Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επικίνδυνα παιγνίδια με την τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Την ανέβασαν στα 250 ευρώ σε 24 ώρες για να κλείσει στα 99 ευρώ

Επικίνδυνα παιγνίδια με την τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Την ανέβασαν στα 250 ευρώ σε 24 ώρες για να κλείσει στα 99 ευρώ
Οι… αρμόδιοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού , τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κλείνουν τα «μάτια»
Σχετικά Άρθρα
Η κερδοσκοπία οργιάζει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που κάνει ότι είναι εφικτό για την άνοδο της τιμής της MWh με την κάθε ευκαιρία ενώ οι ΑΠΕ παρότι «πλασάρονται» ως η «φθηνή» ενέργεια διεκδικούν και αυτές με τη σειρά τους υψηλές τιμές.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ανέδειξε ότι οι συντελεστές της παραγωγής ενέργεια κάνουν ότι είναι δυνατόν στο διάστημα των 24 ωρών για την άνοδο της τιμής ανά MWh.
Οι …αρμόδιοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κλείνουν τα «μάτια» με όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας.

Ο ήλιος ρίχνει τις τιμές αλλά στη συνέχεια χάνονται

ΑΠΕ στις ώρες της ηλιοφάνειας οι μονάδες των Φ/Β «σκίζονται» να δώσουν φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά και τα αιολικά όταν ο «Θεός» Αίολος αφήνει το αεράκι να γυρίζει τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.
Χθες η χαμηλότερη τιμή του 24ώρου για τους παραγωγούς ενέργειας ήταν στη μία το μεσημέρι.
Η τιμή έπεσε στα 21,95 ευρώ και η υψηλότερη ήταν τα 250 ευρώ στις 8 το βράδυ.
Ο διαχειριστής του συστήματος δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ αγοράζει ρεύμα από τον φθηνότερο παραγωγό ενέργειας ανά ώρα.
Από τις 9 το πρωί έως μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι τιμές ανά MWh είχαν διακύμανση από τα 21 έως τα 53 ευρώ ανά MWh.
Οι ΑΠΕ τροφοδότησαν το δίκτυο με φθηνό ρεύμα με τις ποσότητες ανά ώρα και κυμάνθηκαν από 5.000 έως 8.000 MWh ανά ώρα με τα ζήτηση να κυμαίνεται από τις 9000 έως τις 12 .000 MWh ανά ώρα.
Έτσι ο ρυθμιστής του δικτύου ζήτησε ποσότητες ρεύματος και από άλλες μονάδες
παραγωγής με σκοπό την κάλυψη της ζήτησης.

Η νύχτα ανεβάζει στιγμιαία τις τιμές

Το ημερήσιο 24ώρο «φωτιά» της ενέργειας ξεδιπλώνεται όταν πέφτει το σκοτάδι βγάζοντας αρχικά OF τις μονάδες των Φ/Β και παραμένουν εν δράσει τα αιολικά.
Στις 8 το βράδυ η τιμή της MWh εκτοξεύτηκε στα 250 ευρώ, οι μονάδες φυσικού αερίου έδωσαν 3.835 MWh, οι ΑΠΕ 2.911, οι λιγνιτικές μονάδες 600 MWh και οι υδροηλεκτρικές μονάδες 1.277 MWh.

Τα «παιχνίδια» των ΑΠΕ

Οι προσφερόμενες τιμές είναι απόρρητές και γνωστοποιείται μόνο η τελική τιμή της προσφοράς που είναι η φθηνότερη.
Η τιμή των 250 ευρώ ανά MWh δεν δικαιολογείται από κανέναν συντελεστή παραγωγής ενεργείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι αιολικές μονάδες είχαν βάλει ως τιμή πώλησης τα 60 ευρώ θα "κλείδωνε" στη χαμηλότερη τιμή, με συνέπεια η «συμφωνία αγοράς» να πάει στην χαμηλότερη τιμή!
Στις 7 το απόγευμα η τιμή ήταν τα 205 ευρώ ανά MWh για να πέσει στις 11 το βράδυ στα 120 ευρώ και μία ώρα αργότερα τα 109 ευρώ ανά MWh.
Η μέση τιμή χρέωσης ανά MWh υποχώρησε στα 99,45 ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 20,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση ήταν στα 125,41 ευρώ ανά MWh.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Ιουλίου οι ΑΠΕ έδωσαν 108.399 MWh καλύπτοντας το 48,79% της συνολικής παραγωγής και 72.248 MWh οι μονάδες φυσικού αερίου φθάνοντας το 32,38%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης