Διεθνή

Έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών εκκινεί η πρόεδρος της Κομισιόν Von der Leyen

Έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών εκκινεί η πρόεδρος της Κομισιόν Von der Leyen
Θετική απάντηση της Ursula Von der Leyen στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές
Ανταποκρίθηκε θετικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, στη λήψη μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών, όπως είχε καταγγείλλει σε παρέμβαση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει αναλυτικά η επιστολή της...

... Η πρόεδρος της Κομισόν κυρία Von der Leyen αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει ότι αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε
Στην επιστολή της, που έρχεται ως απάντηση στο γράμμα που της έστειλε ο πρωθυπουργός τον Μάιο, η κα Von der Leyen ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από έρευνες, μελέτες και αναλύσεις για το ζήτημα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές των κρατών-μελών.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκινεί ερευνητική διαδικασία για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών τις οποίες είχε καταγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίες έχουν ως συνέπεια πανομοιότυπα ή παραπλήσια προϊόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ.

Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν, οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ υπό εξέταση θα βρεθούν εταιρικές πρακτικές και ρυθμιστικοί κανόνες που ίσως ευνοούν την εμφάνιση Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, δηλαδή εμποδίων στην ελεύθερη ροή αγαθών σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η κα Ursula Von der Leyen, που θεωρείται πολύ πιθανό να καταφέρει να επανεκλεγεί ώστε να υπηρετήσει δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν, επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό θα είναι στην πολιτική ατζέντα της Επιτροπής κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, προκειμένου να εξεταστούν πιθανά μέτρα κατά των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών.

Η ερευνητική διαδικασία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλουτισμό του νομικού και ρυθμιστικού «οπλοστασίου» που διαθέτει σήμερα η ΕΕ, καθώς η κα Von der Leyen αναφέρει πως τα θέματα που εγείρει ο πρωθυπουργός ενδέχεται να βρίσκονται εκτός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.
Τα ευρήματα «θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές, σε πεδία όπως ο ανταγωνισμός ή οι κανόνες της ενιαίας αγοράς» με στόχο να «αντιμετωπίσουμε τέτοιες άδικες πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κα Von der Leyen ευχαριστεί μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη «πολύτιμη συνεισφορά» του και για τις λύσεις που πρότεινε στην επιστολή του, εκφράζοντας την αυτοπεπείθηση ότι η ερευνητική διαδικασία θα προσδιορίσει τα επόμενα βήματα ώστε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες «να απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, όπου κι αν κατοικούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης