Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Δύση... τρώει τη σκόνη των BRICS - Τα ιστορικά ρεκόρ και η κυριαρχία Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας

H Δύση... τρώει τη σκόνη των BRICS - Τα ιστορικά ρεκόρ και η κυριαρχία Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας
Το μερίδιο των χωρών BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 36,8%, ξεπερνώντας το μερίδιο των G7 που είναι 29%
Οι BRICS έχουν μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου από την ίδρυσή τους πριν από 15 χρόνια, με το μερίδιο των μελών τους στην παγκόσμια οικονομία να υπερβαίνει ήδη εκείνο των χωρών της G7.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δούμας Vyacheslav Volodin, «κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων της ύπαρξής του η ομάδα των BRICS έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα.
Οι συμμετέχοντες σε αυτό έχουν βελτιώσει τις θέσεις τους (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2023) παρά τις προκλήσεις και τις κυρώσεις», έγραψε ο Volodin στο κανάλι του στο Telegram.

Η Ρωσία, η 4η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε ΑΕΠ

Η Ρωσία έχει γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε ΑΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) και παραμένει η πρώτη οικονομία της Ευρώπης, τόνισε.
"Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, ενώ η Ινδία έρχεται τρίτη.
Η Βραζιλία έχει ανέβει στην έβδομη θέση.
Μεταξύ των 25 κορυφαίων χωρών βρίσκονται επίσης ορισμένα νέα μέλη των BRICS, όπως η Αίγυπτος (17η θέση), η Σαουδική Αραβία (18η θέση), το Ιράν (22η θέση).
Το μερίδιο των χωρών BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ σε PPP έχει αυξηθεί στο 36,8%, ξεπερνώντας το μερίδιο των G7 που είναι 29%.
Η διαφορά αυτή θα αυξηθεί μόνο", τόνισε ο Volodin.

«Βόμβα» Putin για κοινοβουλευτικό όργανο των BRICS

Άλλωστε, τη δημιουργία κοινοβουλευτικού οργάνου από τις χώρες των BRICS άφησε ανοιχτή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin την Πέμπτη, σηματοδοτώντας τη διαρκή ισχυροποίηση του Οργανισμού που απειλεί την κυριαρχία της Δύσης και στοχεύει στη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προτεραιτότητες της ομάδας των BRICS, κυρίως όσον αφορά τις «δίκαιες» αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.
«Οι BRICS ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα κοινοβουλευτικό όργανο στο μέλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ των BRICS.
«Οι BRICS δεν έχουν ακόμη το δικό τους κοινοβουλευτικό όργανο», σημείωσε.
«Ωστόσο, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή θα υλοποιηθεί σίγουρα στο μέλλον», ανέφερε ο Putin.
«Είμαι βέβαιος ότι το φόρουμ σας θα διευκολύνει τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων TASS.

Οι προτεραιότητες των BRICS

Μία από τις προτεραιότητες των BRICS είναι η επίτευξη δίκαιων αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ των BRICS.
«Μία από τις προτεραιότητες της ένωσης είναι να επιτευχθούν δίκαιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.
«Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην αύξηση του μεριδίου των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και στην ανάπτυξη ασφαλών και αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών μέσων και μηχανισμών αμοιβαίων πληρωμών», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κράτους.
Η ομάδα των BRICS διευρύνεται συνεχώς.
Το 2023, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική ως πλήρη μέλη των BRICS.
Περίπου 30 ακόμη χώρες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την ένωση.
Η Ρωσία ανέλαβε την ετήσια προεδρία των BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η προεδρία της Ρωσίας περιλαμβάνει περισσότερες από 250 διάφορες εκδηλώσεις, με κεντρική τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης