Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η Attica Bank στο +19% με υψηλό όγκο καθώς πλησιάζει η ώρα της εξυγίανσης

tags :
Η Attica Bank στο +19% με υψηλό όγκο καθώς πλησιάζει η ώρα της εξυγίανσης
Όπως μεταδίδει το ΒΝ η Attica bank θα χρειαστεί γενναία αύξηση κεφαλαίου 670 εκατ. ευρώ ενώ μπορεί να εκδοθεί και ομόλογο 100 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Ο υψηλός όγκος χθες της μετοχής της Attica Bank, για τα δεδομένα της πάντα, έστειλε ένα πρώτο μήνυμα στην αγορά.
Σήμερα κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο με ακόμα μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών.
Eιδικότερα, η μετοχή έκλεισε στα 14,30 ευρώ με άνοδο +19,17% από +25% υψηλό ημέρας, με όγκο 47 χιλ. τεμάχια.
Η αποτίμηση ανήλθε  στα 715 εκατ. ευρώ. 

Η ώρα της εξυγίανσης και της δημιουργίας του πέμπτου πυλώνα πλησιάζει και οι επενδυτές περιμένουν υπεραξίες και από αυτήν την εισηγμένη των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, κατά τα πρότυπα της Intrakat, η οποία χρηματιστηριακά κατέγραψε μεγάλη άνοδο.
Όπως μεταδίδει το ΒΝ η Attica bank θα χρειαστεί γενναία αύξηση κεφαλαίου 670 εκατ. ευρώ ενώ μπορεί να εκδοθεί και ομόλογο 100 εκατ. ευρώ.
Ήδη η Attica bank έχει 445 εκατ. ευρώ κεφάλαια τα οποία θα εκμηδενιστούν αφού θα πρέπει να καλύψει μια ζημία 550 με 600 εκατ. από την ένταξη 3 δισεκ. NPEs στον Ηρακλή 3 και έναντι αυτού η Attica bank να πάρει πρόσθετες προβλέψεις.
Πρακτικά η Attica bank θα βρεθεί με κεφαλαιακό έλλειμμα -150 εκατ. ευρώ αρνητικά κεφάλαια αλλά η νέα αύξηση των 670 εκατ. θα καλύψει με άνεση το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οπότε προκύπτει ότι η Attica bank θα απομείνει με 500 εκατ. ευρώ κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπολογίζεται ότι θα επενδύσει 350 εκατ. – χαμηλότερα από το ποσοστό του – ο ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με το ποσοστό του και η Thrivest θα συμμετάσχει με ποσό ανώτερο του ποσοστού που κατέχει 4,4%.
Υπολογίζεται ότι θα επενδύσει 200 με 220 εκατ. ευρώ και θα καλύψει και αδιάθετες μετοχές.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επενδύσει 153 εκατ. στην αύξηση του 2021, είχε επενδύσει 329 εκατ. στην αύξηση του 2022 και θα επενδύσει άλλα 350 εκατ. στην αύξηση του 2024.
Οπότε αθροιστικά θα έχει επενδύσει 830 εκατ. ευρώ περίπου και θα κατέχει όχι πλέον το 72,5% αλλά θα έχει υποχωρήσει στο 33% περίπου μετά την αύξηση και μετά την επακόλουθη συγχώνευση με την Παγκρήτια τράπεζα.
Η Thrivest των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου που έχουν ενεργή συνεισφορά στο ελληνικό επιχειρείν άπαξ και δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατασκευών και στις τράπεζες θα έχουν επενδύσει συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ μαζί με την παρελθούσα συμμετοχή στην Attica bank αλλά και την εμπλοκή στην Παγκήτρια τράπεζα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης