονταν προϊόντα Armani.

2024-07-04_08-15-45.png
"Το κύριο πρόβλημα είναι προφανώς η κακομεταχείριση των ανθρώπων: η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, άρα υγεία και ασφάλεια, ώρες, αμοιβή", δήλωσαν πηγές στο Reuters.

2024-07-04_08-16-56.png
Οι πελάτες που περιμένουν την υψηλότερη ποιότητα από την ετικέτα "Made in Italy" μόλις τώρα ανακαλύπτουν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα πολυτελείας είναι μολυσμένα με την εκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης