Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συμμαχία Ινδίας - Ρωσίας γκρεμίζει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, φέρνει πιο κοντά τον πολυπολικό κόσμο

Η συμμαχία Ινδίας - Ρωσίας γκρεμίζει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, φέρνει πιο κοντά τον πολυπολικό κόσμο
Tο εμπόριο της Ινδίας με τη Ρωσία, αν και μονόπλευρο λόγω των αγορών πετρελαίου από τη χώρα της Νότιας Ασίας, αυξήθηκε κατά 75% σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023
Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο.
Οι παλιές φιλίες είναι ανθεκτικές.
Ο Narendra Modi ολοκλήρωσε την Τρίτη την επίσκεψή του στη Μόσχα. Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στο πλαίσιο της τρίτης θητείας του, ο Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Η διαρκής εγγύτητα των δύο χωρών ανατρέπει τα τακτοποιημένα οράματα ενός διχασμένου κόσμου, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Μια απλή δημοφιλής άποψη είναι ότι το Νέο Δελχί οδεύει όλο και πιο κοντά στην Ουάσινγκτον, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αυξάνονται και όλες οι χώρες που έχουν κολλήσει στη μέση αναγκάζονται να διαλέξουν πλευρά.
Ωστόσο, το εμπόριο της Ινδίας με τη Ρωσία, αν και μονόπλευρο λόγω των αγορών πετρελαίου από τη χώρα της Νότιας Ασίας, αυξήθηκε κατά 75% σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ οι επιχειρήσεις της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες συρρικνώθηκαν κατά 9% σε 119 δισεκατομμύρια δολάρια το ίδιο έτος.
Ο Modi δεν ήταν όλο χαμόγελα. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να αναβαθμίσει τα πολιτικά του διαπιστευτήρια λέγοντας ότι ο θάνατος αθώων παιδιών είναι οδυνηρός, σε μια προφανή επίπληξη της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης τη Δευτέρα σε νοσοκομείο για παιδιά στην Ουκρανία, ενώ ο Ινδός ηγέτης φλέρταρε τον Vladimir Putin για θέματα που εκτείνονται μέχρι τη διαστημική συνεργασία.

INDIA.JPG

Πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Ενισχύει την ιδέα μιας πολυπολικής, βασισμένης σε θέματα, παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.
Το ταξίδι έδωσε στη Ρωσία την ευκαιρία να μιλήσει για τις επιχειρηματικές της σχέσεις με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στο Καζακστάν.
Η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τότε που η Δύση της επέβαλε κυρώσεις για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αν και πιθανώς εξαρτάται από την Κίνα περισσότερο απ' ό,τι επιθυμεί.
Αυτό θα βοηθούσε να εξηγηθεί ένας φιλόδοξος στόχος.
Η Ινδία και η Ρωσία έθεσαν ως στόχο να επιτύχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια διμερούς εμπορίου έως το 2030, αν και αυτό θα εξακολουθούσε να αντιστοιχεί σε λιγότερο από το μισό του μεγέθους των συναλλαγών της Μόσχας με τη Λαϊκή Δημοκρατία, οι οποίες έφτασαν το ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Η Ινδία και η Ρωσία διερευνούν επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το πετρέλαιο και συζητούν πώς θα διευκολύνουν τη διευθέτηση των συναλλαγών σε ρουπίες.
Η παραμονή του Modi στη Μόσχα είναι η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση της προθυμίας της Ινδίας να επιλέγει εταίρους με βάση το προσωπικό της συμφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης