Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρητή εντολή Erdogan στον Fidan (υπ. Εξωτερικών): Φτιάξε άμεσα τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία του Assad

Ρητή εντολή Erdogan στον Fidan (υπ. Εξωτερικών): Φτιάξε άμεσα τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία του Assad

Ετοιμάζεται συνάντηση με τον ηγέτη της Συρίας

Σχετικά Άρθρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan δήλωσε στις 12 Ιουλίου ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών Fidan να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar Assad για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό.
«Έχω ήδη καλέσει τον Assad για μια επίσκεψη στην Τουρκία ή μια συνάντηση σε τρίτη χώρα και έχω δώσει οδηγίες στον Υπουργό Εξωτερικών μου για αυτό το θέμα», είπε ο Erdogan σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.
«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία ξεπερνώντας αυτή τη δυσαρέσκεια», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, διπλασιάζοντας την πρόσφατη ρητορική ομαλοποίησης.
Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mohammed Shia' Al Sudani αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Αργότερα, τον Ιούνιο, η διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού κέρδισε μεγαλύτερη δυναμική αφού ο Assad είπε στον απεσταλμένο της Ρωσίας στη Συρία, ότι «η Συρία καλωσορίζει» όλες τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης με την Τουρκία.
Μετά τη δήλωση, ο Erdogan είπε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Σύρο πρόεδρο.
Οι δηλώσεις και μια αργότερα επίθεση σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.
Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, η Άγκυρα, μαζί με τους δυτικούς εταίρους της, υποστήριξαν τους Σύρους αντάρτες, διακόπτοντας τους δεσμούς με τον Assad.
Οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ υψηλού επιπέδου Τούρκων και Σύριων αξιωματούχων που ξεκίνησαν από τη Ρωσία το 2022 απέτυχαν πέρυσι καθώς η Δαμασκός πίεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τη χώρα.
Τώρα, και οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε μια θέση όπου πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, όπως το de facto κράτος που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν να εγκαταστήσουν στη βόρεια και ανατολική Συρία και το μέλλον των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης