Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαράδεκτο! Ενώ η Eurobank εκτόξευσε τη μετοχή 440%, η διοίκηση της Ελληνικής Κύπρου πάει κόντρα στη δημόσια πρόταση

Απαράδεκτο! Ενώ η Eurobank εκτόξευσε τη μετοχή 440%, η διοίκηση της Ελληνικής Κύπρου πάει κόντρα στη δημόσια πρόταση
Απαράδεκτη η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου - Μικροπρεπής ενώ η Eurobank υπερτετραπλασίασε τη χρηματιστηριακή της αξία
Με μια πρωτοφανή και, κυρίως, ανώριμη προσέγγιση η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου γνωστοποίησε ότι θεωρεί την τιμή της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Eυrobank προς τους μετόχους της πως δεν είναι δίκαιη.
Ωστόσο, η στάση της διοίκησης είναι επιεικώς απαράδεκτη για δύο λόγους:
1) Η δημόσια πρόταση της Eurobank πραγματοποιείται στην τιμή των 2,56 ευρώ, δηλαδή στην τιμή των τελευταίων εξαγοραζόμενων μετοχών, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή είναι 2,61 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 1,077 δισ. ευρώ).
Πρόκειται για μια άνευ ουσία διαφορά και δείχνει τις όχι καλές προθέσεις της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας απέναντι στη Eurobank.
2) Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως πριν ανακοινώσει η Eurobank πως αγοράζει μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας η τιμή τους κυμαινόταν πέριξ των 0,6 ευρώ, ενώ τώρα κινείται στα 2,61 ευρώ, δηλαδή άνοδος 440%.
Όταν λοιπόν η παρουσία της Eurobank έχει διαδραματίσει τόσο σημαντικά θετικό ρόλο στην εντυπωσιακή αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Eλληνικής Tράπεζας είναι αδιανόητο για λίγα σεντ να βγαίνει μία ανακοίνωση που είναι εκτός πραγματικότητας
Η στάση της διοίκησης της Eλληνικής Tράπεζας στην Κύπρο είναι επιεικώς απαραδέκτη.

Τι αναφέρει η διοίκηση της Ελληνικής Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας σε γνώμη του αναφορικά με τη δημόσια προσφορά της ελληνικής Eurobank για απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, σημειώνει ότι η προτεινόμενη αντιπαροχή δεν είναι δίκαιη και εύλογη από χρηματοοικονομικής άποψης.
Στη γνώμη του, που εξέδωσε βάσει των προνοιών του περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμου του 2007, το ΔΣ της Τράπεζας, υιοθετεί την άποψη του ειδικού εμπειρογνώμονα (Houlihan Lokey UK Limited) ότι τα εύρη αναφοράς της εκτίμησης (valuation reference ranges) είναι €3,31 με €4,12 ανά μετοχή, που είναι κατά 29,3% με 60,9% υψηλότερα από την προτεινόμενη αντιπαροχή, ήτοι το €2,56 ανά μετοχή.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί και υιοθετεί τη γνώμη του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα ότι η Προτεινόμενη Αντιπαροχή ‘δεν είναι δίκαιη και εύλογη από χρηματοοικονομικής άποψης’», αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο στη γνώμη του.
Σημειώνεται ωστόσο ότι το ΔΣ ενημερώνει πως η Eurobank (οι Προτείνοντες) κατέχει ήδη το 55,48% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής και ως εκ τούτου κατέχει την πλειοψηφία του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου και η Δημόσια Πρόταση είναι επιτυχής, ανεξαρτήτως του αριθμού των αποδοχών που θα ληφθούν από τους προτείνοντες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει πως οι μέτοχοι της Ελληνικής θα πρέπει να λάβουν τις δικές τους επαγγελματικές συμβουλές σε σχέση με τις πρόνοιες του Νόμου και την απόφασή τους κατά πόσο να αποδεχθούν ή όχι τη Δημόσια Πρόταση.
«Η ευθύνη της λήψης της απόφασης βαρύνει τελικά τους ιδίους», αναφέρεται.
Επισημαίνει ακόμη ότι η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης θα λήξει στις 30 Ιουλίου 2024, αλλά και τη δήλωση της Eurobank στο Έγγραφο Δημόσιας Πρότασης ότι δεν προτίθεται να αποκτήσει επιπλέον μετοχές στην Εταιρεία για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών μετά από τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής.

Για το Χρηματιστήριο

Εξάλλου, το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας επισημαίνει ότι τα ελάχιστα κριτήρια διασποράς στην περίπτωση της Κύριας Αγοράς όπου είναι εισηγμένη η Εταιρεία, σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.1.(β) της Κανονιστικής Διοικητικής Πράξης 379/2014 (ως έχει τροποποιηθεί) που εκδόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προβλέπουν ότι «τουλάχιστον 25% των μετοχών που προτείνονται για εισαγωγή κατέχονται από το ευρύ κοινό και από τουλάχιστον 300 φυσικά ή νομικά πρόσωπα»
«Στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, τα πιο πάνω κριτήρια δεν πληρούνται, το ΧΑΚ έχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Εταιρείας για όσο χρονικό διάστημα το ΧΑΚ κρίνει εύλογο, να μετατάξει τις μετοχές της Εταιρείας σε άλλη αγορά ή να διαγράψει τις μετοχές εξ΄ολοκλήρου από το ΧΑΚ», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης