Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Macron «έβγαλε τα μάτια» της Γαλλίας – Την έβαλε στο στόχαστρο των αγορών, επικίνδυνα τα δημοσιονομικά, ορατή η κρίση

Ο Macron «έβγαλε τα μάτια» της Γαλλίας – Την έβαλε στο στόχαστρο των αγορών, επικίνδυνα τα δημοσιονομικά, ορατή η κρίση
Αρκεί να κοιτάξει κανείς το premium στην απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές να κρατήσουν γαλλικά ομόλογα έναντι ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων και θα βγάλει συμπεράσματα για τις προοπτικές της Γαλλίας
Ένα πολιτικό σοκ στη Γαλλία ανάγκασε τους επενδυτές ομολόγων να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα… ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα ζήτημα άμεσο και όχι για μετά από χρόνια.
Η χώρα έχει εδώ και καιρό ωφεληθεί από τους επενδυτές που δεν λαμβάνουν υπόψιν την απειλή που δημιουργούν τα φτωχά δημόσια οικονομικά της, δεδομένης της βασικής της θέσης στη ζώνη του ευρώ.
Αυτή η ηρεμία κινδυνεύει πλέον, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πρώτον, η απόφαση του Προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων να διευρυνθεί στο μέγιστο από την κρίση του δημόσιου χρέους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας, διαβρώνοντας και την κάλυψη που παρέχουν οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του.
Τώρα, με ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, κάθε νέα γαλλική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να οδηγήσει περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βρει κοινό έδαφος για τη δημοσιονομική πολιτική, με φαινομενικά ασυμβίβαστους διαχωρισμούς όσον αφορά τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες.
Αρκεί να κοιτάξει κανείς το premium στην απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές να κρατήσουν γαλλικά ομόλογα έναντι ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων: κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης πριν ο Macron διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από 60 μονάδες βάσης, ακόμη και όταν οι αγορές έδειξαν ανακούφιση που είτε η αριστερά είτε η ακροδεξιά δεν θα έχουν πλειοψηφία.
image_5.jpg
Τι βλέπουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με την Societe Generale το spread πιθανότατα έχει εισέλθει σε ένα νέο, υψηλότερο εύρος, ειδικά επειδή η αριστερή συμμαχία ήταν ο νικητής έκπληξη στις εκλογές.
«Το Gridlock αξίζει ένα premium επειδή αφήνει τη Γαλλία πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε πρόσθετο εξωτερικό σοκ και νομίζω ότι είμαστε λίγο εφησυχασμένοι υποθέτοντας ότι ο Macron μπορεί να ξεπεράσει το αριστερό μπλοκ», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management.
Με τον Shannon συμφωνούν πολλοί.
Η Nuveen, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων στον κόσμο, λέει ότι εξακολουθεί να μην αισθάνεται άνετα να παρέμβει, δεδομένης της τόσο μεγάλης αβεβαιότητας.
Η MFS Investment Management βλέπει ότι «ράλι πωλήσεων» στη γαλλική απόδοση που κατανέμεται στη Γερμανία.
Η UBS Global Wealth Management προτιμά χώρες με πιο σταθερή τροχιά χρέους.
Οι γαλλικές εκλογικές ανατροπές εγείρουν ήδη ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αποδόσεις αποζημιώνουν σωστά τους κατόχους ομολόγων σε μια περίοδο μεγάλης ροής, με τους ψηφοφόρους σε όλο τον κόσμο να απομακρύνουν την απογοήτευσή τους ψηφίζοντας πολιτικούς που έχουν κερδίσει την εύνοια με ανορθόδοξες δημοσιονομικές πολιτικές.
Οι ανησυχητικές μετρήσεις του χρέους μπορεί να φαίνονται εντελώς επικίνδυνες, αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι οι επενδυτές παραβλέπουν τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα μεμονωμένων εθνών σε κίνδυνο.
Πέρα από τη Γαλλία, τον περασμένο μήνα φάνηκε και η ευθραυστότητα των αγορών ομολόγων σε μέρη όπως η Ιταλία, όπου τα spreads έχουν επίσης διευρυνθεί, και οι ΗΠΑ, όπου οι traders στοιχηματίζουν σε πληθωριστικά κίνητρα.
«Με πολλούς ψηφοφόρους που επιλέγουν μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση, μπορούμε να περιμένουμε ότι ορισμένες από τις καθιερωμένες θέσεις στόχου θα μετακινηθούν, ιδιαίτερα καθώς ο κόσμος γύρω μας γίνεται πιο ασταθής, περίπλοκος, προκλητικός και επικίνδυνος», δήλωσε ο Jan Lambregts, επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής αγοράς στη Rabobank.
«Οι αγορές ενδέχεται να επιδείξουν και πάλι μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις μετρήσεις του χρέους των επιμέρους χωρών. Το παράδειγμα Α είναι η Γαλλία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης